Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Η αμερικανική πρεσβεία φακέλωνε Νορβηγούς πολίτες

Σε «φακέλωμα» εκατοντάδων Νορβηγών πολιτών επιδιδόταν για περισσότερο από μία δεκαετία η αμερικανική πρεσβεία του Όσλο.
Σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα TV Nyhetskanalen και TV2, η αμερικανική πρεσβεία είχε προσλάβει 15-20 άτομα προκειμένου να εποπτεύουν πολίτες εγκαταστημένους στην Νορβηγία, να φωτογραφίζουν άτομα που μετείχαν σε διαμαρτυρίες και να συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες που καταγράφονταν σε ειδικά έγγραφα της Simas (Σύστημα Διαχείρησης και Ανάλυσης Ζητημάτων Ασφαλείας).

Η Νορβηγία ζήτησε επισήμως εξηγήσεις από την αμερικανική πρεσβεία στο Όσλο. Όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών, κλιμάκιο συναντήθηκε με αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας.

"Η συνάντηση δεν βοήθησε στην αποσαφήνιση ερωτημάτων και έτσι είναι αναγκαίο όλα τα γεγονότα να τεθούν στο τραπέζι", δήλωσε η Μάρτε Λέρμπεργκ Κόπσταντ.
Από την πλευρά της η αμερικανική πρεσβεία στο Οσλο εξέδωσε δύο ανακοινώσεις για το ζήτημα, στις οποίες αναφέρει ότι εργάζεται εντατικά για να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα της νορβηγικής κυβέρνησης και ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τις αρχές όλων των χωρών που φιλοξενούν αμερικανικές πρεσβείες για να υπάρξουν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια τόσο των πρεσβειών όσο και των επισκεπτών τους.
Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: