Ανταπόκριση από τη Λευκωσία, της Αθηνάς Καρυάτη
Το UBP (Κόμμα Εθνικής Ενότητας, το δεξιό εθνικιστικό κόμμα στη Βόρεια Κύπρο) είναι στην εξουσία τα τελευταία 2 χρόνια, και έχει ήδη εφαρμόσει τεράστιες περικοπές στους μισθούς, έχει περικόψει όλα τα ωφελήματα και επιδόματα των εργαζομένων, μείωσε τον αρχικό μισθό στο δημόσιο τομέα κατά 1000 τουρκικές λίρες, και θέλει να κόψει την ΑΤΑ (αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή).
Την ίδια στιγμή, έχουν αυξήσει τις φορολογίες, έχουν ιδιωτικοποιήσει τις τουρκοκυπριακές αερογραμμές και επιτίθενται στα συνδικάτα και στο δικαίωμα των εργαζομένων να συνδικαλίζονται. Τους επόμενους μήνες έχει επίσημα ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών και του ηλεκτρισμού.
Αυτό το πακέτο μέτρων είχε κατατεθεί προς ψήφιση από το CTP, το («αριστερό») Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, όταν ήταν στην κυβέρνηση, μέχρι πριν από δύο χρόνια. Κάτω όμως από την πίεση και την κινητοποίηση των συνδικάτων, η συζήτηση για το πακέτο μέτρων σταμάτησε, και το CTP πρόσφυγε σε εκλογές, τις οποίες και έχασε.
Οι επιθέσεις αυτές είναι στην ίδια γραμμή με τις επιθέσεις που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επιβάλλονται στο όνομα της οικονομικής κρίσης, και έχουν σαν στόχο να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και όχι οι καπιταλιστές που την προκάλεσαν.
Γενική Απεργία στις 28 του Γενάρη: Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί
Ο αγώνας ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2009, όταν οργανώθηκε και η πρώτη γενική απεργία. Από τότε έχουν γίνει πολλές απεργίες και δράσεις αλλά η κυβέρνηση δεν υποχωρεί.
Στις 11 του Γενάρη μια σειρά κλάδοι, όπως οι εργαζόμενοι στα δικαστήρια, στο τελωνείο και οι καθηγητές στην Ακαδημία των Δασκάλων Ατατούρκ (ΑΟΑ) κατέβηκαν σε απεργία διαρκείας.
Μερικοί άλλοι κλάδοι όπως οι δάσκαλοι και οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές κατέβηκαν σε μερικές 24ώρες απεργίες από την αρχή του χρόνου και ακόμη και ο ιδιωτικός τομέας στην Κερύνεια κατέβηκε σε απεργία για μια μέρα.
Η θέληση των εργαζόμενων είναι αξιοθαύμαστη. Όπως μας περιέγραψε ο Ντεβρίμ Μπαρτσίν, ο οργανωτικός γραμματέας της ΚΤΑΜΣ (Συνδικάτο Εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα) ο οποίος είναι σε απεργία εδώ και 12 μέρες (Σημ Ξ: η συνέντευξη αυτή πάρθηκε την Τετάρτη 26/1)
«αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω τα μέτρα λιτότητας, ή αν δεν διαπραγματευτεί μαζί μας τότε θα συνεχίσουμε με απεργία διαρκείας ακόμη και μετά την Παρασκευή (την μέρα της γενικής απεργίας)»
Η συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργίες είναι πολύ ψηλή. Στην περίπτωση της απεργίας των δικαστικών η συμμετοχή ήταν 98%. Στην Ακαδημία Δασκάλων ήταν 100%.
Η Γενική απεργία της Παρασκευής (28/1) η οποία είχε σχεδόν 100% συμμετοχή παρέλυσε ολοκληρωτικά τον δημόσιο τομέα, ενώ η πορεία και συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Ινονού συγκέντρωσε 20.000 περίπου διαδηλωτές. Εργαζόμενοι, νεολαίοι αλλά και συνταξιούχοι, γέροι, και μικρά παιδιά ήταν όλοι συγκεντρωμένοι στην πλατεία. Τα συνθήματα ποίκιλαν, ενάντια στην κυβέρνηση, ενάντια στα μέτρα λιτότητας αλλά και ενάντια στο AKP, το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία.
Η νεολαία υψώνει την δική της φωνή: πορεία διαμαρτυρίας στις 27 του Γενάρη
Η Πλατφόρμα Κυπριακής Νεολαίας (KGP-οργάνωση νεολαίας από τα αριστερά κυρίως κόμματα) και ο φοιτητικός σύλλογος της Ακαδημίας Δασκάλων Ατατούρκ κάλεσαν σε πορεία διαμαρτυρίας στις 27 του Γενάρη με στόχο να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας και να παλέψουν για τα δικά τους αιτήματα ως νεολαία.
Ο Ντιρέν Τσακιλτσι, οργανωτικός γραμματέας της KGP μας είπε
«τα μέτρα τα οποία είναι τα ίδια με αυτά που επιβάλουν στην Ελλάδα, την Ισπανία, και την Πορτογαλία είναι τα ίδια που επιβάλει το AKP στην Τουρκία και είναι τα ίδια που το UBPεπιβάλει σε εμάς»
«Είμαστε ενάντια στην νεοφιλελεύθερη επίθεση, αλλά θέλουμε και να αναδείξουμε και τα δικά μας αιτήματα σα νεολαία. Η κατάσταση που δημιουργούν αυτά τα μέτρα λιτότητας, θα κάνουν πολύ δύσκολη την διαβίωσή μας στην Κύπρο και πολλοί από εμάς τους νέους δεν θα θέλουν να επιστρέψουν στην Κύπρο ή θα θέλουν να μεταναστεύσουν ώστε να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Θέλουμε να το σταματήσουμε αυτό. Θέλουμε να μπορούμε να ζήσουμε εδώ και να αποφασίζουμε για το μέλλον μας».
Οι φοιτητές της Ακαδημίας Δασκάλων Ατατούρκ, οι οποίοι κατάφεραν να σταματήσουν την ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου τους στο παρελθόν μέσα από τους αγώνες τους, συνδιοργάνωσαν την πορεία στις 27 του Γενάρη και στηρίζουν τα Συνδικάτα που καλούν τη γενική απεργία και πορεία στις 28 του Γενάρη.
«Η εκπαίδευση είναι δικαίωμά μας και πρέπει να είναι δωρεάν» είπε ο Ονούρ Εμίρ Μπουτουνέρ, ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου. «Χρειαζόμαστε έναν αγώνα ενάντια σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση και νεοφιλελεύθερο μέτρο».
Με συνθήματα για την φοιτητική χορηγία η οποία δεν τους δόθηκε φέτος ακόμη, και ενάντια στην εμπορευματοποίηση της παιδείας γύρω στους 200 φοιτητές διαδήλωσαν αψηφώντας την βροχή, προς το υπουργείο οικονομικών και στο υπουργείο παιδείας. Με μεγάλη εφευρετικότητα οι φοιτητές της Ακαδημίας σατίρισαν την κατάσταση στην οποία ζουν με το να βάζουν στην θέση του μαθητή τον πρωθυπουργό, τον υπουργό οικονομικών και τον υπουργό παιδείας. Οι τρείς πολιτικοί όντας κακοί μαθητές δεν κατάφεραν να κάνουν το έργο τους και απογοήτευσαν τους δασκάλους τους-φοιτητές.
Ενδιαφέρον στο Νότο
Οι εξελίξεις στη Β. Κύπρο παρακολουθούνται με πολύ ενδιαφέρον από ανθρώπους της αριστεράς στο νότιο τμήμα του νησιού. Για μια ακόμη φορά δημιουργούνται σοβαρές προϋποθέσεις για το χτίσιμο ενός ταξικού μετώπου ανάμεσα στους τ/κ και τους ε/κ εργαζόμενους, που κατά τη δική μας γνώμη αποτελεί και το μόνο δρόμο για να βρεθεί λύση στο εθνικό πρόβλημα του νησιού. Όμως οι ηγεσίες της αριστεράς είναι «αλλού». Το ΑΚΕΛ είναι στην κυβέρνηση έχοντας αναλάβει τη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος ενώ η ΕΔΕΚ δεν μπορεί καν να θεωρηθεί αριστερά με τον εθνικισμό που τη διαπερνά. Γι΄ αυτό και ο δρόμος είναι μακρύς και υποχρεωτικά περνά μέσα από το χτίσιμο μιας νέας αριστεράς, πραγματικά ταξικής, διεθνιστικής και σοσιαλιστικής.
ΞΕΚΙΝΗΜΑ - Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου