Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε, ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΦΙΛΗ : Να παρθούν μέτρα για να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων 4/3/2011


Προς τον Υπουργό Οικονομικών


Οι εξελίξεις στη Λιβύη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή έδωσαν μία ακόμη αφορμή για να ξεδιπλωθεί μια κούρσα ανόδου στις διεθνείς τιμές των καυσίμων. Η κατάσταση αυτή απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Γι' αυτό επανερχόμαστε στη συζήτηση του συγκεκριμένου ζητήματος.
Η αύξηση των τιμών στα καύσιμα (βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης), σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρα βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, επιδεινώνει τη θέση της λαϊκής οικογένειας.
Η αύξηση αυτή των τιμών εκτός από τις όποιες επιπτώσεις προκύπτουν από τις κερδοσκοπικές ενέργειες που γίνονται στα διεθνή χρηματιστήρια καυσίμων και καθορίζουν τις διεθνείς τιμές, οφείλονται τόσο στην υπέρμετρη φορολογία όσο και στην ανάγκη διασφάλισης της κερδοφορίας των εταιρειών και ιδιαίτερα των διυλιστηρίων.

Ο φόρος στα καύσιμα αποτελεί περίπου το 69% της τελικής τιμής των καυσίμων. Τα κρατικά έσοδα από την φορολογία των καυσίμων θα ξεπεράσουν τα 22 δις ευρώ την τριετία 2009-2011, ενώ τα κέρδη των δύο διυλιστηρίων, εν μέσω της κρίσης, ανέρχονται στο 1,5 δις ευρώ για το διάστημα 2008-2010.
Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο λόγω της απόφασης της κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη εξίσωση του ΕΦΚ (Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από 15.10.2011.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων; Αν σκοπεύει να καταργήσει την έμμεση φορολογία στα καύσιμα που επιβαρύνει τη λαϊκή οικογένεια και τα αγροτικά νοικοκυριά;

Ο βουλευτής
Θανάσης Παφίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: