Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ-Καταγγέλλει τα σχέδια των ΗΠΑ. Τη δυνατότητα να προχωρήσει σε προεδρικά διατάγματα για την άμεση αποκατάσταση των χιλιάδων πλημμυροπαθών έδωσε η Βουλή στον πρόεδρο Τσάβες

«Ο Πάλμερ δεν θα έρθει εδώ. Εάν έρθει θα πρέπει να τον σταματήσουμε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαϊκετία» δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε διάσκεψη του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV) και αναφερόμενος στην ενδεχόμενη έλευση του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ Λάρι Πάλμερ.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης της Βενεζουέλας έχουν γίνει γνωστές όσον αφορά τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ. Είχαν γνωστοποιηθεί ήδη από την ακροαματική διαδικασία για το διορισμό του, όταν οι δηλώσεις του περί του «ασφαλούς καταφυγίου» που βρίσκουν στο έδαφος της Βενεζουέλας μέλη των ανταρτικών οργανώσεων της Κολομβίας, καθώς και περί του ότι η Κούβα ασκεί επιρροή στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας το ηθικό των οποίων είναι χαμηλό, είχαν προκαλέσει και την επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.
Επίσης ο πρόεδρος Τσάβες τόνισε ότι έχει γραπτώς και επισήμως διατυπώσει τη θέση της κυβέρνησης προς την Ουάσιγκτον.
Παρ' όλα αυτά οι Ηνωμένες Πολιτείες επέμειναν, και όχι μόνο ο διορισμός του Πάλμερ εγκρίθηκε αλλά αναμένεται και να αναλάβει καθήκοντα... Δεν προξενεί εντύπωση η εμμονή των ΗΠΑ να προξενήσουν «έμμεσο διπλωματικό επεισόδιο», δεδομένης της επιθετικής πολιτικής έναντι της Βενεζουέλας. Μια πολιτική που επιβεβαιώθηκε και από τη δημοσιοποίηση των διπλωματικών τηλεγραφημάτων από τον ιστότοπο «Wikileaks», όπου καταδεικνύεται ότι όχι μόνο χρηματοδοτούν ενεργά διάφορες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, όπως εξάλλου έχει καταγγείλει πολλάκις η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, αλλά και επιδίδονται συστηματικά σε ενέργειες υπονόμευσης της κυβέρνησης Τσάβες. Οπως για παράδειγμα με τα σχέδια «Contention» και «Formidable Foe» όπου η Ουάσιγκτον επιχείρησε πολλάκις να «μειώσει σημαντικά την επιρροή του προέδρου Τσάβες» και να «εκμεταλλευτεί τις διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων της περιοχής, ώστε να απομονώσει τη Βενεζουέλα».
Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα παρομοιάζει τον πρόεδρο Τσάβες με τον Χίτλερ, καταγγέλλοντάς τον για απολυταρχισμό. Αφορμή για το τελευταίο όργιο παραπληροφόρησης, η απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας να του παραχωρήσει το δικαίωμα να εκδίδει διατάγματα με την ισχύ νόμων για τους επόμενους 18 μήνες. Το σχετικό αίτημα είχε διατυπώσει ο Τσάβες ζητώντας περίοδο ενός χρόνου ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες δεκάδων χιλιάδων πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες, όπως και η ανάπτυξη των υποδομών για την παροχή υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες. Η Βουλή ενέκρινε το αίτημα και αποφάσισε την επέκτασή του έως τα μέσα του 2012, ενώ ο πρόεδρος Τσάβες κατηγόρησε χτες την αντιπολίτευση, η οποία κάλεσε σε «κοινωνική ανυπακοή», ότι στοχεύει να δημιουργήσει χάος και κλίμα αποσταθεροποίησης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012.

ΠΗΓΗ : ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: