Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΣΥΝ: ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ: «ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ»


Με την ευκαιρία των 66 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη των λαών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η συμπλήρωση 66 χρόνων από την λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου αποτελεί επέτειο μνήμης και εγρήγορσης.
Η σκέψη μας την μέρα αυτή στρέφεται σ’ όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, σε όλους όσους σύρθηκαν και μαρτύρησαν στα στρατόπεδα των ναζί.

Ο λαός μας ήταν μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, αλλά δημιούργησε και ένα από τα μαζικότερα κινήματα αντίστασης για «λεύτερη πατρίδα και πανανθρώπινη την λευτεριά».
Σήμερα ζητάμε πιο έντονα να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα για την απόδοση των γερμανικών οφειλών στην χώρα μας, το οποίο διαδοχικές κυβερνήσεις είχαν βάλει στο ράφι.
Το σύνθημα «ποτέ πια πόλεμος – ποτέ πια φασισμός», που σφράγισε την αντιφασιστική νίκη των λαών, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και επιτακτικό. Γιατί νέοι κίνδυνοι πηγάζουν για τις κοινωνίες από την πολυδιάστατη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους που διαδέχονται ο ένας τον άλλον στην Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη στον Λίβανο και σήμερα στη Λιβύη. Η επέκταση και ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ οδηγούν σε νέες διαιρέσεις και νέες εντάσεις στην Μεσόγειο και την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη και στον κόσμο, μη εξαιρουμένης της χώρας μας, σημειώνουν έξαρση τα φαινόμενα της ξενοφοβίας και ρατσισμού, τα οποία τροφοδοτούνται από την ακροδεξιά δημαγωγία και τις συνέπειες της κρίσης.
Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου διακηρύσσουμε, ακόμα μια φορά, ότι η δημοκρατία δεν κερδίζεται με πολέμους. Οι συρράξεις πρέπει να σταματήσουν, οι ειρηνικές λύσεις να επικρατήσουν στη βάση της Χάρτας του ΟΗΕ.
Είναι  ανάγκη και χρέος, ιδιαίτερα των αριστερών δυνάμεων, η   δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μετώπου για την εξασφάλιση της ειρήνης, την κατάργηση των πυρηνικών, των ξένων βάσεων και του ΝΑΤΟ, την απόκρουση του ρατσισμού και του μιλιταρισμού, την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων.
Οι αγώνες των αραβικών λαών για δημοκρατία και κοινωνική ανέλιξη αποτελούν νέο σημάδι των καιρών. Οι νίκες τους και οι εξέλιξή τους δεν πρέπει να εγκλωβιστούν σε παλιάς μορφής νεοφιλελεύθερες επιλογές. Να απαλλαγούν οι λαοί από ντόπιους δυνάστες και ξένους πάτρωνες.
Οι συντονισμένοι αγώνες των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για μια άλλη Ευρώπη  και ένα άλλο κόσμο– φιλειρηνικό, δημοκρατικό, οικολογικό – αποκτούν μεγαλύτερη αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: