Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - Σχέδια για νέα επικίνδυνα γυμνάσια...


Έτσι, μετά τη χτεσινή ολοκλήρωση των κοινών τετραήμερων στρατιωτικών γυμνασίων ΗΠΑ - Ν. Κορέας στην Κίτρινη Θάλασσα, Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν και νέο γύρο γυμνασίων ως το τέλος του χρόνου, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό «δείχνουν την αποφασιστικότητά τους» έναντι της «επιθετικότητας» της ΛΔ Κορέας. Ηδη οι Νοτιοκορεάτες σχεδιάζουν για την ερχόμενη βδομάδα επταήμερες ναυτικές ασκήσεις με αληθινά πυρά σε 29 περιοχές της χώρας. Διαστρεβλώνοντας μάλιστα την πραγματικότητα, με δεδομένες τις συχνές ασκήσεις επίδειξης δύναμης σε διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές της Κορεατικής Χερσονήσου, κατηγόρησαν την Πιονγκγιάνγκ ότι «είναι υψηλές οι πιθανότητες να επιτεθεί και πάλι» (όπως δήλωσε χτες ο επικεφαλής των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών Γουόν Σέι-χουν).
Επίσης και ο Νοτιοκορεάτης νέος υπουργός Αμυνας Κιμ Τάε Γιανγκ προειδοποίησε ότι «υπάρχουν άφθονες πιθανότητες» η ΛΔ Κορέας να προχωρήσει «σε κάποιου είδους πρόκληση», μετά την ολοκλήρωση των τετραήμερων γυμνασίων.
Το ίδιο 24ωρο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί απηύθυνε έκκληση για έκτακτες συνομιλίες με στόχο την εκτόνωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, σημειώνοντας ότι «δε θα πρέπει να συμβεί τίποτε που να επιδεινώσει την κατάσταση». «Οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να διατηρήσουν την ηρεμία τους, να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να βρουν και πάλι το δρόμο του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων», πρότεινε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η χώρα του θα χειριστεί την κατάσταση ως «υπεύθυνη μεγάλη δύναμη», δίχως να πάρει το μέρος της μίας ή άλλης πλευράς...χωρίς να ρίξει λάδι στη φωτιά».
Ωστόσο, ΗΠΑ και Ν. Κορέα απέρριψαν την πρόταση της Κίνας για έκτακτες διαβουλεύσεις, ενώ η Ιαπωνία τήρησε στάση επιφύλαξης.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: