Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ιωσήφ Στάλιν - Η απλή εξοχική κατοικία του «γκρέμισε» τους μύθους των καπιταλιστών και της δεξιάς.



Ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να απομυθοποιηθούν κάποιες εικασίες ευρέως διαδεδομένες υπό μορφή αστικών μύθων για τον Ιωσήφ Στάλιν, υπήρξαν τα χθεσινά επίσημα... θυρανοίξια, 57 χρόνια μετά το θάνατό του, της ντάτσας του, του καλοκαιρινού σπιτιού του 12 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα.


Ούτε ειδική γραμμή του μετρό ούτε μυστικό τούνελ που να ενώνει το σπίτι με το Κρεμλίνο βρήκαν οι επιλεγμένοι δημοσιογράφοι, που ακολούθησαν την ομάδα των στελεχών των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας στην πρώτη αυτή δημόσια περιήγηση στην ντάτσα του ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης, δύο δεκαετίες περίπου μετά την πτώση της. Είδαν ένα καταφύγιο που είχε κατασκευαστεί το 1942, σύμφωνα με τον Σεργκέι Ντεβγιάτοφ, ιστορικό της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας (FSO).
Την επίπλωση δεν διέκρινε ιδιαίτερη πολυτέλεια. Ο Στάλιν είχε διακοσμήσει τους τοίχους της ντάτσας του με φωτογραφίες από σοβιετικά περιοδικά σε μεγέθυνση, ενώ δεν είχε πολλά δικά του πορτρέτα. Υπήρχε επίσης ένας αξιοσημείωτα μεγάλος αριθμός δώρων που είχε λάβει ο Στάλιν από τον Κινέζο ηγέτη Μάο Τσε Τουνγκ. Αν και η ντάτσα άνοιξε επισήμως, δεν υπάρχουν ακόμα σχέδια να ανοίξει για το κοινό. «Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα γι' αυτό» είπε ο Βίκτορ Ταράσοφ, υποδιευθυντής της FSO, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: