Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Δηλώσεις του Χρίστου Χριστοφίδη, μέλους της ΚΕ ΑΚΕΛ για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου σχετικά με τη διανομή φυλλαδίου στις εκκλησίες


Ημερομηνία Έκδοσης: Ιανουάριος 19, 2010




1.     Επίσκεψη ΠτΔ στην Ελλάδα
Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τα πολύ θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Το σημαντικότερο στοιχείο της επίσκεψης Δημήτρη Χριστόφια στην Ελλάδα και των επαφών που είχε στην ελληνική πρωτεύουσα είναι η καθολική στήριξη από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδαςστην πολιτική και τους χειρισμούς του προέδρου. Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι αυτή η στήριξη εκφράστηκε ομόθυμα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Μας ικανοποιεί και μας χαροποιεί η πλήρης εμπιστοσύνη η οποία εκφράζεται στο πρόσωπο του προέδρου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπήρξε ξεκάθαρος ότι παραμένουμε συνεπείς στο στόχο της λύσης δηλαδή στη λύση διζωνική, δικοινοτικής ομοσπονδίας.Η επαναβεβαίωση από πλευράς προέδρου Χριστόφια και πρωθυπουργού Παπανδρέου της συνέπειας μας στο στρατηγικό στόχο έχει μεγάλη σημασία γιατί ενισχύει την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς διεθνώς και καταδεικνύει ακόμα μια φορά την πολιτική μας βούληση για λύση του κυπριακού.
Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το κλίμα ενότητας και σύμπνοιας το οποίο βρήκε ο πρόεδρος στην Ελλάδα θα επικρατήσει και στην Κύπρο.
Τα αποτελέσματα της συνάντησης Χριστόφια-Παπανδρέου εμβαθύνουν και αναβαθμίζουν τη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας. Είναι σημαντική η κάθοδος Παπανδρέου στην Κύπρο και η κοινή συνεδρία με την κυπριακή ηγεσία και τις πολιτικές δυνάμεις. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό ήταν ένα από τα μέτρα τα οποία αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρία. Χαιρετίζουμε την εξαγγελία για δημιουργία ομάδας νομικών οι οποίοι θα ενισχύσουν περαιτέρω την προσπάθεια για επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό.
 
2.     Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου
 
Είναι με έκπληξη και λύπη που ακούσαμε τον Αρχιεπίσκοπο να αναλαμβάνει την ευθύνη για την κυκλοφορία του γνωστού φυλλαδίου που με διαστρεβλώσεις και χαρακτηρισμούς επιτίθεται κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος λειτούργησε ως κομματάρχης και όχι ως προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου. Είναι δικαίωμα του να επιλέγει να λειτουργεί ως κομματάρχης αλλά είναι και δικό μας δικαίωμα να τον κρίνουμε ως τέτοιο και να δίνουμε απαντήσεις. Είναι δικαίωμα της ηγεσίας της εκκλησίας να έχει απόψεις αλλά το να λειτουργεί ως κόμμα πιστεύουμε ότι εκφεύγει της αποστολής της. Έκπληξη προκαλεί και το γεγονός ότι ο ίδιος ισχυρίζεται ότι διαφωνεί με τους χαρακτηρισμούς οι οποίοι υπάρχουν στο φυλλάδιο αλλά παρά το γεγονός ότι ακόμα και ο ίδιος διαφωνούσε με τους ανοίκειους χαρακτηρισμούς επέτρεψε την κυκλοφορία του.
Δυστυχώς ο Αρχιεπίσκοπος συνεχίζει να κινδυνολογεί και να αναφέρεται σε δήθεν κατάθεση σχεδίου λύσης από τρίτους τον Απρίλιο. Έχει ήδη διαψευστεί μερικές φορές για τέτοιου είδους προβλέψεις. Διερωτόμαστε τι θα πει στον κυπριακό λαό όταν για ακόμη μια φορά διαψευστεί τον Απρίλιο.
Δουλειά της εκκλησίας είναι να προάγει την αγάπη και την ενότητα του λαού και όχι να προάγει το διχασμόμε επιθέσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: