Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα κράτησης Ροδόπης και Έβρου - Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις διαπιστώσεις των αντιπροσωπειών του Συνηγόρου του Πολίτη και της Ε.Ε.Δ.Α.



«Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης» έχει λάβει η κατάσταση στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών στους Νομούς Έβρου και Ροδόπης. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του Συνηγόρου του Πολίτη και αντιπροσωπείας της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην περιοχή. Όπως επισημαίνεται σε δελτίο τύπου της Ανεξάρτητης Αρχής, «τίθενται σημαντικά ζητήματα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, τα οποία οφείλονται κυρίως στις άθλιες συνθήκες κράτησης, στις σημαντικές ελλείψεις στελέχωσης των αρμοδίων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και στη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων, τα οποία έχουν εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τα παραπάνω συμπεράσματα που έρχονται να προστεθούν στις διαπιστώσεις της αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων που επισκέφθηκε την περιοχή στις αρχές του έτους αλλά και στην πρόσφατη δημόσια δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, αποτελούν μια ακόμη επιβεβαίωση της απάνθρωπης κατάστασης που εξακολουθεί να επικρατεί στα κέντρα κράτησης μεταναστών στη χώρα μας και στην συνεχιζόμενη αδράνεια της Πολιτείας.
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου:
«Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι οι άθλιες συνθήκες που συνάντησε η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων στα κέντρα κράτησης του Έβρου τον περασμένο Ιανουάριο όχι μόνο δεν έχουν μεταβληθεί αλλά τείνουν να παγιωθούν σε μια κατάσταση που αποτελεί ντροπή για τη δημοκρατία μας. Οι διαδοχικές επισκέψεις ανεξάρτητων φορέων από την Ελλάδα και την Ευρώπη κατά το τελευταίο διάστημα καταλήγουν στην κοινή διαπίστωση μιας συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας, κρίσης που δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια και επικοινωνιακούς τακτικισμούς. Καλούμε για ακόμα μια φορά την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίσπευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής και ασύλου, την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών αυτών αλλά και την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Καλούμε επίσης την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα διαδικασίες ανοιχτής διαβούλευσης με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής βασισμένης στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
Η Θεματική Ομάδα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: