Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο


Αποσπάσματα από την συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στη ΝΕΤ.

Κα. Παπαρήγα να ξεκινήσουμε από την Αίγυπτο και αυτό που λέγαμε από το πρωί το αναμενόμενο της εξέγερσης και που μπορεί να οδηγήσει;
«Αναμενόμενο θα έλεγα. Σημειώστε αυτό που εδώ και αρκετά χρόνια λέμε και δεν το λέμε θεωρητικά, ότι οι πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα θα είναι δεκαετίες κοινωνικών εξεγέρσεων.
Μπορεί να συμβαίνουν ορισμένα γεγονότα και να οδηγούν σε κάτι που φαίνεται ξαφνικό ενώ στην πραγματικότητα κουφοβράζει».
Πως θα την χαρακτηρίζατε εσείς; Τι είναι;
«Είναι μια κοινωνική εξέγερση. Ξεκίνησε από ορισμένα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων αλλά αφυπνίστηκε και ο λαός, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, η φτωχολογιά.
Το ζήτημα είναι ότι δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχουν ηγετικές πολιτικές δυνάμεις που να εκφράζουν τα συμφέροντά του. Μια εξέγερση για να έχει θετική πολιτική διέξοδο πρώτα από όλα θέλει το λαό στο δρόμο, οπωσδήποτε όμως η διέξοδος για να έρθει απαιτείται να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, πολιτική δύναμη τέτοια που θα εξασφαλίσει, να έχει μια πραγματικά εναλλακτική λύση. Τώρα, όπως βλέπετε, η εναλλακτική λύση που ετοιμάζεται είναι ένα διάδοχο σχήμα το οποίο δεν θα αλλάξει εκ βάθρων την πολιτική. Οπωσδήποτε μια κοινωνική εξέγερση θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, ενδεχομένως να ληφθούν ορισμένα μέτρα δημοκρατίας αλλά δεν θα υπάρχει αλλαγή πολιτικής.
Δηλαδή ο Ελ Μπαραντέι για εσάς είναι περίπου το ίδιο με τον Μουμπάρακ;
«Από τη στιγμή που επιλέγεται ως ένα εναλλακτικό πρόσωπο οπωσδήποτε θα έχει ορισμένα καινούργια πράγματα, θα έλεγα όμως αρκετά επιδερμικά. Δεν μπορώ τώρα να προκαθορίσω αλλά μια λαϊκή εξέγερση έχει αποτελέσματα, ίσως δεν θα είναι τα επιθυμητά θα είναι όμως μια παρακαταθήκη αρκεί να μην υπάρχει μεγάλη περίοδος αναμονής και φρούδων ελπίδων ότι μια εξέλιξη διαφορετική στο κυβερνητικό επίπεδο θα αλλάξει τα πράγματα στην Αίγυπτο. Έως τώρα δεν έχει γίνει ακόμη αυτή η αλλαγή. Πάντως ετοιμάζεται».
Κοιτούμε τις εξελίξεις της Αιγύπτου σε σχέση με το Παλαιστινιακό. Τι ηγεσία θα βγει, τι συμμαχίες θα υπάρχουν και βεβαίως θυμίζουμε ότι ο Μουμπάρακ ήταν ο καλός συνομιλητής του Ισραήλ χρόνια τώρα.
«Κατ' αρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι η αφετηρία αυτής της εξέγερσης είναι η φτώχια του λαού, η ταξική εκμετάλλευση και η καταπίεση. Αυτό είναι το βασικό. Οπωσδήποτε μπορούμε να τη δούμε μέσα στην αλυσίδα των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή. Αν θυμάστε στην τελευταία προ ημερησίας διάταξη στη Βουλή, τοποθετηθήκαμε ως εξής απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, ότι αυτό που λέει «εξωστρέφεια και πολυδιάστατη πολιτική» είναι το εξής: Η Ελλάδα να πάρει ενεργό μέρος στη διανομή πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.α. Αυτό εμπλέκει την Ελλάδα μέσα σε αντιθέσεις και ανταγωνισμούς φοβερούς».


6 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Λαϊκή εξέγερση έτσι κ. Παπαρρήγα ; πολύ σωστά....!!!! μάλιστα χωρίς ουδεμία κομματική καθοδήγηση έτσι ; από τα κάτω....! Και τώρα πως εξηγεί η σ. Αλέκα τη ΛΑΪΚΗ ΒΙΑ στις εξεγέρσεις αυτές ενώ εδώ τις αποκηρύσσει όπως ο διάολος το λιβάνι. Θα μας εξηγήσει κανείς ;

Red Star είπε...

Αυτές οι εξεγέρσεις είναι μαθήματα για όλους μας, ηγέτες και λαό.

jorje7 είπε...

''Μια εξέγερση για να έχει θετική πολιτική διέξοδο πρώτα από όλα θέλει το λαό στο δρόμο, οπωσδήποτε όμως η διέξοδος για να έρθει απαιτείται να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, πολιτική δύναμη τέτοια που θα εξασφαλίσει, να έχει μια πραγματικά εναλλακτική λύση. Τώρα, όπως βλέπετε, η εναλλακτική λύση που ετοιμάζεται είναι ένα διάδοχο σχήμα το οποίο δεν θα αλλάξει εκ βάθρων την πολιτική.''


Κοντολογοις εάν δεν υπάρχει το οργανωμένο πολιτικό επαναστατικό υποκειμένο δεν θα υπάρχει και αποτέλεσμα .
Μακάρι να διαψευστεί η ΓΓ και όσοι από εμάς συμφωνούμε μαζί της αλλά φοβάμαι ότι σε 2-3 χρόνια ελάχιστα θα έχουν αλλάξει ακριβώς για τον λόγο που περιγράφει .

ΣΠΥΡΟΣ είπε...

Φίλε "Jhon" μικροαστέ μου,
σε ποιό προφορικό ή γραπτό κείμενο του ΚΚΕ, της σ.Παπαρήγα ή του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ είδες ποτέ να "αποκηρύσσει" (τι άλλο θα ακούσουμε...)το ΚΚΕ τις λαϊκές εξεγέρσεις "όπως ο διάολος το λιβάνι" ; ; ;
Προφανέστατα, είσαι από εκείνους που θεωρούν "εξέγερση" το σπάσιμο των βιτρινών, των αυτοκινήτων,την κουκούλα, τον ...μεγάλο Δεκέμβρη του '08 και άλλες τέτοιες μικροαστικές αηδίες και συγχρόνως αποστρέφονται,πραγματικά όπως ο διάλος το λιβάνι, έννοιες όπως ταξική οργάνωση,ταξική πάλη,οργάνωση και ατσάλινη (το ατσάλι σου θυμίζει κάποιο κύριο όνομα ; ; ; φτου-πιπέρι στο στόμα...)πειθαρχία. Τι να γίνει, διαφορετικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις... Πάντως, θα σου συνιστούσα να διάβαζες καλύτερα τη συνέντευξη της συντρόφισσας.
Σπύρος

Red Star είπε...

Το Κ.Κ.Ε παραμένει επαναστατικό κόμμα και αυτό θα το αποδείξει όταν έρθει η ώρα που και για την Ελλάδα δεν είναι τόσο μακρυά.Ίσως 2,3 χρόνια μόνο.Προσδοκία και πίστη μου είναι αυτή, αν διαψευσθώ θα δείξει η ιστορία.

Σημασία έχει ότι επαναστάσεις και εξεγέρσεις γίνονται ακόμα.Έστω και αν οι Αμερικάνοι προσπαθούν να προκαταλάβουν την βούληση του λαού της Αιγύπτου και να επιβάλουν τον Μπαραντέι.


Ενδιαφέρουσα η στάση του "σοσιαλιστικού" ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Παπανδρέου... Μούγκα ! Ο Χόσνι ήταν εξάλλου σύντροφος του Παπανδρέου και του Μπεν Άλι...

Giannis Pit. είπε...

Όχι καλοί μου φίλοι....δεν είμαι από τους μπάχαλους που θεωρούν επανάσταση το σπάσιμο και το πέσιμο. Δεν το επιτρέπει και η ηλικιά μου άλλωστε. Είμαι όμως από εκείνους τους ανενταχτους αριστερούς που διαδηλώνω και με το ΠΑΜΕ και με οργανώσεις της Αριστεράς όπου φυσάει ο άνεμος του καλέσματος. Είμαι από εκείνους που πνίγονται στα χημικά και στην Καταστολή των γκλομπς όταν το ΠΑΜΕ στρίβει δια του ...αρραβώνος την οδό της καθεστωτικής διαδήλωσης. Εδώ και χρόνια είμαστε η γενιά της ήττας. Μακάρι το ΚΚΕ να μπει μπροστα στις εξελίξεις αλλά τέτοια διάθεση μέχρι σήμερα δεν δείχνει να ανεβάσει έστω ένα κλικ ποιοτικά την αντιπαράθεσή του τη στιγμή που οι ευκαιρίες γύρω είναι τεράστιες. Ο Λαος της Αιγύπτου φυσικά δεν έχει πολιτικό υποκείμενο να ηγηθεί και μάλλον θα καπελωθεί αλλά αυτό δεν μειώνει την εξέγερσή του, η οποία ειρήσθω εν παρόδων δεν είναι χωρίς να ανοίξει μύτη κατά πως λέει η σ. Αλέκα. Αντίθετα είναι γεμάτη με έντονη Βία και μάλιστα ανοργάνωτη όπως είπαμε. Αλήθεια εδώ και 2 μήνες στην Κερατέα ο Λαός της περιοχής και ΟΧΙ οι μπάχαλοι, δίνουν μάχες άγριες με την καταστολή με μέσα που "κάποιοι" αποκηρύσουν μετά βδελυγμίας. Είναι και αυτοί προβοκάτορες ;;;