Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ανησυχία Λαφαζάνη για τις επιπτώσεις από την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία


Τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να απειλούν τη χώρα μας από την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα εκφράζει με επιστολή του προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη , ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης και ερωτά τι μέτρα έχει ή προτίθεται να λάβει η Ελλάδα και η Ε.Ε. για τον περιορισμό της πυρηνικής καταστροφής και των συνεπειών της.
Ο κ. Λαφαζάνης στην ερώτησή του επισημαίνει πως επιβεβαιώνεται ότι η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα όχι μόνο δεν τίθεται υπό έλεγχο αλλά και λαμβάνει όλο και πιο εφιαλτικές διαστάσεις και τονίζει ότι η ανησυχία που προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις γίνεται πιο έντονη από τις συγκεχυμένες πληροφορίες για προσέγγιση στον ευρωπαϊκό χώρα ραδιενεργού νέφους προερχόμενου από τη Φουκουσίμα.

Εκφράζει δε την πεποίθησή του ότι οι επίσημες αρχές στην Ιαπωνία αλλά και διεθνώς "αποκρύπτουν εγκληματικά την αλήθεια και παραπλανούν", και ζητά μεταξύ άλλων "πλήρη διαφάνεια μαζί με πλήρη, έγκαιρη και απόλυτα έγκυρη ενημέρωση και προληπτική δράση" .
Συγκεκριμένα ο Π. Λαφαζάνης ρωτά την κυβέρνηση τι πρωτοβουλίες είναι διατεθειμένη να αναλάβει, ιδιαίτερα στο επίπεδο της Ε.Ε., για να υπάρξει πιο άμεσος και αποτελεσματικός διεθνής συντονισμός για τον όσο το δυνατόν περιορισμό της πυρηνικής καταστροφής της Φουκοσίμα και των συνεπειών της.
Επίσης, ρωτά για το εάν έχουν γίνει συστηματικές και έγκυρες μετρήσεις για τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας, ζητώντας παράλληλα να μάθει πότε και από ποιες υπηρεσίες διεξήχθησαν αυτές, καθώς ποια είναι τα στοιχεία των σχετικών μετρήσεων και ποια είναι τα αντίστοιχα δεδομένα από μετρήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα γειτονικές.
Ακόμη ο Π. Λαφαζάνης ζητά να μάθει  για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον να έχουμε επικίνδυνες εξελίξεις και στη χώρα μας από την κλιμάκωση της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα και αν "υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου άκρως δυσμενούς ενδεχόμενου".
Επιπλέον ρωτά εάν "έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα και ποια για τη μη εισαγωγή από την Ιαπωνία τροφίμων ή άλλων προϊόντων που έχουν μολυνθεί με ραδιενέργεια; Ποια είναι αυτά τα μέτρα και ποιος ο σχεδιασμός για την αυστηρή εφαρμογή τους;".
Τέλος αναρωτιέται  για το εάν προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες και ποιες για τη διάλυση των πυρηνικών σταθμών και την πλήρη καταστροφή των πυρηνικών όπλων στην περιοχή μας και την Ευρώπη;
Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: