Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Εισήγηση στην κοινή Συνέντευξη τύπου του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ .Δευτέρα 18 Ιούλη 2011.


Η γενικευμένη επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα  στα δικαιώματα και στο εισόδημά τους, δεν οφείλεται στο δημόσιο χρέος.
Σ όλα τα κράτη της ΕΕ εφαρμόζεται σήμερα πολιτική που οδηγούν τους λαούς σε εξαθλίωση, διασφαλίζοντας φθηνότερη εργατική δύναμη.
Ο λόγος που η αντιλαϊκή επίθεση εντείνεται είναι η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, των πολυεθνικών.
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν ευθύνονται και δεν πρέπει να πληρώσουν για το δημόσιο χρέος. Το χρέος είναι παιδί της κρίσης και όχι η αιτία.

Η κυβέρνηση, τρόικα, Ε.Ε. προχωρούν μήνα το μήνα σε μείωση σε ληστεία των εισοδημάτων μας. Αυτά που μας ληστεύουν τα δίνουν στους τραπεζίτες, στους βιομηχάνους, συνολικά στους κεφαλαιοκράτες για να διατηρήσουν και να διευρύνουν την κερδοφορία τους.
Παράλληλα, μας χρεώνουν με νέα δάνεια, τα οποία τα δίνουν πάλι στις τράπεζες και τους καπιταλιστές. Με τα νέα φορολογικά μέτρα καταληστεύουν στην κυριολεξία τις οικογένειές μας.

Ένας εργαζόμενος με 14 μισθούς των € 857 καθαρά το μήνα, ετήσιο εισόδημα € 12.000, θα κληθεί να πληρώσει φόρο € 400 το χρόνο, δηλαδή € 28,60 το μήνα. Προκύπτει, λοιπόν, μετά την αφαίρεση των € 28,60 μηνιαίος μισθός της τάξεως των € 828,40 από € 857. Με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς δε θα πλήρωναν τίποτα.
Άλλο παράδειγμα. Εργαζόμενος με 14 μισθούς των € 1.143 καθαρά, που προκύπτουν από ετήσιο εισόδημα € 16.000 καλείται να πληρώσει ετήσιο φόρο ύψους € 1.120, δηλαδή € 80 το μήνα. Προκύπτει, λοιπόν, εδώ με την αφαίρεση των € 80 ένας μηνιαίος μισθός € 1.060, μείωση δηλαδή κατ’ έτος σε ποσοστό 7%.

Με το νέο χαράτσι (Εισφορά αλληλεγγύης) που προβλέπεται το λαϊκό εισόδημα μειώνεται επιπλέον. Ένας εργαζόμενος η επαγγελματίας με ετήσιο καθαρό εισόδημα € 14.000, που σημαίνει € 1.000 μισθό το μήνα, θα καλείται να πληρώσει ειδική εισφορά € 140. Εργαζόμενος με 14 μισθούς των €1.500 καθαρά θα κληθεί να πληρώσει εισφορά των € 420, επειδή η εισφορά από 20.000 ευρώ μέχρι 50.000 είναι 2% στο σύνολο του εισοδήματος.

Επιβολή τέλους επιτηδεύματος
Επιβάλλεται κεφαλικός φόρος με την μορφή «τέλους επιτηδεύματος» 500€ για τις επιχειρήσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης (που είναι και οι περισσότερες) και 400€ για τις επιχειρήσεις της υπόλοιπης χώρας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά βάρβαρο και επώδυνο μέτρο σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Ο φόρος επιβάλλεται ανεξάρτητα μεγέθους επιχείρησης, δηλαδή το ίδιο πληρώνει το πολυκατάστημα και το Super Market με τον ψιλικατζή της γειτονιάς, που παραπατάει λόγω κρίσης. Είναι μέτρο χωρίς ημερομηνία λήξης που αντικειμενικά θα εντείνει την εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων.

Κατάργηση της έκπτωσης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΕ από το φορολογητέο εισόδημα
Το μέτρο αυτό θα εκτοξεύσει το φορολογητέο εισόδημα των ΕΒΕ στα ύψη, θα δώσει τη χαριστική βολή σε δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, δημιουργώντας εύφορες κοιλάδες κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά μόνο τους αυτοαπασχολούμενους και τους ΕΒΕ, καθώς δεκάδες χιλιάδες μισθωτών απασχολούνται με συμβάσεις έργου (μπλοκάκια), που σημαίνει, ότι μια αύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος αυτής της τάξεως θα αυξήσει τους άμεσους φόρους κατακόρυφα.

Για τις αυξήσεις στο ΦΠΑ

Είναι βέβαιο, ότι οι αυξήσεις δε θα μείνουν μόνο σε όσα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, αλλά ακόμη και σε αυτή τη φάση η μετάταξη των υπηρεσιών εστίασης στο 23%, καθώς και των ανθρακούχων ποτών και του εμφιαλωμένου νερού θα πλήξει και τους μικρομεσαίους και τους εργαζόμενους.
Η αύξηση κατά δέκα τοις εκατό των μη αλκοολούχων ποτών και του εμφιαλωμένου νερού θα αυξήσει κατά δέκα λεπτά  ένα κουτάκι π.χ. αναψυκτικού ή χυμού.
Επιπροσθέτως, πρέπει να υπογραμμίσουμε, ότι ειπώθηκε ανοιχτά από την κυβέρνηση, ότι τα επόμενα 2,5 χρόνια θα εξισωθεί βαθμιαία το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Σε αυτή τη φάση αυξάνουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης 6 λεπτά το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης, που προορίζεται για οικιακή κατανάλωση και το εξισώνουν με το πετρέλαιο κίνησης για τις επιχειρήσεις. Κάτι τέτοιο είναι δεδομένο ότι θα μετακυληθεί στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, άρα και πάλι θα το φορτωθεί ο λαός στις πλάτες του. Επιβάλλεται ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει αύξηση κρατήσεων επί των ασφαλιστικών εισφορών σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και τους ΕΒΕ υπέρ του ΟΑΕΔ.
Συγκεκριμένα, για τους δημόσιους υπαλλήλους είναι 2%, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα 0,5%. Για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ επιβάλλεται € 10 μηνιαία εισφορά, ανεξαρτήτου εισοδήματος.
Από αυτά τα ποσά που θα αποδοθούν στον ΟΑΕΔ δεν θα κατευθυνθεί ούτε ένα ευρώ για την ενίσχυση των ανέργων. Η γραμμή της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των κερδών των επιχειρήσεων στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Ήδη από την 01/01/2011 μέχρι τώρα έχουν δοθεί πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Άλλοι φόροι
Αυξάνονται πάλι τα τέλη κυκλοφορίας περίπου κατά 10% με συνέπεια μια επιβάρυνση που ξεκινάει από € 10 και φτάνει τα € 50 για κυβισμό μέχρι 2.000cc.
Αυξήσεις θα έχουμε επίσης και στα τσιγάρα από 20 – 50 λεπτά το πακέτο, τα εισιτήρια των συγκοινωνιών κλπ.

Ταυτόχρονα, μας απειλούν προκειμένου να αποδεχτούμε τα νέα χειρότερα μέτρα με στάση πληρωμών στους μισθούς και στις συντάξεις.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να τα υπολογίζουμε μέσα σε συνθήκες, όπου μειώθηκαν οι ονομαστικοί μισθοί σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα 10 – 30%, οι πραγματικοί πολύ παραπάνω, η ανεργία κι οι απολύσεις αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 30 – 40%.

Απ´ αυτούς, επιδοτούνται μόλις 198.315 άνεργοι, ποσοστό 27% των εγγεγραμμένων ανέργων. Και αυτό, όταν η κυβέρνηση επιδοτεί αδρά το μεγάλο κεφάλαιο με πληθώρα επιχορηγούμενων προγραμμάτων, που μόνο μέσα στο 2011 και μόνο για τον ΟΑΕΔ, το κόστος των κονδυλίων αυτών προς τις επιχειρήσεις θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ελαστικοποιήθηκαν οι εργασιακές σχέσεις, αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αυξήθηκαν τα εισιτήρια των συγκοινωνιών και άλλων υπηρεσιών, εμπορευματοποιείται παραπέρα η Υγεία, προωθούνται νέες ιδιωτικοποιήσεις με τεράστιο τίμημα για το λαό. Την ίδια στιγμή οι φορολογικοί συντελεστές των μεγάλων επιχειρήσεων μειώνονται κατακόρυφα. Στα 40 δις εκατομμύρια περίπου ανέρχονται οι οφειλές στην εφορία, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από μεγαλοεισοδηματίες, μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, κλπ.

Σχεδόν όλα αυτά ισχύουν και για τους εργαζόμενους και για τους μικρούς επαγγελματίες. Όλες οι οικογένειες έχουν παιδιά που είτε είναι άνεργα, είτε δουλεύουν με μισθούς εξευτελιστικούς.

Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, οι γυναίκες, οι νεολαία, έχουμε καθήκον να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, να μην ανεχτούμε να πληρώσουμε νέους φόρους.

Η χρεοκοπία θα υπάρξει, είτε είναι "επιλεκτική", είτε αλλιώς. Επομένως, ο λαός δεν έχει να φοβάται τίποτα χειρότερο από αυτό που του έχει συμβεί. Αυτό που πρέπει να αποφασίσει τώρα είναι να κάνει το βήμα να οργανώσει την πάλη του και να βάλλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική με σχέδιο και πείσμα ότι μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια τους.
Να απομακρυνθεί από τα κόμματα που του κάνουν τη ζωή μαρτύριο  το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ, την ΕΕ.
Οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα του ευρωμονόδρομου επιχειρούν να εξαπατήσουν το λαό, ότι υπάρχουν τάχα ανώδυνες λύσεις για τα συμφέροντά του χωρίς σύγκρουση και ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων. Μιλάνε για λύση εξόδου από την ευρωζώνη και της διαγραφής του χρέους αφήνοντας άθικτη την εξουσία του κεφαλαίου.
Να προχωρήσει παραπέρα στέλνοντας στα άχρηστα την βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος και να πάρει στα χέρια του τον πλούτο που παράγει και είναι τεράστιος.

Να δημιουργήσει προϋποθέσεις, να είναι έτοιμος για τη ριζική ανατροπή της πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη μιας εργατικής λαϊκής εξουσίας που θα δρομολογήσει τη λαϊκή οικονομία. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

Ο λαός δε χρωστάει, του χρωστάνε
Πρέπει να τελειώσουν οι αυταπάτες και οι ελπίδες ότι όταν συμφωνηθεί πώς θα καταβληθεί το χρέος τα επόμενα χρόνια η ζωή μας θα επανέλθει με τα δικαιώματα και ότι μας πήραν πίσω. Το μόνο που θα αλλάξει είναι το πώς και πότε ο εργαζόμενος λαός θα πληρώσει βαρύ τίμημα για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Αυτό που έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία είναι να καταδικάσει ο λαός στη συνείδηση του συνολικά τη στρατηγική που λέει ότι η ανάπτυξη καθορίζεται με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος την καπιταλιστική ιδιοκτησία.

Να μην πληρώσει ο λαός το χρέος.

Τώρα θα αρχίζουν να έρχονται τα μπιλιέτα.

Όταν έρθουν όλα αυτά τα χαρτιά και δεν έχουμε να πληρώσουμε;
Θα μείνουμε χωρίς φως, χωρίς νερό χωρίς φαγητό; Θα μείνουμε έρμαια στα νύχια τους; Θα χάσουμε το σπίτι μας;

Καιρός να πει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα: ως εδώ! Μέχρι εδώ και μη παρέκει. Να σταματήσουν να φορτώνουν τα βάρη στο λαό. Αυτό πρέπει να ανατραπεί.
ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ – ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

Καλούμε το λαό να αντισταθεί, να αρνηθεί τα χαράτσια.
Δεν έχουμε να πληρώσουμε, δε θέλουμε να πληρώσουμε για να αυγατίσει τα κέρδη της η πλουτοκρατία. Δε χρωστάμε, Μας χρωστάνε. Χρέη και ελλείμματα είναι δικά τους.
Καλούμε το λαό
  • Να Οργανωθεί στο Σωματείο του, στο Σύλλογο των ΕΒΕ, των αγροτών, των γυναικών, της νεολαίας. Στους τόπους δουλειάς να δράσει συλλογικά, να μπει μπροστά στην οργάνωση της μάχης. 
Στα συνδικάτα, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με τις δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας, εργοστάσιο το εργοστάσιο, επιχείρηση την επιχείρηση, γειτονιά τη γειτονιά, μαγαζί το μαγαζί, χωράφι το χωράφι, χωριό το χωριό, παντού όπου δουλεύουν και διαμένουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να συμπορευτούν με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις, να πάρουν τώρα αποφάσεις και να ξεκινήσουν τις πρώτες παρεμβάσεις τους, χωρίς καμιά αναμονή.  
Τα συνδικάτα να πάρουν ευθύνη οργάνωσης, παντού, στους χώρους δουλειάς, στις εργατογειτονιές.
Να υπερασπισθούν τη ζωή, των εργατών.
  • Η εργατική τάξη, σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, να οργανώσει την πάλη της, να εμποδίσει την εφαρμογή αυτού του νέου φορολογικού τυφώνα. Να ενημερώσει και να διαφωτίσει μαζικά το λαό για τους κεφαλικούς φόρους, για τα μέτρα στην υγεία, που όπως πάει θα πεθαίνει κόσμος που δεν έχει να πληρώσει. Για το νέο νόμο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Να επιβληθεί βαριά φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το ΠΑΜΕ  και οι δυνάμεις της συμμαχίας έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Θα αξιοποιήσουμε όλες τις μορφές πάλης για να σηκώσουμε φράχτη, να συγκρουστούμε με την αντιλαϊκή πολιτική.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα:

  • Να έρθουν σε επαφή με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ. Στις λαϊκές γειτονιές να έρθει σε επαφή με τις λαϊκές επιτροπές που ήδη υπάρχουν και μαζί να οργανώσουν την απάντηση. Κάτω τα μέτρα, κάτω οι φόροι, να τα πάρουν πίσω.
  • Προειδοποιούμε την κυβέρνηση, τις διάφορες υπηρεσίες να μην τολμήσουν να πάρουν μέτρα εναντίον όσων δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια. Με αποφασιστικότητα να σταθούμε απέναντι σε όποιους προσπαθήσουν στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής να στερήσουν από το λαό τις βασικές του ανάγκες.
Με συλλογικές μορφές ανυπακοής, να αντισταθούμε, να οργανώσουμε τον αγώνα και να ματαιώσουμε τα νέα φορολογικά χαράτσια, τα χειρότερα ακόμη που ετοιμάζουν σε βάρος μας. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες δεν έχουν να πληρώσουν, να διασφαλίσουν τα στοιχειώδη. Να μην τους αφήσουμε να πάρουν τη ζωή του λαού και να την κάνουν γράσο στις μηχανές της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

  1. Στις 20 Ιούλη πραγματοποιούμε συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις ενάντια στα μέτρα για την υγεία. Στην Αθήνα στην Ομόνοια στις 7μμ.
  2. Στις 20 Ιούλη όλες οι δυνάμεις του ταξικού κινήματος δίνουν τη μάχη της απεργίας της Ομοσπονδίας γάλακτος, ποτών και τροφίμων.
  3. Στις 21 Ιούλη παρεμβάσεις για τα βαρέα και ανθυγιεινά από τα ταξικά Συνδικάτα και Ομοσπονδίες.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: