Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Η υγεία στο βωμό του κέρδους


Τίμημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης η διάδοση επικίνδυνων για ζώα και ανθρώπους παθογόνων μικροοργανισμών, ανθεκτικών στα περισσότερα αντιβιοτικά.

Εδώ και 50 χρόνια οι μικροβιολόγοι προειδοποιούν ότι η χρήση αντιβιοτικών για την πάχυνση ζώων είναι πολύ επικίνδυνη επιλογή. Η πρακτική αυτή απειλεί την ανθρώπινη υγεία, μετατρέποντας τις φάρμες σε χώρους αναπαραγωγής όλο και πιο ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών των παθογόνων μικροοργανισμών. Σε πολλές χώρες τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται είτε σε κανονικές (θεραπευτικές) δόσεις για την ίαση άρρωστων ζώων, είτε σε χαμηλές δόσεις για την πάχυνση των κρεατοπαραγωγών ζώων και την αποφυγή των ασθενειών τους.

 Αν και γενικά είναι παράνομη η πώληση γάλακτος από γαλακτοφόρα ζώα που έχουν πάρει αντιβιοτικά, παρά τους ελέγχους κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι περιστασιακά δεν καταλήγει και γάλα με χαμηλές δόσεις αντιβιοτικών στο ποτήρι παιδιών και ενηλίκων.
Ακόμη και η θεραπευτική χρήση των αντιβιοτικών στη ζωοπαραγωγή μπορεί να οδηγήσει ακούσια στη διάδοση ανθεκτικών βακτηρίων. Ομως η σταθερή χρήση χαμηλών δόσεων για πάχυνση είναι συνταγή για την καταστροφή. Τα αντιβιοτικά είναι αρκετά για να σκοτώσουν μερικά, αλλά όχι όλα τα βακτήρια. Τα μικρόβια που επιζούν είναι συνήθως εκείνα που συμβαίνει να έχουν γενετικές μεταλλάξεις που τους παρέχουν αντοχή στα χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά. Αυτά τα μικρόβια βρίσκουν ακόμα πιο ανοιχτό το έδαφος για να αναπαραχθούν και να ανταλλάξουν γονίδια με άλλα μικρόβια που επίσης παρουσιάζουν ανθεκτικότητα. Επειδή τα βακτήρια βρίσκονται πρακτικά παντού, τα ανθεκτικά στελέχη που αναπτύσσονται στα ζώα τελικά βρίσκουν το δρόμο τους ως τον άνθρωπο (π.χ. χρήση κοπριάς σε βιολογικές καλλιέργειες...). Δε θα μπορούσε να σχεδιαστεί καλύτερο σύστημα για την εγγυημένη διάδοση της αντίστασης στα αντιβιοτικά.
Τα στοιχεία από πολλές μελέτες που έγιναν στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση χαμηλών δόσεων αντιβιοτικών σε ζώα, οδηγεί στην αύξηση του αριθμού των ανθεκτικών μικροβίων, τόσο στα ζώα, όσο και στον άνθρωπο. Ο Τζ. Σάρφστιν, υποδιευθυντής στη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, δήλωσε πέρσι στο αμερικανικό κογκρέσο ότι πολλά από τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια που συναντώνται στους ανθρώπους, συναντώνται και στα ζώα.
Δοκιμές εγκατάλειψης της χρήσης αντιβιοτικών σε ζώα τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι με κατάλληλη τροποποίηση των μεθόδων που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία, το επίπεδο παραγωγής δε μεταβάλλεται. Ετσι κι αλλιώς το ζήτημα δεν πρέπει να είναι πώς θα μεγαλώσει η παραγωγή κρέατος (άρα και το κέρδος των μεγάλων αγροτοκτηνοτροφικών μονάδων), αλλά πώς θα εξυπηρετήσει και αυτή η παραγωγή τις ανθρώπινες ανάγκες, μεταξύ των οποίων πρωτεύει η υγεία.



Επιμέλεια: Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ Πηγές: «Scientific American», «Discover»
Πηγή: www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: