Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ούτε τριακόσιες λέξεις!

Επισκέφτηκα τον σημερινό Ριζοσπάστη για να διαβάσω πως περιγράφει τις χθεσινές κινητοποιήσεις της νεολαίας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε όλη σχεδόν την χώρα, με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες που αντιμετώπισαν σε πολλές περιπτώσεις την σκληρή αστυνομική βία. Έκλεισε το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και παρέλυσαν κυριολεκτικά οι δύο πόλεις, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να αποτραπούν οι διαδηλώσεις. Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αριστερές ηλεκτρονικές σελίδες και μπλογκς σε όλο τον κόσμο φιλοξενούν ρεπορτάζ και φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις. Στην πρώτη σελίδα, της καθημερινής εφημερίδας του ΚΚΕ, ούτε λέξη! Δεν παραξενεύτηκα, τολμώ να πω πως το περίμενα. Διάβασα κάτι άλλο όμως. Ειρωνική σύμπτωση, παραβίαση του κανόνα πως πρέπει να αποφεύγετε οτιδήποτε που δημιουργεί συνειρμούς η μια περίεργη, ανάποδη, ψυχολογικού τύπου αντίδραση των συντακτών του πρωτοσέλιδου. Διαλέξτε ότι θέλετε. Φιλοξενούν ανυπόγραφο σχόλιο με τίτλο ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗ. Η αρχισυνταξία καταγγέλλει τα αστικά ΜΜΕ πως έκρυψαν την αναγγελία του συλλαλητηρίου για την επίσκεψη του Στρος-Καν (των συλλαλητηρίων στην πραγματικότητα γιατί προγραμματίζονταν ακόμη ένα, αλλά ο συντάκτης του σχολίου δεν θέλει να γνωρίζει εκτός των άλλων και τον …πληθυντικό).
Τελικά το ρεπορτάζ (αν αποτελεί ρεπορτάζ αυτό το κατάπτυστο ανυπόγραφο κείμενο των 294 λέξεων που είναι συνταγμένο σε στυλ …αστυνομικού δελτίου) είναι παραχωμένο στην σελίδα 28 !
Παραθέτω και τα δύο κείμενα για την ιστορία του πράγματος σημειώνοντας πως προέρχονται από τον Ριζοσπάστη με αύξοντα αριθμό έκδοσης 10841, ημέρα Τρίτη 7 του Δεκέμβρη 2010. Και κάνω μόνο μια αφελή ερώτηση. Αν υπάρχουν (και υπάρχουν) έντιμοι αγωνιστές στο ΚΚΕ ας αξιολογήσουν το ρεπορτάζ της σελίδας 28 . Και αν υπάρχουν έξυπνοι άνθρωποι στην ηγεσία του ΚΚΕ (και υπάρχουν φυσικά) ας αναρωτηθούν μήπως με τον τρόπο μιας μερικής αποσιώπησης 294 λέξεων και μιας πλήρους συκοφάντησης νομιμοποιούν την πλήρη αποσιώπηση που καταγγέλλουν.

Δημήτρης Παυλίδης

Συνειδητή αποσιώπηση
Μετά τις πρόσφατες εκλογές και καθώς κλιμακώνεται η επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι προσπάθειες φίμωσης - απόκρυψης των θέσεων και των δράσεων του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού κινήματος από τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών και την κυβερνητική ΝΕΤ περνάνε σε νέα φάση. Είναι ενδεικτικό ότι όλα τα χτεσινά δελτία ειδήσεων λογόκριναν και δε μετέδωσαν τίποτα απολύτως ούτε για το σημερινό συλλαλητήριο που οργανώνουν στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ, το ΜΑΣ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ και η ΟΓΕ κατά της επίσκεψης Στρος - Καν, ούτε για το κάλεσμα που απηύθυνε το ΚΚΕ στο λαό να συμμετάσχει μαζικά στο συλλαλητήριο. Οι λόγοι είναι φανεροί. Όχι μόνο αντιστρατεύονται την οργανωμένη λαϊκή πάλη, αλλά τους ενοχλεί ιδιαίτερα η δράση του ΚΚΕ και τη θάβουν. Τους ενημερώνουμε ότι το ΚΚΕ δε φοβάται, μαθημένα τα βουνά απ' τα χιόνια. Οι κομμουνιστές, οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πεισμώνουν πιο πολύ και θα απαντήσουν όπως πρέπει. Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του και να προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά στην οργάνωση της πάλης του για να τα αλλάξει όλα.

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Κάποιοι προσπάθησαν να ξαναπαίξουν το γνωστό «κλεφτοπόλεμο» που εντείνει την καταστολή
Συγκεντρώσεις, πορείες και εκδηλώσεις έγιναν χτες με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό στα Εξάρχεια, το Δεκέμβρη του 2008.
Χτες το μεσημέρι, έγινε συγκέντρωση στα Προπύλαια στο οποίο συμμετείχαν μαθητές, η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ (σ.σ. πραγματοποίησαν και 3ωρη στάση εργασίας). Η πορεία ξεκίνησε στη 1 μ.μ. από τα Προπύλαια προς τη Βουλή. Στη 1.20 μ.μ. στην οδό Σταδίου ομάδες κουκουλοφόρων έριξαν πέτρες σε καταστήματα, ενώ μετά τη 1.30 μ.μ. οι ίδιες ομάδες έριξαν πέτρες σε αστυνομικές δυνάμεις στο ύψος του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια. «Μην πετάτε αντικείμενα γιατί η αστυνομία, δεν θα μας αφήσει να κάνουμε πορεία», φώναζαν μαθητές πριν ξεκινήσει η πορεία από τα Προπύλαια.
Χτες το απόγευμα κάποια σωματεία, φοιτητές, αντιρατσιστικές κινήσεις και οι λεγόμενες αντιεξουσιαστικές κινήσεις έκαναν άλλη συγκέντρωση. Πριν την έναρξή της, σημειώθηκαν συμπλοκές διμοιριών των ΜΑΤ και κουκουλοφόρων στα Προπύλαια.
Συγκεκριμένα, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν στις 4.10 μ.μ. το απόγευμα πορεία προς τη Βουλή. Μικρές ομάδες είχαν παραμείνει στα Προπύλαια συνεχίζοντας τον κλεφτοπόλεμο με τα ΜΑΤ. Στις 5.30 μ.μ. πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις με πέτρες και μολότωφ στις αστυνομικές δυνάμεις στο Σύνταγμα. Συμπλοκές με τα ΜΑΤ έγιναν αργότερα όταν το συλλαλητήριο διέσχιζε την οδό Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τραυματιστεί έξι άτομα, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πραγματοποιήθηκαν 58 προσαγωγές και έγιναν 44 συλλήψεις..
Μέχρι αργά χτες το βράδυ ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας του 15χρονου στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου. Στην περιοχή των Εξαρχείων μέχρι αργά το βράδυ υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Από νωρίς το απόγευμα, γίνονταν ρίψεις χημικών, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική στα Εξάρχεια και σε όλο το κέντρο της Αθήνας.

Υ.Γ. Θα διαφωνήσω σε κάτι με τον σύντροφο που μας έστειλε το κείμενο. Το "ρεπορτάζ" αυτό δεν είναι απλώς κατάπτυστο σε στυλ αστυνομικού δελτίου, όπως λέει! Είναι συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας αντεγραμμένη από τα αστικά ΜΜΕ. Όπως αυτά βλέπουν μόνο τα "επεισόδια" και όχι τις χιλιάδες κόσμου που συμμετείχε στη πορεία, έτσι κάνει και ο Ριζοσπάστης (προβοκάτορες είμαστε όλοι, όπως φώναζε ένας Κνίτης στις 17 Νοέμβρη!). Όπως αυτά δεν βλέπουν ότι στη συγκέντρωση καλούσαν και όλες οι οργανώσεις της αριστεράς έτσι κάνει και αυτός. Όπως αυτά δεν βλέπουν αυτούς τους χιλιάδες που περιφρουρούν την πορεία τους, και από τους μπάχαλους που σε αρκετές περιπτώσεις επιτίθενται και κατά των διαδηλωτών, αλλά κυρίως από τις συνεχείς επιθέσεις των ΜΑΤ έτσι και αυτός.
Δεν είδε τίποτα ο Ριζοσπάστης ούτε όταν οι μπάχαλοι τα έσπαγαν ανενόχλητοι στα Προπύλαια τα δακρυγόνα, οι κρότου λάμψης και τα γιουρούσια έπεφταν στη Σταδίου και στο Σύνταγμα και μόνο απ' όπου πέρναγε η πορεία. Δεν είδε ούτε την εισβολή μέσα στο σταθμό του Συντάγματος, ούτε το κυνήγι των διαδηλωτών στην Ομόνοια και τη ρίψη δακρυγόνου μέσα στο υπόγειο του Μετρό. Δεν είδε ότι οι τραυματίες δεν ήταν στη πλειοψηφία τους δεν ήταν μπάχαλοι αλλά διαδηλωτές, όπως συνήθως και η πλειοψηφία των συλληφθέντων. Δεν είδε ούτε την καταπάτηση του Ασύλου. Και δεν πρόκειται να τα δει ποτέ αυτά.
Η ηγεσία του ΚΚΕ έχει επιλέξει. Δεν τη σώζουν, που δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση για την απαγόρευση της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας, οι αναφορές και οι καταγγελίες στα ιστολόγια συντρόφων που ανήκουν ή στηρίζουν το ΚΚΕ. Πιο επιθετικά μάλιστα και από τις δικές μας!
Πολλοί θα πρέπει να αναρωτηθούν για πολλά. Και αυτοί που στηρίζουν τους μπάχαλους θεωρώντας τους κομάτι του κινήματος γιατί ενώ αυτοί μπορεί να τα σπάνε αλλού οι επιθέσεις των ΜΑΤ γίνονται κατά των διαδηλωτών αλλά και οι αγωνιστές του ΚΚΕ γιατί η ηγεσία τους και το κομματικό τους όργανο αντιγράφουν την επιχειρηματολογία των αστικών ΜΜΕ, μαζί και τις μεθόδους αποσιώπησης της πραγματικότητας. Το ίδιο έγινε και το '08, το ίδιο γίνεται σε κάθε μεγάλη κινητοποίηση του λαού.
Δημήτρης Ν.

8 σχόλια:

anon είπε...

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5987143&publDate=7/12/2010
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5987208&publDate=7/12/2010
Για να μπαίνουν όλα για το θέμα.

mikiskke είπε...

Πραγματικά απορώ πως δημοσιεύτηκαν αυτά τα σχόλια στο συγκεκριμένο blog. Προχθές συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Το γεγονός αυτό δεν σημειώθηκε στον Ριζοσπάστη; Τι παραπάνω έπρεπε να σημειωθεί στο ρεπορτάζ του πέραν των επεισοδίων που συνέβησαν;
Και επειδή αρχίζω και φορτώνω, το ΚΚΕ δεν έχει καταδείξει ως υπεύθυνη την πολιτική ενός κράτους που επί 28 χρόνια δεν ενδιφέρεται να βρει ποιος έχει εκτελέσει τον Κουμή και την Κανελλοπούλου;
Το ΚΚΕ δεν έχει αναδείξει τα πραγματικά αίτια της πολιτικής που αθώωσε το 1990 τον δολοφόνο του Μιχάλη Καλτεζά;
To KKE δεν είχε σημειώσει ότι ο φόνος τεσσάρων ατόμων στο Κάπα Μπαρούσι είναι γέννημα θρέμα μιας ενιαίας και αδιαίρετης πολιτικής που επί δεκαετίας τώρα φορά τον μανδύα της δημοκρατίας;
To KKE δεν έκανε λόγο για ένα κράτος που στις τάξεις του έχει θρασύδειλους αλήτες που σμπαραλιάζουν κεφάλια ανθρώπων όπως του Κύπριου φοιτητή και μετά επικαλούνται ζαρντινιέρες;
To KKE δεν έχει μιλήσει για την πολιτική ενός κράτους που στέλνει χαφιέδες της ασφάλειας σε πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσει;
To KKE δεν αντιπαλεύει την πολιτική που θέλει τα όπλα τα όπλα των αστυνομικών να εκπυρσοκροτούν στους σβέρκους τσιγγανόπουλων και στο στήθος 17χρονων Σερβόπουλων όπως είχε γίνει το 99 στη Θεσσαλονίκη;

ΕΤΣΙ ΚΑΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ !

Αυτή λοιπόν είναι η ουσία αγαπητέ Δημήτρη Παυλίδη την οποία το ΚΚΕ χρόνια τώρα καταγράφει. Κατάπτυστο λοιπόν δεν είναι το ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη αλλά εσύ ο ίδιος που θέλησες να μετρήσεις τη δολοφονία του μικρού Αλέξη σε λέξεις, σελίδες και αφιερώματα.

Τόσο χαμηλά πια αυτός ο τόπος και αυτοί που τυγχάνει να πατούν σε αυτόν;

Δυστυχώς ναι!

Red Star είπε...

Όπως γράφουμε και στον υπότιτλο του μπλογκ μας:

"Με σεβασμό στην διαφορετική άποψη, τα γράφουμε όλα, χωρίς καμιά λογοκρισία."

Ο πολιτικός αντίλογος και διάλογος είναι καλοδεχούμενος.Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλές και διαφορετικές-αντίθετες απόψεις.Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα.

Ευχαριστώ για όλα τα κόσμια σχόλια που γίνονται όχι μόνο σε αυτή αλλά και σε άλλες αναρτήσεις.

Red Star.

Δημήτρης Ν. είπε...

Κατ’ αρχήν ευχαριστώ τους διαχειριστές του μπλογκ γιαι την φιλοξενία του σχολίου, που έγραψα … και εγώ «φορτωμένος». Κατά δεύτερο νομίζω πως πήρα μια συντριπτική απάντηση με την μορφή αμείλικτου ερωτήματος από έναν αναγνώστη σας. «Τι παραπάνω έπρεπε να σημειωθεί στο ρεπορτάζ του πέραν των επεισοδίων που συνέβησαν;» Σε τέτοιου είδους ερωτήσεις …πράγματι μένεις άφωνος. Κατά τρίτον, δεν φτάνει μόνο η καταγραφή της ουσίας αν και για ορισμένα από τα γεγονότα που καταγράφονται …διαφορετική ήταν η τοποθέτηση όταν συνέβησαν. Και κατά τέταρτο η μνήμη, πολύ περισσότερο η ζώσα, πράγματι δεν μετριέται με λέξεις και σελίδες. Και μετρήθηκε στις 6 του Δεκέμβρη στην πραγματική ζωή. Με οργισμένες, νεανικές διαδηλώσεις που μόνο ελπίδα και συγκίνηση πρέπει να δημιουργούν. Πρώτα απ΄ όλα στους κομμουνιστές που πρέπει να θέλουν και να είναι «σαν το νύχι με το κρέας» με την κίνηση του λαού μας και της νεολαίας. Και να βοηθούν στον σωστό προσανατολισμό αυτής της κίνησης. Τέλος. Για τον ξεπεσμό του τόπου και των ανθρώπων του, μου ακούστηκε να έρχεται από άλλη μεριά. Τέτοιοι γενικοί αφορισμοί δεν ανήκουν στους κώδικες της Αριστεράς.

Δημήτρης Παυλίδης

Δημήτρης Ν. είπε...

Mου ζήτησε ο Δ.Π. να μεταφέρω το μήνυμά του και το έκανα. Θέλω όμως να πω και ΄γω κάποια πράγματα. Καλές οι αναλύσεις, όπως του άρθρου που αναφέρει ο πρώτος σχολιαστής, σε άλλα μπορεί να συμφωνεί κανείς και σε άλλα όχι. Η ουσία είναι όμως τι κάνει κανείς όταν τα πράγματα είναι εν θερμώ. Και η ακατάσχετη προβοκατορολογία, οι στροφές από Αιόλου και Πειραιώς μετά τις εκλήσεις Καραμανλή να μη πηγαίνουμε Σύνταγμα, η χρέωση των χιλιάδων, που λέει το κείμενο, είτε στην αναρχοαυτονομία είτε στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δουλειά και του ΚΚΕ. Όπως δουλειά του ΚΚΕ ήταν και ο δήθεν αντικατασταλτικός προσαντολισμός του ξεσηκωμού αυτού μιας και ήταν το πρώτο κόμμα που έστειλε αντιπροσωπεία να διαμαρτυρηθεί στη ...ΓΑΔΑ. 'Οταν κάποιοι φωνάζαμε ότι οι πορείες πρέπει να πηγαίνουν στη Βουλή, πιστεύω ότι είναι κατανοητός ο πολιτικός συμβολισμός, άλλοι πήγαιναν στη ΓΑΔΑ και άλλοι στη Πειραιώς. Όταν φωνάζαμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε τη χάρη ούτε στους "μαύρους" ούτε στους "μπάτσους" και κυρίως στη κυβέρνηση να απαγορευτούν οι πορείες στο Σύνταγμα άλλοι μας λοιδωρούσαν και άλλοι μας αποκαλούσαν προβοκάτορες - αντιΚΚΕ! Όταν λέγαμε ότι οι κομμουνιστές πρέπει να δώσουμε τη μάχη αυτό το κίνημα που το χαρακτηρίζει η αγανάκτηση χιλιάδων, και όχι τα σπασίματα λίγων, να πάρει πραγματικά εξεγερσιακά χαρακτηριστικά άλλοι ετοιμαζόντουσαν για εκλογές και άλλοι συναντιόντουσαν με τον Καραμανλή και το Κακλαμάνη.
Όσο για τα προγενέστερα γεγονότα που αναφέρονται και ειδικά για το '80 θα συνιστούσα στους συντρόφους να είναι πιο προσεκτικοί ή να ψάξουν και να διαβάσουν τι έκανε και τι έλεγε τότε το ΚΚΕ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ(εσ.). Είτε για να μάθουν οι νεώτεροι είτε για να ξαναθυμηθούν οι παλιότεροι.
Όλα αυτά τα γεγονότα ως και το '91 τα έζησα ως Κνίτης, από τα μέσα και η στάση της ηγεσίας δημιούργησε πολλές αμφισβητήσεις και αντιδράσεις που οδήγησαν σε διαγραφές και αποχωρήσεις. Καλό είναι να μη ξεχνάμε, όπως επιδιώκουν τα άρθρα του Ριζοσπάστη να κάνουμε!

Δημήτρης Ν. είπε...

Όσο για το τι δουλειά έχουν τέτοια άρθρα εδώ την απάντηση την έδωσε ο Red Star. Tον οποίο ευχαριστώ και εγώ για την εμπιστοσύνη του και τη φιλοξενία στο χώρο του.

jorje7 είπε...

Φανταζομαι δεν είναι θέμα μεγέθους του άρθρου . Δηλαδή θα άλλαζε κάτι εάν ήταν 500 είτε μόνο 100 οι λέξεις ?
Τώρα ως προς την ουσία ο Ρίζος έχει επιλέξει να μην θεωρεί μοναδική την περίπτωση του Αλέξη και για εμένα πολύ καλά έχει κάνει . Είναι ένα ακόμα θλιβερό μεν όχι μοναδικό δε γεγονός αστυνομικής αυθαιρεσίας .
Στην Λευκίμμη υπήρξε νεκρη μητέρα αλλά εκεί δεν έγιναν πορείες από σειρά κομμάτων. Ούτε λέξη ίσως δεν αφιερώνεται σήμερα από άλλες προοδευτικές εφημερίδες για το γεγονός εκείνο. Μπορώ να αναφέρω άπειρα παραδείγματα . Εγώ θα έλεγα μπράβο στο ΚΚΕ που δεν αντιμετωπίζει ως μοναδικό το θέμα αυτό και στέκεται πιο πολύ στην ουσία . Και εντάξει γιατί να εγκαλεί κάποιος το ΚΚΕ ? Ως τι δηλαδή ? Ποιος είναι και γιατί το εγκαλεί ?
Το εάν γεννήθηκε κάποιο κίνημα με αφορμή την δολοφονία προσωπικά δεν το πιστεύω . Εκτός εάν το μπαχαλισταν είναι κίνημα . Εκτός εάν πιστεύουμε στο αυθόρμητο όπως οι αναρχικοί . Και είναι τεράστια η ευθύνη της εκτός ΚΚΕ αριστεράς για την μη καταδίκη , αν όχι ταύτιση , με λούμπεν εγκληματικά στοιχεία που έδρασαν πρόπερσι .Τα ίδια στη Marfin .
Τι κίνημα θέλουμε? Μηδενισμού ? Νετσαγεφικό ? Εάν ναι ευχαριστώ δεν θα πάρω , προτιμώ την αστική δημοκρατία. Άλλο η επαναστατική βία και άλλο το κοινό έγκλημα.
Ο δολοφόνος αστυνομικός τιμωρήθηκε ( μέχρι νεοτέρας πάντα βέβαια ).
Φαντάζομαι δεν θα γίνει και εθνική πετειος η δολοφονία ενός παιδιού .
Και στην τελική εάν ο Ρίζος αφιερώνει τον χωρο του στους νεκρούς από την αστυνομική βία , δεν θα έφταναν οι σελίδες του να αναφέρει νεκρούς κομμουνιστές .
Παρατηρώ υπάρχει έντονη συμβολολατρική προσέγγιση του ζητήματος από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά , ίσως γιατί θεωρούν ότι ηγήθηκαν κάποιου κινήματος (έτσι είναι αν έτσι νομίζετε), ίσως γιατί ορισμένες στιγμές το αντί ΚΚΕ είναι καύσιμο να συνεχίσεις .
Δεν θέλω να συνεχίσω τώρα γιατί και εγώ φόρτωσα πολύ με το κείμενο(το οποίο αρχικά δεν είχα δει )
συμφωνώ με τον mikiskke

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Το θέμα είναι σύντροφοι να απαντάμε σε αυτά που μας θέτουν οι συγκεκριμένοι συνομιλητές και όχι γενικά και αόριστα. Η αντιπαραβολή με την νεκρή στη Λευκίμμη σε ότι μας αφορά είναι μάλλον ατυχής. Όπως και η ταύτιση με απόψεις άσχετες από αυτά που θέτουμε.
Και κάτι άλλο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να κριτικάρουμε το ΚΚΕ; Tι υπεροψία είναι αυτή;
Δυστυχώς σύντροφέ μου η απάντησή σου είναι "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε".