Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Μπροστά στο φόβο του «εχθρού–λαού»! Η κρατική τρομοκρατία σε δράση

Ολο και πιο εντατικά επιστρατεύονται οι μηχανοκίνητες μονάδες ενάντια στους διαδηλωτές
Απ' ότι φαίνεται η κυβέρνηση έχει επιλέξει την όξυνση της καταστολής και να μην αφήνει τίποτα που αμφισβητεί τη πολτική της να εκδηλώνεται "ανενόχλητο", πόσο μάλλον τις κινητοποιήσεις του λαού. Τη βδομάδα που μας πέρασε δεν πέρασε μέρα που να μην είχαμε επιθέσεις, προσαγωγές, συλλήψεις, ξυλοδαρμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυρίως, και όλα σχεδόν στο όνομα της πρόληψης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Αθήνα, 15 Νοέμβρη: Επίθεση των Ομάδων «Δίας» και σοβαρός τραυματισμός κοπέλας
Μια ημέρα μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών του «Καλλικράτη», με το πολύ μεγάλο ποσοστό της αποχής με την οποία ένα σημαντικό κομμάτι του λαού απαξίωσε το κυρίαρχο πολιτικό σκηνικό, μια ημέρα κατά την οποία τα αφεντικά της Τρόικας ήρθαν ξανά στη χώρα, σηματοδοτώντας το «δεύτερο γύρο» της επίθεσης, μια ημέρα που ξεκινούσε το τριήμερο για την 37η επαίτιο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση -και το σύστημα συνολικά- έδειξε ξανά το φόβο της απέναντι στο λαό και τη νεολαία, επιστρατεύοντας τους γνωστούς μηχανισμούς της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής των αγώνων. Ετσι, όταν η διαδήλωση που είχαν καλέσει τα πρωτοβάθμια σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι ενάντια στη νέα επίσκεψη της Τρόικας πλησίαζε στην ολοκλήρωσή της προς το χώρο του Πολυτεχνείου, οι μηχανοκίνητες δυνάμεις καταστολής των ομάδων «Δίας» εφόρμησαν αιφνιδιαστικά προς την Πατησίων, πέταξαν χειροβομβίδες «κρότου–λάμψης» και άρχισαν να επιτίθενται με κλομπ και δολοφονική μανία απέναντι σε εκατοντάδες διαδηλωτές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί, καθώς και σε κόσμο που έτρεχε προς το Πολυτεχνείο. Είχε προηγηθεί βέβαια και ο γνωστός «κλεφτοπόλεμος», κατά το κατέβασμα της διαδήλωσης στην Πανεπιστημίου προς Ομόνοια, αν και σχετικά περιορισμένης έκτασης. Φτάνοντας έξω απ’ το Πολυτεχνείο, οι μηχανοκίνητοι κυνηγούσαν και χτυπούσαν τον κόσμο κραδαίνοντας τα κλομπ. Εξω απ’ το θέατρο «Αλφα» χτυπούν και τραυματίζουν σοβαρά στο κεφάλι, «αναίτια» (η αιτία βέβαια σαφώς και υπάρχει και είναι η πιθανή συμμετοχή της στη διαδήλωση!) μια κοπέλα -αμερικανίδα υπήκοο– την οποία στη συνέχεια δέρνουν, ποδοπατούν και προσπαθούν να της περάσουν χειροπέδες, για να την εγκαταλείψουν, σύμφωνα με καταγγελίες, όταν την είδαν... πλημμυρισμένη στα αίματα. Η κοπέλα μεταφέρθηκε στη συνέχεια από άλλους διαδηλωτές στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», σε σοβαρή μεν κατάσταση, αλλά ευτυχώς εκτός κινδύνου. Σε μια αποτυχημένη προσπάθεια συγκάλυψης της δολοφονικής αυτής επίθεσης, τα παπαγαλάκια του συστήματος (Σκάι) μίλησαν για «ατύχημα, λόγω του ότι γλίστρησε κι έπεσε»... (από Προλεταριακή Σημαία)

Αθήνα, 17 Νοέμβρη: Προσαγωγές, επιθέσεις των ΜΑΤ, χημικά, ξυλοδαρμοί, και μηχανοκίνητοι...
...επιστρατεύτηκαν απέναντι στη μαζική διαδήλωση προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Πριν από τη διαδήλωση, «πανταχού παρόντα» στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας τα μπλόκα της αστυνομίας (συνοδεία ασφαλιτών με πολιτικά) με στόχο να τρομοκρατήσουν όσους πήγαιναν στη διαδήλωση, πραγματοποιούσαν «ελέγχους» και προσαγωγές, ενώ οι ομάδες «Δίας» και «Δέλτα» ήταν παρούσες σε διάφορες περιοχές «περιφερειακά», κι όχι μόνο στο κέντρο. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης δεν έλειψαν οι επιθέσεις των ΜΑΤ στο σώμα της πορείας (στο μπλοκ του Ε.Ε.Κ. για παράδειγμα, έξω απ’ το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης και της Κόντρας). Οταν οι διαδηλωτές αποχωρούσαν, διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονταν έξω από σταθμούς του Μετρό (Πανόρμου, Αμπελόκηποι κ.ά.) οι οποίοι έκλειναν ή φημολογούνταν πως κλείνουν, αφήνοντας κόσμο εκτεθειμένο στις... προθέσεις των δυνάμεων καταστολής. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 69 προσαγωγές, απ’ τις οποίες οι 23 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. (από Προλεταριακή Σημαία)

Θεσσαλονίκη 19 Νοέμβρη: απαγόρευση ουσιαστικά της αντιφασιστικής πορείας αναρχικών και αντεξουσιαστικών ομάδων
Σκηνικό πολέμου έστησαν οι αστυνομικές δυνάμεις την Παρασκευή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με αφορμή αντιφασιστική πορεία που καλούσαν συλλογικότητες αναρχικών και αντιεξουσιαστών. Το κέντρο της πόλης ήταν αποκλεισμένο αρκετή ώρα πριν την πορεία από αστυνομικές δυνάμεις, άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ έκαναν προληπτικές προσαγωγές σε όσους και όσες ήταν κάτω από 25 χρόνων, ενώ όταν ο κόσμος συγκεντρώθηκε για να διαδηλώσει περικυκλώθηκε από διμοιρίες των ΜΑΤ, που παρατάχθηκαν με πλήρη εξάρτηση. Του Λευτέρη Αρβανίτη (ομάδα TVXS Θεσσαλονίκης).
Μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις ακροδεξιών σε κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και με αφορμή την πρόσφατη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν μέλη του Radio Revolt, συλλογικότητες της πόλης καλούσαν την Παρασκευή το απόγευμα σε αντιφασιστική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Η αστυνομία απαγόρευσε πρακτικά την διεξαγωγή της, καθώς επιτέθηκε χωρίς καμία απολύτως αφορμή στους διαδηλωτές, τα πρώτα λεπτά της πορείας, με προφανή στόχο τη ματαίωσή της. Στη συνέχεια και ενώ η πορεία συνεχίστηκε χωρίς επεισόδια, οι αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν τους διαδηλωτές σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου, παρεμποδίζοντας και πάλι την συνέχισή της.
Ο κόσμος που συμμετείχε στη διαδήλωση κατευθύνθηκε στο κτήριο της Σχολής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ψυχραιμία διέκοψε την πορεία προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση. Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν συντεταγμένα προς τα πανεπιστήμια, έπειτα από περίπου μία ώρα, χωρίς και πάλι να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης άντρες της ασφάλειας Θεσσαλονίκης προσήγαγαν άτομα στην ΓΑΔΘ, με μοναδικό επιβαρυντικό στοιχείο την ηλικία και την εμφάνισή τους. Μάλιστα η μεταφορά τους στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνταν από μίνι- βαν, χωρίς διακριτικά κρατικών οχημάτων, που έφεραν επιγραφές ανύπαρκτων εμπορικών εταιριών –relax travel κ.α.- και θύμιζε περισσότερο απαγωγή, παρά νόμιμη αστυνομική επιχείρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια πορεία που δεν συνέβη το παραμικρό επεισόδιο, οι προσαγωγές για προληπτικούς λόγους ξεπέρασαν τις 35.
Επιπλέον αστυνομικοί με πολιτικά, φορώντας κουκούλες και φέροντες επαγγελματικό εξοπλισμό, φωτογράφιζαν τους διαδηλωτές, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της πορείας, θεωρώντας προφανώς τα άτομα που ανήκουν στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, εν δυνάμει υπόπτους για την τέλεση παράνομων πράξεων.
Χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη έγινε φανερό, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν λειτουργούν με γνώμονα τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων (σχόλιο δικό μας: αν λειτουργούσαν δηλαδή με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες δεν θα υπήρχε πρόβλημα;), αλλά με βάση το δικό τους (ποιών των ...αστυνομικών;) συλλογικό πολιτικό κριτήριο, ποινικοποίησης του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου και δημιουργίας εσωτερικού εχθρού. Το μήνυμα που δόθηκε στη χθεσινή πορεία ήταν σαφές: Οι αναρχικοί (και όλος ο λαός!) απαγορεύεται να διαδηλώνουν…(από το tvxs με τα απαραίτητα δικά μας σχόλια)

Περιστέρι 20 Νοεμβρίου: Μαζική επιχείρηση κρατικής καταστολής στο κέντρο του Περιστεριού 
Με αφορμή την κατάληψη ενός -για χρόνια εγκαταλειμμένου- δημοτικού χώρου, οι μηχανισμοί κρατικής καταστολής (ΜΑΤ, αστυνομία, ομάδες Δίας κ.λπ.) με μία απίστευτης προκλητικότητας κινητοποίηση, στις 8:00 το βράδυ απέκλεισαν το χώρο γύρω από την κατάληψη και όσους βρίσκονταν σε αυτή, και μία ώρα μετά τους προσήγαγαν στη ΓΑΔΑ. Στις έντονες διαμαρτυρίες τόσο των περαστικών αλλά και όσων έφταναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη αυτή επίδειξη δύναμης και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους προσαχθέντες, τα ΜΑΤ είχαν την ίδια προκλητική στάση, απαγορεύοντας την προσέγγιση στο σημείο και απειλώντας με συλλήψεις.
Το ίδιο προκλητική ήταν και η στάση της εισαγγελέως που βρισκόταν εκεί προκειμένου να προσδώσει επίφαση νομιμότητας στην όλη επιχείρηση. (από την ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ)

Τρομοκρατημένη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι σημερινοί διαχειριστές του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης, από την ολοένα και διογκούμενη λαϊκή, εργατική και νεολαιίστικη οργή, επιστρατεύει κάθε είδους μηχανισμούς για να την αντιμετωπίσει. Μάταια όμως! Γιατί είναι η ίδια η μελανή πραγματικότητα και το μέλλον που επιφυλάσσουν στο λαό που θα τον «αναγκάζει» να βγαίνει ολοένα και πιο μαζικά, ολοένα και πιο αποφασιστικά στο δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: