Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Στην Αίγυπτο μεταφέρεται η σπίθα της εξέγερσης - Δήλωση Κ.Ήσυχου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπευθύνου για την Εξωτ. Πολιτική και Άμυνα


Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως νέοι και νέες, φοιτητές, εργαζόμενοι και  άνεργοι, πλημύρισαν την κεντρική πλατεία Ταχίρ του Καϊρου, χθες βράδυ, ενώ ταυτόχρονα διαδηλωτές στην Αλεξάνδρεια και  στο Σουέζ, βγήκαν στους δρόμους κατά χιλιάδες.

Με σημαίες της Τυνήσιας και της Αιγύπτου, φώναζαν συνθήματα κατά του Χόσνι Μουμπάρακ και του γιου του, που προαλείφεται «ως διάδοχος» στην εξουσία.
Με τα ίδια συνθήματα της Τυνησιακής εξέγερσης, κατά της διαφθοράς, της ανεργίας και της ακραίας φτώχειας, κατά της καταστολής του δικτατορικού καθεστώτος Μουμπάρακ, με τα ίδια τραγούδια για ελευθερία και δημοκρατία, αξιοπρεπή εργασία.
Το καθεστώς αντιμετώπισε τους διαδηλωτές με απάνθρωπη βία προκαλώντας  τον θάνατο τουλάχιστον 3 διαδηλωτών, ανάμεσα σε εκατοντάδες τραυματίες, από τις δυνάμεις καταστολής. Πάνω από τον μισό πληθυσμό των 80 εκατ. Αιγυπτίων ζει στην απόλυτη εξαθλίωση, κερδίζοντας λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα, συμφώνα με στοιχεία του Ο.Η.Ε.

Μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο  επικρατεί στην Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ, μιας και το καθεστώς Μουμπάρακ είναι ένα βασικός γεωπολιτικός πυλώνας  των στενότερών του συμμάχων στην περιοχή, εξασφαλίζοντας την «πολυπόθητη σταθερότητα» για την Ουάσιγκτον στην εύφλεκτη περιοχή.
Απόψε στις 26/1/011 και πάλι στην κεντρική πλατεία Ταχίρ και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου,  θα ξαναβρεθούν οι διαδηλωτές απαιτώντας σε πρώτη φάση την απομάκρυνση του διεφθαρμένου καθεστώτος. Χρέος κάθε προοδευτικού δημοκράτη πολίτη είναι να εκδηλώνει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του, αφού χιλιάδες οικονομικοί πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα από τον Αραβικό κόσμο, εργαζόμενοι σκληρά για να στηρίξουν τις οικογένειες τους. 
Η σιωπή της Ελληνικής κυβέρνησης και του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου δεν είναι τυχαία μπροστά στις εξελίξεις στην Βόρεια Αφρική ,αφού το ανανεωμένο δόγμα της Ελληνικής  κυβέρνησης στις συμμαχίες ( Ισραήλ, Ουάσιγκτον, ΝΑΤΟ) είναι για την ίδια «πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον»
Η Ριζοσπαστική αριστερά στη χώρα μας εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στους δίκαιους  αγώνες του Τυνησιακού και Αιγυπτιακού λαού,  προς όλους των λαούς στην περιοχή του Μαγκρέμπ και τον Αραβικό κόσμο, που ξαναφέρουν στην επιφάνεια, αντί-ιμπεριαλιστικούς αγώνες, αγώνες για αξιοπρεπή βίο, για μια περιοχή ειρήνης, δημοκρατίας, λευτεριάς, μακριά από τυραννικά καθεστώτα και τους προστάτες τους.
To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: