Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

«Πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τα πυρηνικά ατυχήματα στον σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.


«Πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τα πυρηνικά ατυχήματα στον σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σκοπεύει να μεταβεί αεροπορικώς στη χώρα πιθανότατα την Πέμπτη για να αξιολογήσει την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι η βλάβη στον πυρήνα τριών αντιδραστήρων έχει επιβεβαιωθεί.

Υπενθυμίζεται πως η βλάβη που προκλήθηκε μετά το σεισμό και το τσουνάμι στο σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων έχει οδηγήσει στη διαρροή χαμηλών επιπέδων ραδιενέργειας στην πρωτεύουσα, προκαλώντας πανικό στο Τόκιο και συναγερμό παγκοσμίως.

Εν τω μεταξύ, ακόμη πιο ανήσυχος από ό,τι την Τρίτη εμφανίστηκε ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. Εκανε λόγο για πραγματική καταστροφή, υποστηρίζοντας και πάλι ότι η κατάσταση δεν βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο. «Με τρόμο βλέπουμε τις εικόνες που μας έρχονται από την Ιαπωνία. Φοβούμαι ότι δεν έχουμε ακόμη βιώσει το τέλος αυτής της τραγωδίας, αυτής της διεθνούς καταστροφής» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι το πεπρωμένο της χώρας είναι πλέον «στα χέρια του Θεού».
Μάλιστα, χαρακτήρισε αντιεπαγγελματική την αντίδραση των Ιαπώνων στην «πραγματική καταστροφή» της πυρηνικής μονάδας του Φουκουσίμα, «Πρόκειται για μια καταστροφή και αντιδρούν με ημίμετρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπεται στις αμερικανικές δυνάμεις στην Ιαπωνία να πλησιάσουν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τον σταθμό της Φουκουσίμα διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αποσκοπεί στην εγγύηση της ασφάλειας των Αμερικανών στρατιωτών στη διάρκεια επιχειρήσεων αρωγής.
Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των θυμάτων από το φονικά Ρίχτερ αυξάνεται διαρκώς. Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 4.314, οι αγνούμενοι 8.606 και οι τραυματίες 2,282, ενώ αναμένεται πως οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν ότι τα Ηνωμένα Έθνη προτίθενται να προσφέρουν οποιαδήποτε επιπρόσθετη βοήθεια στους πληγέντες, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού τήρησε σήμερα ενός λεπτού σιγή.
Ομάδα ειδικών του ΟΗΕ στην αποτίμηση των καταστροφών έχει σταλεί στην Ιαπωνία ήδη από την επομένη του σεισμού.
Πηγή:www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: