Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Οι ελληνικοί Δήμοι είναι οι λιγότερο χρεωμένοι Δήμοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό προκύπτει από απάντηση και στοιχεία που απέστειλε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρέν, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.


Η ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή είχε γίνει με αφορμή τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης για τα «κριτήρια χρηματοδότησης και δαπανών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και ιδίως όσων εξ αυτών εμφανίζονται υπερχρεωμένοι» και καλούσε την ΕΕ να μην υπάρξει αύξηση των φόρων και των τελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί κάτι τέτοιο επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων.
Στον πίνακα που απέστειλε η Κομισιόν, εμφανίζεται η Ελλάδα με το δεύτερο μικρότερο χρέος των ΟΤΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ, με μόλις 0.9% για το 2010, μετά τη Μάλτα που εμφανίζει μηδενικό χρέος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι οικονομικά εύρωστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά δανεισμού των ΟΤΑ, ως ποσοστό του ΑΕΠ, με την Ολλανδία στο 8.4%, τη Γαλλία και την Ιταλία στο 8.3%, τη Δανία στο 7.2%, τη Φινλανδία στο 6.6% και τη Γερμανία στο 5.2%. Στον αντίποδα βρίσκονται η Ελλάδα με 0.9%, η Βουλγαρία στο 1.2%, η Σλοβενία στο 1.7%, η Κύπρος στο 2% και η Ισπανία στο 3.3% κτλ.
Ταυτόχρονα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος στην απάντησή του σημειώνει ότι «Η Eurostat δεν συλλέγει στοιχεία για το χρέος ανά δήμο. Η Eurostat συλλέγει και δημοσιεύει στοιχεία για το χρέος του υποτομέα Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό του. Το ενοποιημένο απόθεμα του χρέους (ορισμός της ΔΥΕ) της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν 0,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στο τέλος του 2010, εξ ολοκλήρου υπό μορφή δανείων» και καταλήγει ότι «Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής προβλέπει την εφαρμογή του λεγόμενου «νόμου Καλλικράτη», ο οποίος, μεταξύ των άλλων, αποσκοπεί στη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στη μείωση των λειτουργικών δαπανών και στην ενίσχυση της είσπραξης των τοπικών εσόδων. Η ελληνική κυβέρνηση περιγράφει πλήρως τις πολιτικές που στηρίζουν τους εν λόγω στόχους, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και της σχετικής τεκμηρίωσης του προϋπολογισμού 2012».
Με αφορμή την απάντηση της Κομισιόν, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η απάντηση του κ. Ρέν ανατρέπει τη γενική πεποίθηση που κάποιοι έντεχνα καλιέργησαν, ότι και οι Δήμοι της Ελλάδας είναι και αυτοί υπερ-χρεωμένοι. Η πολιτική που κυρίως ακολουθείται με τον Καλλικράτη, είναι η αύξηση των αρμοδιοτήτων με ταυτόχρονη μείωση των επιχορηγήσεων. Αυτό οδηγεί όσους Δήμους επιθυμούν να κρατήσουν ανεκτό το επίπεδο των κοινωνικών παροχών προς τους πολίτες σε δανεισμό, αυτή τη φορά για να φτάσουμε το επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επισυνάπτεται ο Πίνακας με τα αναλυτικά στοιχεία του χρέους των ΟΤΑ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ακόλουθος πίνακας παρέχει τα δεδομένα αυτά ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2010:
Βέλγιο    5,1
Βουλγαρία    1,2
Τσεχική Δημοκρατία    2,6
Δανία    7,2
Γερμανία    5,2
Εσθονία    3,7
Ιρλανδία    3,6
Ελλάδα    0,9
Ισπανία    3,3
Γαλλία    8,3
Ιταλία    8,3
Κύπρος    2,0
Λετονία    6,4
Λιθουανία    1,6
Λουξεμβούργο    2,3
Ουγγαρία    4,6
Μάλτα    0,0
Κάτω Χώρες    8,4
Αυστρία    2,8
Πολωνία    3,9
Πορτογαλία    5,2
Ρουμανία    2,4
Σλοβενία    1,7
Σλοβακία    2,7
Φινλανδία    6,6
Σουηδία    5,6
Ηνωμένο Βασίλειο    4,9

Δεν υπάρχουν σχόλια: