Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ο λαός της Αιγύπτου θέλει την πτώση του καθεστώτος.Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις παρά την απαγόρευση τους από το καθεστώς Μουμπάρακ.



Συνεχίστηκαν και την Τετάρτη οι ταραχές στην Αίγυπτο. Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, αστυνομικοί συγκρούστηκαν με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές την Τετάρτη στο κέντρο του Καΐρου και στο Σουέζ,. 


Εκατοντάδες διαδηλωτές, που ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της ένωσης των δημοσιογράφων, στο Κάιρο, σε ένα σημείο όπου οι αρχές επιτρέπουν συνήθως τα συλλαλητήρια. Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν με τα κλομπ εναντίον του πλήθους όταν οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό και να διαδηλώσουν. Ορισμένοι εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων της τάξης. 



Αρκετές χιλιάδες Αιγύπτιοι είχαν συγκεντρωθεί και έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο του Καΐρου, παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων από τις αρχές. "Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος", φώναζαν ρυθμικά οι διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Νωρίτερα, αστυνομικοί είχαν διαλύσει μια διαδήλωση από μερικές δεκάδες άτομα που είχαν συγκεντρωθεί επίσης έξω από τα δικαστήρια. 



Στο Σουέζ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το νεκροτομείο όπου έχει μεταφερθεί η σορός ενός από τους τρεις διαδηλωτές που σκοτώθηκαν στην πόλη την Τρίτη. Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με τους συγκεντρωμένους που ζητούσαν να τους παραδοθεί το πτώμα. "Η κυβέρνηση σκότωσε το γιο μου" και "Χαμπίμπ, πες στο αφεντικό σου, τα χέρια σου είναι βαμμένα με το αίμα μας", φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον υπουργό Εσωτερικών της Αιγύπτου, Χαμπίμ αλ-Άντλι. 



Νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου είχε ανακοινώσει ότι απαγορεύει τις διαδηλώσεις, μετά τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν την Τρίτη και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει ότι "δεν θα επιτραπεί καμία προκλητική ενέργεια, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πορεία ή διαδήλωση". Το "Κίνημα της 6ης Απριλίου" που οργάνωσε τις διαδηλώσεις, είχε καλέσει το πρωί τους Αιγύπτιους να βγουν ξανά στους δρόμους διεκδικώντας "το δικαίωμα να ζήσουν με ελευθερία και αξιοπρέπεια". "Θα ληφθούν τα νόμιμα μέτρα κατά οποιουδήποτε" παραβιάσει την απαγόρευση, συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι "οι παραβάτες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη". 



Περίπου 200 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις της Τρίτης, εκ των οποίων οι 70 στο Κάιρο και άλλοι 50 στην πόλη του Σουέζ. Από δικαστική πηγή έγινε γνωστό ότι έχουν συλληφθεί και 64 άνθρωποι στην Αλεξάνδρεια.

ΠΗΓΗ - WWW.SKAI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: