Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΥΕΜΕΝΗ- Προκαλεί με λουτρό αίματος ο Σάλεχ.20 νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε ειρηνική καθιστική διαδήλωση διαμαρτυρίας του λαού.


Με αληθινά πυρά, καυτό νερό, πυρπόληση των σκηνών και εκσκαφείς, στρατιωτικές δυνάμεις διέλυσαν την καθιστική διαμαρτυρία, που πραγματοποιούνταν στο κέντρο της νότιας πόλης Τάιζ εδώ και τέσσερις μήνες, κατά του καθεστώτος Σάλεχ. Η εισβολή αυτή άφησε πίσω της τουλάχιστον 20 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και κατά πολλούς έφερε ένα βήμα πιο κοντά τη χώρα στον εμφύλιο.
Η είδηση ανατροφοδότησε την ένταση και στην πρωτεύουσα, όπου μετά από πέντε μέρες μαχών και 100 νεκρούς, ο Πρόεδρος Σάλεχ και επικεφαλής της ισχυρότερης φυλής, σεΐκ Σαντίκ αλ Αχμαρ, συμφώνησαν σε μια εξαιρετικά εύθραυστη κατάπαυση πυρός. Ενώ ο Σάλεχ αρνείται επιμόνως ν' αποχωρήσει από την εξουσία, όπως του ζητά, μεταξύ άλλων, και ο σεΐκ αλ Αχμαρ, οι αξιωματικοί που έχουν, ήδη, «περάσει» με την πλευρά της αντιπολίτευσης καλούσαν επίμονα και άλλες μονάδες να πράξουν το ίδιο. Κατά αρκετές πηγές, καταγράφηκαν, τα τελευταία 24ωρα, πολλές αποσκιρτήσεις αξιωματικών και των μονάδων τους.
Την ίδια ώρα, αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνταν με στόχο θύλακες ακραίων ισλαμιστών στα περίχωρα της πόλης Ζινζιμπάρ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.
Ως αφορμή της επιχείρησης αυτής αναφέρθηκε η ενέδρα στην οποία έπεσαν έξι στρατιώτες και ένας συνταγματάρχης που σκοτώθηκαν, ώρες νωρίτερα στην περιοχή, από ενόπλους μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης «Μαχητές της Σαρία». Βέβαια, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της πόλης, οι βομβαρδισμοί στόχευαν και την ίδια την πόλη, έχοντας προκαλέσει αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων μεταξύ των πολιτών και τεράστιες υλικές ζημιές.
Παρ' όλα αυτά, οι τελευταίες πληροφορίες από την περιοχή ανέφεραν ότι οι ισλαμιστές μαχητές ενίσχυσαν τις θέσεις τους. Εκπρόσωπος της ενωμένης κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον, επί 32 χρόνια, ισχυρό άνδρα της χώρας ότι ο ίδιος «έφτιαξε» τους ισλαμιστές και τώρα τους αξιοποιεί για να τρομοκρατήσει το λαό και να τερματίσει το κίνημα εναντίον του.

ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: