Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της ΚΕ ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου σχετικώς με το παραχθέν από την κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, έργο.


Ως ΑΚΕΛ χαιρετίζουμε το πολυσχιδές και τεράστιο σε όγκο έργο που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για ένα ευρείας κλίμακας μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη ριζική μεταρρύθμιση του Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Πολεοδομική αμνηστία, τη νέα γενιά τοπικών σχεδίων. κ.ά.
 
Σημαντική επιτυχία η οποία προσδίδει νέα διάσταση στο κοινωνικό κράτος αποτελεί ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους. Τομές πραγματοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης του μεταναστευτικού αλλά και όσον αφορά τη διαχείριση οικιακών αποβλήτων.
 
Συγκεκριμμένα:
 
Στεγαστική πολιτική:
 
-     Συνολικά 17000 οικογένειες προσφύγων και αυτοχθόνων, κυρίως νεαρών ζευγαριών έχουν επωφεληθεί από τα νέα στεγαστικά προγράμματα της κυβέρνησης με συνολική δαπάνη που ξεπερνά τα €183 εκ. το χρόνο σε σύγκριση με €99 εκ. το 2007.
-     Η κυβέρνηση προχωρεί στην ανέγερση 760 νέων οικιστικών μονάδων για πρόσφυγες στο Τσιακκιλερό και τις Κόκκινες.
-     Παραχωρήθηκαν 1783 οικόπεδα αυτοστέγασης σε δικαιούχους ενώ άλλα 870 βρίσκονται υπό διαχωρισμό.
-     Παραχωρήθηκαν 10,500 τίτλοι ιδιοκτησίας και ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης πιστοποιητικού μίσθωσης σε όσους μένουν σε κατοικίες που κτίστηκαν σε Τ/Κ γη.
-     Υπερδιπλασιάσθηκαν τα κονδύλια για συντήρηση και εξωραϊσμό προσφυγικών συνοικισμών φτάνοντας στα €112 εκ. μέσα στην τριετία.
-     Προχωρεί με επιτυχία το σχέδιο τοποθέτησης ανελκυστήρων σε προσφυγικές πολυκατοικίες και αυξήθηκε παράλληλα κατά 30% το κονδύλι για επιδιόρθωση κατοικιών.
-     Εφαρμόζεται με επιτυχία το ενιαίο στεγαστικό σχέδιο το οποίο ενθαρρύνει νεαρά κυρίως ζευγάρια να εγκατασταθούν στην Ύπαιθρο.
-     Διατέθηκαν σε ζευγάρια με χαμηλά εισοδήματα 600 οικόπεδα ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαχωρισμός άλλων 1124 οικοπέδων.
-     Ενισχύθηκε σημαντικά ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης ο οποίος διέθεσε ή διαθέτει σύντομα 1260 οικιστικές μονάδες.
 
Επανάσταση συντελείται στον τομέα της Πολεοδομικής και Χωροταξικής Πολιτικής με στόχο τον εκσυγχρονισμό, τον έλεγχο, τον στρατηγικό επανασχεδιασμό και την ώθηση της ανάπτυξης. Αυτό γίνεται μέσω της τροποποίησης και του εκσυγχρονισμού της Πολεοδομικής Νομοθεσίας την δημοσίευση τροποποιημένων Τοπικών Σχεδίων, της επιτάχυνσης έκδοσης αδειών οικοδομής της επέκτασης του μέτρου του αυτοελέγχου κ.ά.
 
Προχωρούν ταχύτατα οι διαδικασίες έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας. Μέχρι σήμερα εκδόθηκαν πάνω από 19000 καθυστερημένοι τίτλοι ιδιοκτησίας.
 
-     Η ριζική μεταρρύθμιση του Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει πάρει το δρόμο της υλοποίησης. Τα σχετικά νομοσχέδια κατατέθηκαν ήδη στη Βουλή.
-     Κατά μέσο όρο διατίθενται στους Δήμους και τις Κοινότητες €287 εκ. ενώ τα κονδύλια για έργα ανάπτυξης σε Δήμους και Κοινότητες φτάνουν τα €177 εκ.
-     Προωθείται συγκροτημένη και ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική με προμετωπίδα την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της παράνομης εργοδότησης.
-     Λαμβάνονται μέτρα για φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας και της πράσινης γραμμής με αποτέλεσμα να εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο της λαθραίας μετανάστευσης από τις ακτές μας και να μειωθούν κάθετα οι παράνομοι μετανάστες από τα κατεχόμενα (από 5198 στους 1855).
-     Μειώθηκαν δραστικά οι αιτήσεις ασύλου (από 8500 στους 1520).
-     Δημιουργήθηκαν έργα υποδομής και εγκαταστάσεις για υποδοχή αιτητών ασύλου με αποτέλεσμα την ουσιαστική μείωση των επιδομάτων κ.ά.
 
                              ******
 
Επέλεξα να αναφέρω ενδεικτικά μόνο βασικές πτυχές του έργου που πραγματοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της υλοποίησης του εκλογικού προγράμματος του Προέδρου Χριστόφια.
Όσες προσπάθειες λοιπόν κι’ άν καταβληθούν από πλευράς αντιπολίτευσης για μηδενισμό και ισοπέδωση το έργο είναι εκεί και μιλά από μόνο του.
 
Όσο μικρόψυχα κι’ αν συμπεριφέρεται η αντιπολίτευση, όσες διαστρεβλώσεις κι’ αν κάνει, όσα ψέματα κι’ αν λένε το έργο είναι εκεί και ο κόσμος το ζεί και το βλέπει.
 
Αυτή η Κυβέρνηση:
 
1.Κατοχύρωσε την βιωσιμότητα του Τ.Κ.Α. μέχρι το 2048 την ώρα που άλλοι ήθελαν να το παίξουν στο Χρηματιστήριο.
2.‘Ελυσε οριστικά το υδατικό μας πρόβλημα.
3.Έχει ρυθμίσει τα αγροτικά χρέη.
4.Δημιούργησε σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών.
5.Προχωρεί με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
6.Έλυσε οριστικά το θέμα των εκτάκτων υπαλλήλων.
7.Εισήξε την Πολεοδομική Αμνηστία.
8.Έκανε νόμους για πάταξη της φοροδιαφυγής.
9.Κατάργησε τις πολλαπλές συντάξεις.
10.Κατοχύρωσε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
11.Υπέγραψε την ιστορικής σημασίας Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με τη Ρωσσία.
12.Υλοποιεί την πιο αποδοτική και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική με απτά αποτελέσματα κ.ά.
 
Φίλες και φίλοι,
 
Ως ΑΚΕΛ θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Κυβέρνηση η οποία στοχοπροσηλωμένα υλοποιεί ένα τεράστιο έργο το οποίο καμιά αντιπολίτευση και κανένας ΔΗΣΥ δεν μπορούν να διαγράψουν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: