Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΚΟΜΙΣΙΟΝ - Σαρωτικό φακέλωμα όσων ταξιδεύουν με αεροπλάνο


Προωθεί οδηγία που εναρμονίζει το καθεστώς των πτήσεων εντός ΕΕ με αυτό που ισχύει για τους επιβάτες προς τις ΗΠΑ και άλλες χώρες
 
Associated Press

Το φακέλωμα των επιβατών όλων των αεροπορικών πτήσεων, από και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, προωθεί η Κομισιόν, στο όνομα της καταπολέμησης δήθεν της τρομοκρατίας. Εχοντας ήδη αποδεχτεί από το 2003 το σχετικό φακέλωμα των επιβατών προς τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ετοιμάζει τώρα καινούρια οδηγία, ώστε οι μυστικές υπηρεσίες στα κράτη - μέλη να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας των επιβατών στις αεροπορικές πτήσεις εντός της ΕΕ και σε προορισμούς εκτός αυτής.
Σ' αυτή την κατεύθυνση, η Κομισιόν υπέβαλε χτες στο Συμβούλιο Υπουργών και στο Ευρωκοινοβούλιο «πρόταση οδηγίας της ΕΕ σχετικά με τα δεδομένα φακέλου επιβατών (PNR)». Η προωθούμενη νομοθεσία υποχρεώνει τους αερομεταφορείς να παρέχουν στις υπηρεσίες ασφαλείας των κρατών - μελών τα δεδομένα των επιβατών που εισέρχονται ή εξέρχονται από την ΕΕ. Είναι τα στοιχεία που παρέχουν οι επιβάτες και συγκεντρώνουν οι αερομεταφορείς κατά την κράτηση των εισιτηρίων και τον έλεγχο επιβίβασης των επιβατών (check in).

Η Κομισιόν «προτείνει» οι αερομεταφορείς να διαβιβάζουν τα δεδομένα επιβατών διεθνών πτήσεων που περιέχονται στο σύστημα κρατήσεών τους σε «ειδική μονάδα» του κράτους - μέλους άφιξης ή αναχώρησης. «Τα κράτη - μέλη θα εξετάζουν και θα διατηρούν τα δεδομένα με σκοπό την πρόληψη, εξακρίβωση, διερεύνηση και δίωξη σοβαρών εγκλημάτων και τρομοκρατικών πράξεων», ακριβώς στη λογική του όλοι είναι εν δυνάμει ύποπτοι.
Τα δεδομένα θα διατηρούνται φακελωμένα για πέντε έτη. Μάλιστα, με περισσό θράσος οι Ευρωενωσιακοί χαρακτηρίζουν την πενταετία «σύντομη περίοδο διατήρησης».
«Στην πράξη - παραδέχεται η Κομισιόν - πολλές αρχές επιβολής του νόμου στα κράτη-μέλη συγκεντρώνουν ήδη δεδομένα PNR κατά περίπτωση ή ανά πτήση». Το αποδέχεται ως πραγματικότητα κι αποζητά «τη συστηματικότερη χρήση των δεδομένων αυτών για όλες τις σχετικές πτήσεις, καθώς και την ανάπτυξη μιας συνεπέστερης προσέγγισης σε όλα τα κράτη - μέλη».
Ηδη οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία υποχρεώνουν τους αερομεταφορείς της ΕΕ να διαθέτουν δεδομένα PNR για όλους τους επιβάτες των πτήσεων προς και από τις χώρες αυτές. Ηδη από το Μάρτη 2003 οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές (η Υπηρεσία Συνοριακού Ελέγχου και Τελωνείων, CBP, τρόπον τινά «θυγατρική» της CIA) απαίτησαν και λαμβάνουν από τις αεροπορικές εταιρείες πληροφορίες για τον κάθε επιβάτη που ταξιδεύει εκεί όπως:
Ημερομηνία κράτησης της πτήσης. Προγραμματισμένη ημερομηνία πτήσης. Αριθμός της θέσης. Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα και e-mail του επιβάτη. Κάθε πληροφόρηση για τον τρόπο πληρωμής (αριθμός πιστωτικής κάρτας). Πληροφορίες για τα «μίλια πτήσης» που έχει συγκεντρώσει, δείγμα του αν ταξιδεύει «πολύ». Τον ταξιδιωτικό του πράκτορα. Αν πρόκειται για απλό ή μετ' επιστροφής εισιτήριο και ημερομηνία έκδοσής του. Τα ίδια στοιχεία θα φακελώνονται πλέον και σε ό,τι αφορά στις πτήσεις εντός της ΕΕ.

ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: