Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΧΘΕΣ, Ο ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΞΕΡΡΑΓΗ. ΣΗΜΕΡΑ, Η «ΒΟΜΒΑ» ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΙ... Φοιτητική «έκρηξη» στη Ρώμη

Ο εκρηκτικός μηχανισμός που εντοπίστηκε χθες σε άδειο βαγόνι του Μετρό στη Ρώμη έφερε ένα πρώιμο... «μπαμ», στη διάχυτη ανησυχία για τυχόν επεισόδια και συγκρούσεις κατά τις προγραμματισμένες για σήμερα κινητοποιήσεις των φοιτητών, που διαδηλώνουν και πάλι δυναμικά την αντίθεσή τους στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Λουλούδια προσέφεραν χθες στους καραμπινιέρους οι φοιτητές. Σήμερα, ίσως τους το «ανταποδώσουν» με δακρυγόνα, γκλομπς και συλλήψεις (φωτ. Reuters)Λουλούδια προσέφεραν χθες στους καραμπινιέρους οι φοιτητές. Σήμερα, ίσως τους το «ανταποδώσουν» με δακρυγόνα, γκλομπς και συλλήψεις (φωτ. Reuters)
Η Γερουσία καλείται να επικυρώσει το νομοσχέδιο αναμόρφωσης των ιταλικών πανεπιστημίων και οι φοιτητικές οργανώσεις είναι αποφασισμένες να υψώσουν ανάστημα κόντρα στο τείχος αδιαλλαξίας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Το κακό προηγούμενο των εκτεταμένων επεισοδίων στην ιταλική πρωτεύουσα, έκανε να ακούγονται ανακουφιστικές χθες οι διαβεβαιώσεις τόσο του δημάρχου της Ρώμης, Τζάνι Αλεμάνο, όσο και του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, ότι «δεν θα επιτραπούν βανδαλισμοί και βιαιότητες στο ιστορικό κέντρο της Αιώνιας Πόλης».

Από τη νομαρχία της Ρώμης, ανακοινώθηκε ότι ισχύει και σήμερα η λεγόμενη «κόκκινη ζώνη» γύρω από τη Βουλή, τη Γερουσία, το προεδρικό και το κυβερνητικό μέγαρο. Δύο χιλιάδες αστυνομικοί, καραμπινιέροι και άνδρες της οικονομικής αστυνομίας, παίρνουν μέρος στην περιφρούρηση της περιοχής, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε διαδηλωτές.
Ο νέος νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων, κατάργηση των μόνιμων θέσεων των ερευνητών, αλλαγή του τρόπου πρόσληψης των καθηγητών και αναθεώρηση της χορήγησης υποτροφιών. «Εσείς είστε κλεισμένοι στα μέγαρα της εξουσίας κι εμείς ελεύθεροι στους δρόμους», απαντούν οι φοιτητές, που μέσα από ειδική για τις κινητοποιήσεις ιστοσελίδα (atenei in rivolta), ενημερώνουν για τον πλήρη χάρτη των διαδηλώσεων που έχουν οργανώσει από το Βορρά ώς το Νότο της Ιταλίας.
Η απόφαση των φοιτητικών οργανώσεων για την κινητοποίηση στη Ρώμη ήταν να πλησιάσουν με ειρηνικές, πολύχρωμες διαδηλώσεις το κέντρο της πόλης, δημιουργώντας διαδοχικούς κλοιούς. Εκείνο που προκαλεί ανησυχία είναι όμως η πιθανότητα να επανεμφανιστούν οι γνωστές ακραίες ομάδες, που την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν τις καταστροφές, αδιαφορώντας για τον γενικότερα ειρηνικό χαρακτήρα της κινητοποίησης.
Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε χθες σε άδειο βαγόνι του Μετρό, σε κόμβο σύνδεσης αμαξοστοιχιών κοντά στο σταθμό της Ρεμπίμπια. Αφού αρχικά προκλήθηκε πανικός, αργότερα οι αρχές ανακοίνωσαν πως ο μηχανισμός αυτός δεν είχε πυροκροτητή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: