Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΙΟΡΔΑΝΙΑ: Διαδηλώσεις ενάντια στην ακρίβεια

Διαδηλώσεις κατά τις ακρίβειας στην πρωτεύουσα Αμμάν-Photograph: Khalil Mazraawi/AFP/Getty Images
Στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Ιορδανίας συναντήθηκαν, χθες, φοιτητές, εργατικά συνδικάτα για να ζητήσουν περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα αλλά και την παραίτηση του πρωθυπουργού. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στο Αμμάν και στις πόλεις Ιρμπίντ, Κάρακ, Σαλτ και Μάαν.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα, πάντως, έχει προσπαθήσει να «προλάβει» τις αντιδράσεις.
Ηδη, από την Τρίτη, ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας, ύψους 160 εκατομμυρίων δηναρίων (περίπου 225 εκατομμύρια δολάρια) για τη μείωση των τιμών των βασικών διατροφικών αγαθών στα κρατικά σουπερμάρκετ κατά 10%, για τη μείωση των τιμών των καυσίμων κατά 6%, για τη διατήρηση όσων βοηθημάτων διατηρούνται ακόμη (καθώς αρκετά έχουν μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια λόγω των «μεταρρυθμίσεων» που προωθούνται στο πλαίσιο ενός προγράμματος που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με το ΔΝΤ) και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κυρίως σε κυβερνητικές και δημόσιες υπηρεσίες. Η πρωτοβουλία του Αμπντάλα φαίνεται ότι, μέχρι στιγμής, λειτούργησε κατευναστικά.
Στη χτεσινή διαμαρτυρία δε συμμετείχε το πολιτικό σκέλος της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» που θα πραγματοποιήσει για το ίδιο θέμα καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο, την Κυριακή, στην οποία θα συμμετέχουν και αρκετά συνδικάτα. Εντούτοις, υπάρχουν και φωνές, όπως του γνωστότερου Ιορδανού συνδικαλιστή Μουχάμαντ Σνάιντ, που έχει επανειλημμένως φυλακιστεί για τη δράση του, οι οποίες επιμένουν ότι οι βασιλικές εξαγγελίες «ρίχνουν στάχτη στα μάτια».
Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: