Κυριακή 22 Μαΐου 2011

ΡΩΣΙΑ- Αμφισβήτηση της εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν.Είχε πεθάνει το 2006 υποστήριξε στην Ρωσική τηλεόραση πρώην μυστικός πράκτορας των Η.Π.Α.


Την αντίδραση του Αμερικανού πρέσβη στη Μόσχα, Τζον Μπέιρλ, προκάλεσε η μετάδοση από το 1ο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης της αποκλειστικής συνέντευξης του τσετσένικης καταγωγής Μπερκάν Γιάσαρ, που δηλώνει πρώην μυστικός πράκτορας των ΗΠΑ και προβλήθηκε την περασμένη Τρίτη. Ο συγκεκριμένος υποστήριξε στη συνέντευξή του πως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε πεθάνει από μακροχρόνια ασθένεια σχεδόν πριν από πέντε χρόνια και όχι στις 2 Μάη του 2011 κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επιχείρησης στο έδαφος του Πακιστάν. Σύμφωνα με τα λόγια του Μπερκάν Γιάσαρ, με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε γνωριστεί στην αρχή της δεκαετίας του '90, όταν ο Λάντεν επισκέφτηκε την Τσετσενία. Η γνωριμία τους έγινε σε ένα διώροφο σπίτι στην πόλη Γκρόζνι, όπου τότε ζούσε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.
«Τους Τσετσένους από τη φρουρά του τους γνωρίζω καλά, είναι ο Σάμι, ο Αγιούμπ και ο Μαχμούντ. Ηταν μαζί του μέχρι το τέλος της ζωής του. Καλά θυμάμαι εκείνη την ημερομηνία, εκεί ήταν τρία εξάρια: 26/06/2006.
Οι άνθρωποι αυτοί, καθώς και δυο άλλοι απ' το Λονδίνο και δύο απ' την Αμερική, συνολικά επτά άτομα, τον είδανε νεκρό: Ηταν βαριά άρρωστος», υποστήριξε ο Γιάσαρ, προσθέτοντας πως στην κηδεία πήραν μέρος μόνο οι τρεις Τσετσένοι που τον κήδεψαν σύμφωνα με την επιθυμία του στα βουνά, στα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν. Ο ίδιος δεν πιστεύει πως οι Αμερικανοί σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, «ακόμη κι αν θα το πίστευε όλος ο κόσμος, εγώ δεν θα το πίστευα». Σύμφωνα με τα λόγια του, «οι Αμερικανοί τώρα απλώς βρήκαν και άνοιξαν τον τάφο του επικεφαλής της Αλ-Κάιντα».
Οπως ισχυρίζεται ο Γιάσαρ, «δεν πραγματοποιήθηκε καμιά έφοδος. Την αμερικανική κουζίνα τη γνωρίζω καλά κι από τα μέσα. Αυτοί έπρεπε να δείξουν πως οι μυστικές υπηρεσίες έκαναν καλή δουλειά, πως κάθε βήμα ήταν υπό έλεγχο και στο τέλος κατάφεραν να νικήσουν».
Ο Γιάσαρ εξήγησε στους δημοσιογράφους του 1ουκαναλιού πως έκανε αυτές τις αποκαλύψεις επειδή κινδυνεύει η ζωή του. Ο ίδιος πιστεύει πως μόνο η ευρεία δημοσιότητα μπορεί να τον προστατέψει από τη CIA και πρόσθεσε πως ήδη βρίσκεται υπό την προστασία των τούρκικων μυστικών υπηρεσιών.
Να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, από τη μεριά του, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη, δήλωσε πως εάν αυτό που έδειξε το ρεπορτάζ του 1ου ρωσικού καναλιού είναι αλήθεια, τότε «η Αμερική θα πρέπει να ανατριχιάσει».
Από τη μεριά του ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα με δήλωσή του την Πέμπτη κάλεσε τα ρωσικά ΜΜΕ να μην αναπαράγουν «ανεύθυνα σενάρια συνωμοσίας» και υποστήριξε την αμερικανική εκδοχή της εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: