Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Αφγανιστάν: Τέσσερις άμαχοι νεκροί από πυρά του ΝΑΤΟ

Δυνάμεις του ΝΑΤΟ πυροβόλησαν και σκότωσαν τέσσερις άοπλους Αφγανούς το βράδυ της Δευτέρας, αλλά το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι αυτοί που σκοτώθηκαν ήταν αντάρτες Ταλιμπάν και συνεργάτες τους. Είναι το τελευταίο μιας σειράς περιστατικών με θύματα άμαχους τις τελευταίες εβδομάδες, με τα Ηνωμένα Έθνη να εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση αυτή.
Το αφγανικό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα θύματα είναι τέσσερις μαθητές.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε απόσταση σχεδόν ενός χιλιομέτρου νότια της πόλης Χοστ, πρωτεύουσας της νοτιοανατολικής επαρχίας Χοστ , δήλωσε ο Μοχάμεντ Ζαντράν, ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας.
Το αφγανικό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα θύματα είναι τέσσερις μαθητές. "Οι μαθητές (...) σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αντιπολιτευόμενων και της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF)" του ΝΑΤΟ, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Η Καμπούλ χρησιμοποιεί συχνά τον όρο "αντιπολιτευόμενοι" όταν αναφέρεται στους Ταλιμπάν ή σε άλλες ομάδες ανταρτών που συνδέονται με αυτούς.

Το ΝΑΤΟ ανέφερε πως δύο από τα θύματα "ήταν γνωστοί αντάρτες" γιατί στοιχεία τους βρέθηκαν στη μεγάλη βιομετρική τράπεζα δεδομένων που διαθέτει ο αμερικανικός στρατός και οι άλλοι δύο "συνεργοί" τους. Το ΝΑΤΟ διατηρεί τράπεζα πληροφοριών για δεκάδες χιλιάδες άνδρες στο Αφγανιστάν για διάφορους λόγους.

"Ένα όχημα προσέγγισε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή και δεν σταμάτησε παρά τα προειδοποιητικά πυρά. Επιτάχυνε την ταχύτητα. Αρκετοί πυροβολισμοί υπήρξαν προκειμένου το όχημα να ακινητοποιηθεί και τελικά ερρίφθησαν πυροβολισμοί μέσα στο αυτοκίνητο", είπε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ αντισυνταγματάρχης Τοντ Βίσιαν. "Και οι τέσσερις υπέκυψαν στα τραύματά τους", πρόσθεσε αναφέροντας ότι οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο μπορεί να ήταν άμαχοι.
Την ίδια ώρα ο αντιδήμαρχος της Κανταχάρ, της μεγαλύτερης πόλης στο νότιο Αφγανιστάν και προπύργιο των Ταλιμπάν, δολοφονήθηκε αργά χθες Δευτέρα στη διάρκεια επίθεσης με αυτόματο όπλο σε τέμενος, ανακοίνωσαν σήμερα οι αφγανικές αρχές αποδίδοντας την ευθύνη για την επίθεση στους Ταλιμπάν. Το θύμα, ο Αζιζουλάχ Γιαρμάλ, βρισκόταν στο τέμενος χθες βράδυ για να προσευχηθεί.

"Ένοπλοι μπήκαν στο τέμενος και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι, την ώρα που προσευχόταν γονατιστός", δήλωσε ο Ζαλάμι Αγιομπί, ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Κανταχάρ, της οποίας πρωτεύουσα είναι η ομώνυμη πόλη. "Σκοτώθηκε με αυτόματο όπλο από τρομοκράτη" είχε ανακοινώσει νωρίτερα του υπουργείο Εσωτερικών στην Καμπούλ. Αμέσως μετά οι δράστες τράπηκαν σε φυγή.

Οι αφγανικές αρχές χρησιμοποιούν τον όρο "τρομοκράτες" όταν αναφέρονται σε αντάρτες Ταλιμπάν και μέλη άλλων οργανώσεων που έχουν διασυνδέσεις μαζί τους.
Η επαρχία Κανταχάρ είναι ο στόχος της προσεχούς χερσαίας επιχείρησης των αφγανικών και διεθνών δυνάμεων, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ και την Ουάσινγκτον. Οι στρατιωτικές προετοιμασίες έχουν αρχίσει, αλλά οι Ταλιμπάν κλιμακώνουν τελευταία τις επιθέσεις στην Κανταχάρ.

ΠΗΓΗ: www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: