Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «για τον έλεγχο του δημόσιου χρέους»



Ο λαός δεν πρέπει να έχει προσδοκίες, ότι είναι δυνατό να προκύψουν ουσιαστικά οφέλη γι' αυτόν μέσα από μια κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου του χρέους. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής διευκολύνει την κυβερνητική επιχειρηματολογία, που στοχεύει στον αποπροσανατολισμό και στην παγίδευση του λαού σε διλήμματα και αντιπαραθέσεις τμημάτων της πλουτοκρατίας.
Για τα εργατικά λαϊκά στρώματα το ζήτημα δεν είναι ο επισφαλής διαχωρισμός του χρέους σε νόμιμο, παράνομο ή απεχθές, που θέτει ως στόχο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάρτητα από το πώς μπορεί ο καθένας να χαρακτηρίσει το χρέος, αυτό το διαμόρφωσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με τους νατοϊκούς εξοπλισμούς,  τις προκλητικές φοροαπαλλαγές υπέρ των μονοπωλίων, τις κρατικές χρηματοδοτήσεις και τα πάμπολλα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να  στηριχτεί η περιβόητη ανταγωνιστικότητα, δηλαδή η κερδοφορία και η ισχυροποίησή τους. Οι λαϊκές δυνάμεις για κανένα λόγο δεν πρέπει να δεχτούν θυσίες ή βάρβαρα μέτρα, για κανένα μέρος του χρέους «νόμιμο» ή «παράνομο».

Ο περιορισμός της συζήτησης στην αντιμετώπιση του χρέους αποτελεί συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών της καπιταλιστικής κρίσης και του βάρβαρου πολέμου που έχουν εξαπολύσει στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα τα αστικά κόμματα με την συνεργία της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η συσσώρευση κεφαλαίων στους κεφαλαιοκράτες, η αναρχία και η ανισομετρία σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, η διόγκωση των ελλειμμάτων, είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ. Η επίθεση στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα εξελίσσεται σε όλες τις χώρες με την ίδια αγριότητα, ανεξάρτητα από το ύψος του χρέους, γιατί στοχεύει να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων.
Ο λαός πρέπει επίσης να αξιοποιήσει την εμπειρία του από τα αποτελέσματα των διάφορων εξεταστικών και κοινοβουλευτικών επιτροπών. Η διερεύνηση των διαφόρων σκανδάλων και άλλων οικονομικών ή πολιτικών διαδικασιών και αποφάσεων προσκρούει σε πολλαπλά εμπόδια και σε πολυδαίδαλο λαβύρινθο που διαμορφώνουν οι μηχανισμοί του καπιταλιστικού συστήματος.
Η συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σε αυτή την επιτροπή, εφόσον συσταθεί, δεν έχει σκοπό μόνο να συμβάλει στην εξάντληση των όποιων περιθωρίων υπάρχουν για να αναδειχθούν τα πραγματικά δεδομένα διαμόρφωσης του χρέους, αλλά και για να αντιμετωπιστούν οι όποιες προσπάθειες αποπροσανατολισμού και παγίδευσης της λαϊκής συνείδησης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: