Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ - Ενιαίος αγώνας στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας

Στις εγκαταστάσεις της «Κόκα - Κόλα» στη Μεταμόρφωση περιόδευσε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ
Σε ένταση και συντονισμό της πάλης, με ταξικό προσανατολισμό ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται συνολικά οι εργαζόμενοι και για τη διαμόρφωση των όρων που θα οδηγήσουν σε βαθύτερες αλλαγές μέχρι και το επίπεδο της εξουσίας, κάλεσε οΣπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σε εργαζόμενους, κατά τη χτεσινή περιοδεία κλιμακίου του Κόμματος στις εγκαταστάσεις της «Κόκα - Κόλα» στη Μεταμόρφωση.
Αφορμή για την περιοδεία αποτέλεσαν οι δεκάδες πρόσφατες απολύσεις προσωπικού, για τις οποίες το ΚΚΕ έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, στην οποία καταγράφεται η καταγγελία των εργαζομένων «πως οι απολύσεις γίνονται με στόχο την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και τη σταδιακή αντικατάσταση των απολυμένων με εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, δίχως δικαιώματα».

Με την Ερώτησή του, το ΚΚΕ ζητά να ληφθούν μέτρα για την ανάκληση των απολύσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Συνολικά η επιχείρηση έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μεγάλη μείωση προσωπικού μέσω των λεγόμενων προγραμμάτων «εθελούσιας αποχώρησης». Παράλληλα, σε ορισμένους τομείς της παραγωγής, χρησιμοποιεί «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους.
Ο Σπ. Χαλβατζής, αναφερόμενος στην ολομέτωπη αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση επισήμανε πως τα δικαιώματα «ακρωτηριάζονται συνεχώς, βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Οι κυβερνήσεις με μέτρα αλλά και με "παραλείψεις", δυσκολεύουν τη ζωή των εργαζομένων. Κύρια επιδίωξη είναι η μείωση του λεγόμενου "εργασιακού κόστους". Γι' αυτό έχουμε και το φαινόμενο των "ενοικιαζόμενων" εργαζόμενων. Αυτό είναι ένα καθαρό δουλεμπόριο. Ομως μέσα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος είναι μια "νόμιμη" διαδικασία».
Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τη σημερινή αντεργατική επέλαση, η οποία «δεν είναι τυχαία, ούτε έπεσε από τον ουρανό. Ολα αυτά είναι διατυπωμένα από το 1992, στη Συνθήκη του Μάαστριχ, την οποία ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ» και συμπλήρωσε ότι αποτέλεσμα της Συνθήκης αυτής, της πολιτικής της ΕΕ, της επίθεσης των μονοπωλίων είναι και το Μνημόνιο.
Χαρακτήρισε ακόμα ψευδή τον ισχυρισμό ότι «αν δεν παίρναμε τα δάνεια αυτά, δεν θα πληρώναμε μισθούς και συντάξεις, θα χρεοκοπούσαμε...» και πρόσθεσε πως «από τα 110 δισεκατομμύρια του δανείου, τα 78 αποφασίστηκε να δοθούν -άμεσα ή έμμεσα- στις τράπεζες». Επισήμανε ότι η επίθεση αφορά σε όλους τους εργαζόμενους μέσω του χτυπήματος εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της ιδιωτικοποίησης μιας σειράς τομέων όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία, της αύξησης των τιμών σε υπηρεσίες, αγαθά και άλλα.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, τόνισε, απαιτείται «συνολικός, ενιαίος, συντονισμένος αγώνας» και σε άλλο σημείο είπε: «Εμείς ως ΚΚΕ παλεύουμε για μια άλλη κοινωνία, για μια λαϊκή εξουσία, για μια λαϊκή οικονομία. Ομως δε μένουμε μόνο σε αυτό. Παλεύουμε και για τα καθημερινά προβλήματα τα οποία απασχολούν την εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Καλούμε τους εργαζόμενους να επαγρυπνούν και κυρίως να παλεύουν ενωμένα σε μια ταξική διεκδικητική κατεύθυνση. Συνεχώς έρχονται καινούργια μέτρα, η επίθεση αναπτύσσεται ποικιλόμορφα και πολύτροπα από τις δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου. Εμείς λέμε ένταση και συντονισμός της πάλης και βάθεμα των αιτημάτων και των διεκδικήσεων».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: