Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Δημοσκόπηση της εταιρίας MRB για την εφημερίδα Real News.Πιο χαμηλά από ποτέ το ΠΑ.ΣΟ.Κ, με το ζόρι περνά το 30% με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου.Τρίτο κόμμα το Κ.Κ.Ε με 11,3 % και μικρή πτώση σε σχέση με τον Φεβρουάριο.Εκτός βουλής τα δεκανίκια του ΠΑ.ΣΟ.Κ, Κουβέλης και Μπακογιάννη.


         Δημοσκόπηση της εταιρίας MRB για την εφημερίδα Real News.Πιο χαμηλά από ποτέ το ΠΑ.ΣΟ.Κ, με το ζόρι περνά το 30% με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου.Τρίτο κόμμα το Κ.Κ.Ε με 11,3 % και μικρή πτώση σε σχέση με τον Φεβρουάριο.Εκτός βουλής τα δεκανίκια του ΠΑ.ΣΟ.Κ, Κουβέλης και Μπακογιάννη.

Πρόθεση Ψήφου      Αναγωγή στους αποφασισμένους 
ΠΑ.ΣΟ.Κ                                 22,4 % -  30,8 %
Ν.Δ                                          20,6  % -  28,3 %
Κ.Κ.Ε                                       8,2  % -  11,3 %
ΛΑ.Ο.Σ                                      6,9 %  -  9,4 %
ΣΥ.ΡΙΖ.Α                                    3,7 % -  5,1 %
ΟΙΚΟΛ. ΠΡΑΣΙΝΟΙ                  3,3 % -  4,5 %
ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ                     2,1 %-  2,9 %
ΔΗΜ. ΣΥΜΜΑΧΙΑ                     2 % -    2,7 %
ΑΛΛΟ                                          3,6% -   5 %

ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΨΗΦΟΣ        27,2% - 0 

Ακολουθεί ανάλυση του Red Star

Εκτίμηση εκλογικής δύναμης κομμάτων:

1) Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της MRB το ΠΑ.ΣΟ.Κ είχε το χαμηλότερο ποσοστό που του είχε δώσει η MRB (31,7%).Τώρα πέφτει ακόμα πιο χαμηλά στο 30,8, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση μου ότι όποτε και να γίνουν εκλογές το 30 % θα είναι ένας δύσκολος πήχης για το κυβερνών κόμμα.Στις  αρχές Μαρτίου είχα δώσει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ κατώτερο όριο το 28% και ανώτερο το 33%.Μ.Ο (30,5) +- 2,5 μονάδες.Η νέα εκτίμηση σήμερα είναι το 27 με 32 % (29,5)+-2,5 μονάδες.
2) Η Ν.Δ εξακολουθεί να χάνει δυνάμεις, εάν και μειώνει την διαφορά από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.Πριν ένα μήνα εκτιμούσα την δύναμη της μεταξύ 26-31% ,Μ.Ο (28,5) +-2,5 μονάδες.Σήμερα από όλες τις τελευταίες έρευνες φαίνεται να υποχωρεί ακόμα μισή μονάδα στο 28% +-2,5 μον. κινείται δλδ μεταξύ 25,5 και 31,5%.Η διαφορά με το ΠΑ.ΣΟ.Κ δλδ έχει μικρύνει στο 2% κατά μέσο όρο.
Το άθροισμα των 2 κομμάτων είναι μόλις .στο 57,5%!
3) Η ανοδική τάση του Κ.Κ.Ε έχει ανακοπεί.Και έτσι ενώ πριν ένα μήνα βρισκόταν μεταξύ 11-13 %, μ.ο 12 %, φαίνεται να έχει μια μικρή πτώση της μισής μονάδας, δηλαδή στο 11,5 % με χαμηλό όριο το 10,5 και υψηλό το 12,5 %.Ποσοστό παραπλήσιο με αυτό των Περιφερειακών Εκλογών.Σε σχέση με τον Μάρτη που διέκρινα την δημιουργία ενός μικρού ρεύματος, σήμερα είμαι πιο προσγειωμένος και περιμένω τις επόμενες έρευνες.Το 11,5 % είναι σίγουρο πολύ καλό ποσοστό (σε ψήφους μιλάμε για πάνω από 620.000), αλλά σε μια τέτοια εκρηκτική κατάσταση και σε συνδυασμό με την άνοδο της άκρας δεξιάς ο Περισσός πρέπει να μην εφησυχάζει και να αναζητεί ένα πιο ελκυστικό λόγο.
4) Αν κάποιοι πρέπει να είναι ευχαριστημένοι από τις τελευταίες μετρήσεις είναι οι φασίστες του Ορθοδ.Συναγερμού.Το ακροδεξιό δεκανίκι του ΠΑ.ΣΟ.Κ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ανεβαίνει.Η εκτίμηση της επιρροής του για τον Μάρτη ήταν 6 με 8 % (Μ.Ο. 7 %).Είναι βέβαιο πως τα ποσοστά του ΛΑ.Ο.Σ είναι ανεβασμένα αλλά όχι τόσο όσο δείχνουν οι αριθμοί.Άλλα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για ποσοστά διαμαρτυρίας, που δύσκολα θα καταλήξουν στην κάλπη. Με αναγωγή των αναποφάσιστων της ΜRB το κόμμα του Καρατζαφύρερ φτάνει το εφιαλτικό 9,4%.Στη νέα μου θεωρώ ότι έχει χαμηλό όριο το 6,5% και υψηλό το 8,5% δλδ Μ.Ο 7,5 %.

5) Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δείχνει να σταθεροποιείται στο 4,5-5%.Ποσοστό χαμηλό για ένα κόμμα της αριστεράς εν μέσω κρίσης.Η εκτίμηση μου το Μάρτη ήταν 4-5,5 % δλδ μ.ο (5,25%) και παραμένει η ίδια και σήμερα.

6) Από τα υπόλοιπα κόμματα να ξεχωρίσουμε τους Οικολόγους Πράσινους που δείχνουν πως με τίποτα δεν θα είναι εκτός βουλής στις επόμενες εκλογές.Αντιθέτως τόσο η Δημοκρατική Αριστερά όσο και η Δημοκρατική Συμμαχία είναι κάτω από το όριο του 3 %.Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την εξωκ.βουλευτική αριστερά δεν έχει αλλάξει κάτι. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγράφεται ως το ένατο κόμμα σταθερά αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δείχνει δυναμική να μπει στην βουλή.Για ακόμα μια φορά, παρόλο που έχει μετρηθεί τσουβαλιάζεται στο 3,6% του άλλου κόμματος που με αναγωγή φτάνει το 5%.Δεν διακινδυνεύω μια εκτίμηση εκλογικής δύναμης-ψήφων για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατί οι πολλοί αναποφάσιστοι μπορεί να ευνοήσουν στην κάλπη τα μη κοινοβουλευτικά κόμματα και να έχουμε εκπλήξεις μεγαλύτερες ίσως από αυτές των Τοπικών Εκλογών.Αυτό ισχύει και για την Χ.Α που είναι πλέον υπολογίσιμη δύναμη κυρίως στην Αττική και τον δήμο Αθηναίων(Δυστυχώς).

7) Συμπερασματικά το πολιτικό σκηνικό αλλάζει με αργούς ρυθμούς.Ο δικομματισμός κινείται κάτω από το 60%.Η αυτοδυναμία είναι όνειρο θερινής νυχτός τόσο για το ΠΑ.ΣΟ.Κ όσο και τη Ν.Δ.Η ενίσχυση της αριστεράς(Κ.Κ.Ε-ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Εξ.Αριστερά) σε σχέση με το 2009 είναι περίπου 5 μονάδες και ουσιαστικά είναι η σημαντική άνοδος του Κ.Κ.Ε από το 7,5% στο 11,5% περίπου. Ότι κερδίζει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α το χάνει προς την Δημοκρατική Αριστερά και έτσι βρίσκεται στα ίδια πάνω κάτω στα ίδια, ενώ ανεβαίνει  η εξ.κοινοβουλευτική αριστερά στο σύνολο της.Σεισμός δεν υπάρχει,αλλά υπάρχουν προσεισμικές δονήσεις που κυρίως δείχνουν μια στροφή προς τα αριστερά κυρίως και την άκρα δεξιά δευτερευόντως.Αν μάλιστα τα δεκανίκια του συστήματος (ΔΗΜ.ΑΡ και ΔΗΜ.ΣΥΜ.) μείνουν εκτός βουλής ο ΛΑ.Ο.Σ και οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι οι μόνες ρυθμιστικές δυνάμεις στο πολιτικό σκηνικό.(δεδομένης της λογικής και ορθής άρνησης Κ.Κ.Ε και ΣΥ.ΡΙΖ.Α για συνεργασία με το δικομματισμό). 

Όλα αυτά στην θεωρία γιατί στην πράξη και στον δρόμο όλα ανατρέπονται από ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα ,ακόμα και το καθεστώς ΠΑ.ΣΟ.Κ-Παπανδρέου.
Red Star.

Δεν υπάρχουν σχόλια: