Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Νέες κινητοποιήσεις στο Γουισκόνσιν


Σε νέα επίθεση σε βάρος των εργαζομένων προχώρησε την Τρίτη ο κυβερνήτης του Γουισκόνσιν Σκοτ Γουόκερ,καθώς ανακοίνωσε νέες περικοπές 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τα σχολεία και τις τοπικές κυβερνήσεις, ενώ παράλληλα διεξάγονταν κινητοποιήσεις εργαζομένων από το Αϊντάχο έως την Ιντιάνα για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Την ώρα που παρουσίαζε στη Γερουσία της πολιτείας τα νέα μέτρα λιτότητας, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Καπιτώλιο διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που προβλέπει περικοπές στο δημόσιο τομέα και κυρίως την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συνεχίζοντας έτσι τις καθημερινές τους διαμαρτυρίες που διεξάγουν εδώ και δύο βδομάδες.

Ο Γουόκερ ανακοίνωσε τις περικοπές 1,5 δισ. δηλώνοντας πως η πολιτεία έχει «χρεοκοπήσει», επέμεινε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μέτρα «λιτότητας» αλλά και «θυσίες» εκ μέρους των εργαζομένων, ενώ ανακοίνωσε στη συνέχεια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλούσιους. Η αντιλαϊκή αυτή επέλαση έγινε αμέσως αποδεκτή από τους επιχειρηματίες που μίλησαν για τη δυνατότητα μεγαλύτερου «ανταγωνισμού».
Οι περικοπές αυτές θα φανούν έμπρακτα στο εκπαιδευτικό σύστημα - με απολύσεις, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη (πιθανά και στους 60 μαθητές), θα μειωθεί η χρηματοδότηση για την υγειονομική περίθαλψη μέσω «Medicaid» που παρέχει σήμερα ιατρική περίθαλψη σε πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους - κυρίως χαμηλών εισοδημάτων και ανασφάλιστων με οικογένειες και παιδιά, θα αυξήσει το κόστος σπουδών, καθώς περικόπτεται κατά 250 εκατομμύρια η χρηματοδότηση στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κατά 26% σε δίδακτρα τα επόμενα δύο χρόνια, κ.ά.
Πάντως, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τη συμβιβασμένη στάση ορισμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων (π.χ. του Συμβουλίου των Εκπαιδευτικών του Γουισκόνσιν) που έχουν αποδεχτεί τις οικονομικές απαιτήσεις του Ουόκερ, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να «βοηθηθεί» η πολιτεία αυτές τις «δύσκολες στιγμές».
Τέλος, δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη δείχνει πως το 56% των ερωτηθέντων αντιτίθεται στις σχεδιαζόμενες περικοπές και μόλις το 37% τάσσεται υπέρ.

ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: