Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ: Ξανά στο προσκήνιο οι Κουρίλες Νήσοι


Την επιστροφή των Κουρίλων Νήσων στην Ιαπωνία απαίτησε χτες, δίχως περιστροφές, από τη Ρωσία ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν μιλώντας σε μεγάλη (σύμφωνα με το «Ασοσιέτεντ Πρες») διαδήλωση στο Τόκιο στο πλαίσιο εκδηλώσεων της εθνικής «Ημέρας Βόρειων Κτήσεων» που έχει καθιερωθεί από το 1981.
Ο Καν επέμεινε πως το Τόκιο ποτέ δε θα παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις του, οι οποίες είναι μία από τις βασικές αιτίες που εμποδίζουν εδώ και 65 χρόνια την υπογραφή διμερούς ειρηνευτικής συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις προ μηνών επισκέψεις Ρώσων ηγετών στις Κουρίλες Νήσους «ασυγχώρετη προσβολή».

Οι δηλώσεις του Ναότο Καν, που σημειώνεται λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα την Πέμπτη, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Μόσχας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε «λύπη» διαπιστώνοντας ότι οι δηλώσεις Καν «δεν είναι διπλωματικές» και ότι απέχουν πολύ από το κλίμα αμοιβαίου σεβασμού που υπήρχε στη συνάντηση του περασμένου φθινοπώρου ανάμεσα στον Ιάπωνα πρωθυπουργό και το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Το σύμπλεγμα των νησιών Κουρίλες, ως αποτέλεσμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αμέσως μετά την παράδοση της Ιαπωνίας, ανήκε από το 1945 στη πρώην ΕΣΣΔ. Εκτείνεται βόρεια της Ιαπωνίας ως το νότιο άκρο της Χερσονήσου Καμτσάκα, στη ρωσική Απω Ανατολή.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: