Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΚΟΥΒΑ: Καταγγέλλει την αθώωση από τις ΗΠΑ του εγκληματία Καρίλες


Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες ο πρέσβης της Κούβας στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα παραμένουν στη φυλακή οι 5 Κουβανοί ήρωες
                                     Από τη χτεσινή συνέντευξη του πρέσβη της Κούβας
Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες ο πρέσβης της Κούβας στη χώρα μας, Λουίς Πράδο Γκαρσία, για να καταγγείλει την πρόσφατη (8 Απρίλη) απόφαση αθώωσης του αρχιεγκληματία (πρώην πράκτορα της CIA) Λουίς Ποσάδα Καρίλες, από δικαστήριο των ΗΠΑ στο Ελ Πάσο του Τέξας, ο οποίος δικάστηκε όχι για τα εγκλήματά του κατά της Κούβας και των λαών άλλων χωρών αλλά για ...υπόθεση παράνομης μετανάστευσης στις ΗΠΑ.
Ο πρέσβης διάβασε τη σχετική δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας μετά την απόφαση, όπου σημειώνεται ότι πρόκειται για «κορύφωση της φάρσας που ξεκίνησε πριν 13 βδομάδες» και ότι «η δίκη για ψευδείς δηλώσεις στο πλαίσιο μιας διαδικασίας μετανάστευσης και όχι ως τρομοκράτης αποτελεί προσβολή για το λαό της Κούβας και τις οικογένειες των θυμάτων των ενεργειών του Καρίλες».
Η δίκη αποκάλυψε για άλλη μια φορά ότι ο εν λόγω εγκληματίας είναι πάντα υπό την κηδεμονία και την προστασία της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Στο έγγραφο του ΥΠΕΞ της Κούβας επίσης σημειώνεται ότι «η ξεδιάντροπη ετυμηγορία του δικαστηρίου στο Ελ Πάσο είναι εντελώς αντίθετη στη δεδηλωμένη πολιτική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που ισχυρίζεται ότι ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η οποία έχει προκαλέσει ακόμη και στρατιωτικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες και έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές».
Εγκληματίας ολκής
Η συγκεκριμένη περίπτωση του κουβανικής καταγωγής εγκληματία Καρίλες είναι από τις πιο χαρακτηριστικές σε όλη την περιοχή. Με διασυνδέσεις ο Καρίλες από την εποχή της δικτατορίας του Φλουχένσιο Μπατίστα, πριν την επανάσταση στην Κούβα, πέρασε στο Μαϊάμι και στην υπηρεσία της CIA. Είναι υπεύθυνος για το θάνατο 73 ανθρώπων, όταν ανατίναξε αεροπλάνο των κουβανικών αερογραμμών, που ταξίδευε από τη Βενεζουέλα πάνω από τα νησιά Μπαρμπάδος, τον Οκτώβρη του 1976. Είναι ο οργανωτής βομβιστικών επιθέσεων το '96 και το '97 σε κουβανικά ξενοδοχεία, που στοίχισαν τη ζωή και σε ξένους τουρίστες. Οι ισχυρές «πλάτες» που έχει στις ΗΠΑ αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι απέδρασε από τη Βενεζουέλα το 1985 και πήρε χάρη όντας φυλακισμένος στον Παναμά το 2004, για την απόπειρα δολοφονίας ενάντια στον ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, το 2000. Ο 83χρονος σήμερα Καρίλες πρωτοστάτησε στο στήσιμο στρατιωτικών δικτατοριών, όπως στη Γουατεμάλα, και ήταν εκπαιδευτής βασανιστών. Αυτό το κάθαρμα αφήνεται για άλλη μια φορά ελεύθερο, ενώ εκκρεμεί και αίτημα από την πλευρά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας για έκδοσή του για 73 δολοφονίες σε αυτή τη χώρα.
Ο πρέσβης της Κούβας, αφού ανέφερε και άλλα αναλυτικά στοιχεία για τη δράση του εγκληματία, κατέληξε ότι η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει πόσο δίκιο είχε η Κούβα να στείλει στο Μαϊάμι τους 5 Κουβανούς αγωνιστές νεολαίους για να προστατέψουν τη χώρα τους από εγκληματικές ενέργειες του Καρίλες και των ομοίων του. Κατήγγειλε για άλλη μια φορά ως πολιτική την υπόθεση των 5 αγωνιστών Χεράρδο ΕρνάντεςΡαμόν Λαμπαπίνιο, Αντόνιο Γκερέρο, Ρενέ Γκονζάλες και Φερνάντο Γκονζάλες, που έχουν καταδικαστεί με 99 χρόνια φυλάκισης και δις ισόβια και βρίσκονται σε φυλακές των ΗΠΑ σχεδόν 13 χρόνια.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στη σοσιαλιστική Κούβα, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), ο Κώστας Τουμασάτος, γγ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, καθώς και εκπρόσωπος της πρεσβείας της Βενεζουέλας.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: