Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Απαγόρευση της κόκκινης σημαίας της ΕΣΣΔ.



Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουκρανίας αποφάσισε προχτές την απαγόρευση της χρήσης της κόκκινης σημαίας με το σφυροδρέπανο της ΕΣΣΔ σε επίσημες επετειακές εκδηλώσεις για τη νίκη κατά του φασισμού, ακυρώνοντας ένα νόμο που είχε ψηφιστεί τον Απρίλη από το Κοινοβούλιο της χώρας. Ο συγκεκριμένος νόμος, που υπογράφτηκε και από τον Πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς τον Μάη, επέτρεπε να υψώνεται η σοβιετική σημαία σε κυβερνητικά κτίρια σε επίσημες γιορτές, ιδιαίτερα στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, στις 9 Μάη.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η σοβιετική σημαία, μολονότι έχει ιστορική σημασία, δεν αποτελεί επίσημο σύμβολο του κράτους και για αυτό δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε δημόσια κτίρια ή σε επίσημες εκδηλώσεις.
Μέλος μίας από τις εθνικιστικές οργανώσεις που είχαν επιτεθεί, την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, σε βετεράνους πολέμου, έκαψαν σοβιετικές σημαίες και βεβήλωσαν βασικά σύμβολα της νίκης κατά του φασισμού, έθεσε το ζήτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο υποστηρίζοντας πως η παρουσία σοβιετικών σημαιών δοξάζει το «απολυταρχικό σοβιετικό καθεστώς»...

Πηγή:rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: