Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Σύμφωνα με το Al Arabiya, ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα πει απόψε ότι θα παραμείνει μέχρι τις εκλογές Μουμπάρακ: «Δεν παραιτούμαι τώρα»


«Μουμπάρακ παραιτήσου» γράφει το πλακάτ, πίσω από τον διαδηλωτή που κρατά την πέτρα...
TA NEA Online

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, αντιμέτωπος σήμερα με ένα ποτάμι οργής ενός εκατομμυρίου πολιτών, που ζητούν την παραίτησή του άμεσα, αναμένεται να πει απόψε πως θα παραιτηθεί στις εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου, αλλά, μέχρι τότε, θα μείνει στην εξουσία για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Αυτό μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya. Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, ο αιγύπτιος πρόεδρος, θα απευθυνθεί αργότερα σήμερα στο λαό του.

Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι ο διορισμένος αντιπρόεδρος Ομαρ Σουλεϊμάν άρχισε ήδη επαφές με
εκπροσώπους διαφόρων κομμάτων και κινημάτων της Αιγύπτου. 
Παρέμβαση Ομπάμα

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, ο αμερικανός πρόεδρος είπε στον Μουμπάρακ ότι δεν πρέπει να πάρει μέρος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αποσύροντας ουσιαστικά την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών από τον -μέχρι χτες- πιο στενό σύμμαχό τους στον αραβικό κόσμο.

Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη αμερικανούς διπλωμάτες στο Κάιρο και στην Ουάσιγκτον, προσθέτει ακόμη ότι το αμερικανικό μήνυμα προς τον Μουμπάρακ μεταφέρθηκε μέσω του Φρανκ Γουίσνερ, πρώην διπλωμάτη με στενούς δεσμούς με την Αίγυπτο.

Όπως μάλιστα μεταφέρθηκε, η αμερικανική κυβέρνηση δεν ζήτησε απόλυτα την άμεση παραίτηση του Μουμπάρακ αλλά να συμβάλει ο ίδιος σε μια διαδικασία μεταρρύθμισης  που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές τον Σεπτέμβριο, για να επιλεγεί νέος ηγέτης.

Συγγνώμη ζήτησε ο πρωθυπουργός
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Αχμεντ Σαφίκ, ζήτησε «συγγνώμη από τη νεολαία της Αιγύπτου», επειδή τα αιτήματά της δεν εισακούστηκαν από την εξουσία νωρίτερα.

«Λυπούμαστε και ζητάμε συγγνώμη για το ότι υπήρξαμε βραδείς, όμως τώρα θα ξεκινήσουμε», δήλωσε ο αιγύπτιος πρωθυπουργός, ο οποίος διορίστηκε τις τελευταίες μέρες.

«Οποτεδήποτε, είμαι έτοιμος να συζητήσω με τους εκπρόσωπους της νεολαίας», τόνισε ο Σαφίκ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χαγιάτ.

Αναζητούν ανώτατο στέλεχος της Google
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η Google, ο επικεφαλής μάρκετινγκ της εταιρίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αγνοείται στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τη No 1 μηχανή αναζήτησης του Ίντερνετ, τα ίχνη του  Γ. Γκόνιμ χάθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο Κάιρο.


ΠΗΓΗ: WWW.TANEA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: