Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΡΩΣΙΑ :Στελέχη της «Ροσάτομ» στο αεροπλάνο που έπεσε.Ποιοι έριξαν το Τουπόλεφ με τους 5 Ρώσους επιστήμονες που συμμετέχουν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ; Τελευταία στιγμή αντικαταστάθηκε το αεροπλάνο με παλιότερο.


Τα ρωσικά ΜΜΕ, λίγες μέρες μετά την αεροπορική καταστροφή στο Πετροζαβόντσκ, αναπαράγουν την εκδοχή του σαμποτάζ και της συνωμοσίας, μια και στο μοιραίο αεροπλάνο επέβαιναν 5 Ρώσοι επιστήμονες, που συμμετέχουν δραστήρια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Μέχρι στιγμής, οι ρωσικές αρχές δεν έχουν διατυπώσει κάποια επίσημη εκδοχή για τα αίτια του δυστυχήματος, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονταν σε λάθη του «ανθρώπινου παράγοντα», ενώ διαψεύστηκαν πληροφορίες που ανέφεραν πως στο αίμα του πιλότου βρέθηκε αλκοόλ.
Οπως αποδεικνύεται από τον κατάλογο των 45 νεκρών βρίσκονταν και 5 επιστημονικά στελέχη του ρωσικού μονοπωλίου ατομικής ενέργειας «Ροσάτομ», που πετούσαν στο Πετροζαβόντσκ για να πάρουν μέρος σε σύσκεψη, που αφορά ζητήματα ανάπτυξης της ατομικής ενέργειας.
Τα ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «μεγάλη απώλεια» και «βαρύ χτύπημα της εθνικής ατομικής βιομηχανίας», που έχει αναλάβει την κατασκευή του ιρανικού πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ, που έως τα τέλη του χρόνου αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.
Να σημειωθεί πως η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», το δημοσίευμα της οποίας βασικά αναπαράγουν τα ρωσικά ΜΜΕ, ισχυρίστηκε πως «ρωσικές στρατιωτικές πηγές της» ανέφεραν πως τελευταία στιγμή η αεροπορική εταιρεία που εκτελούσε την πτήση Μόσχα - Πετροζαβόντσκ αντικατάστησε το αεροπλάνο με το παλαιότερο, που τελικά έπεσε.
Ασχετα από το αν αληθεύουν τα παραπάνω, είναι φανερό πως η αντιπαράθεση κι οι διεργασίες γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν περνά σε νέα φάση. Ετσι,στις 24 Ιούνη, η Ρωσία και η Κίνα εμπόδισαν την προσπάθεια των ΗΠΑ να δώσουν στη δημοσιότητα «εισήγηση ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων», που κατηγορούσαν το Ιράν για παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά και για παράδοση εξοπλισμών στη Συρία. Η Ρωσία και η Κίνα εμπόδισαν τη δημοσίευση της συγκεκριμένης «εισήγησης», με την αιτιολογία πως σ' αυτήν περιέχεται «κακόβουλη» πληροφόρηση.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: