Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Πολεμικό κλίμα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

Ρεπορτάζ από την www.enet.gr

Στο «κόκκινο» έχει φθάσει η ένταση στη Κορεατική χερσόνησο, καθώς σήμερα το πρωί το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας βομβάρδισε νοτιοκορεάτικο νησί στα δυτικά σύνορα των δύο κρατών, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της Νοτίου Κορέας να ανταποδώσουν τα πυρά και να θέσουν σε συναγερμό την πολεμική αεροπορία. Από το βομβαρδισμό σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 20 εκ των οποίων οι τρεις είναι πολίτες.
Πρόκειται για το σοβαρότερο "θερμό" επεισόδιο από την εποχή του τερματισμού του πολέμου της Κορέας το 1953.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, Λι Μιουνγκ-μπακ, ο οποίος έχει ακολουθήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Πιονγκ Γιανγκ απ' όταν ανέλαβε την εξουσία πριν από τρία χρόνια, δήλωσε ότι η απάντηση πρέπει να είναι αυστηρή.
Η επίθεση έγινε στο νησί Yeonpyeong, μόλις 120 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σεούλ και σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία τουλάχιστον 200 οβίδες έχουν πλήξει το νησί. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι περισσότερες από τις οβίδες έπεσαν σε στρατιωτική βάση, ενώ ανεξέλεγκτες μαίνονται  οι  φωτιές που ξέσπασαν στο  νησί  έπειτα από τους βομβαρδισμούς.

Οι δύο Κορέες, τεχνικά, βρίσκονται ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς η σύγκρουσή τους έληξε μόνο με μιαν εκεχειρία, ενώ η ένταση ανέβηκε κατακόρυφα στις αρχές του χρόνου, όταν η Σεούλ κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι τορπίλισε ένα σκάφος του πολεμικού της ναυτικού, σκοτώνοντας 46 ναύτες.
Κατά τη διάρκεια του σημερινού επεισοδίου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 60 με 70 σπίτια επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς, ενώ ορισμένοι αναφέρουν ότι ένα κτίριο επλήγη από τα βορειοκορεάτικα πυρά.
Επίσης όπως έγινε γνωστό η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί, ενώ  ο στρατός εφαρμόζει το σχέδιο εκκένωσης του νησιού.
Διεθνείς Αντιδράσεις
"Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την επίθεση και καλούν τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αυτή την εχθρική δράση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος και τονίζεται ότι "οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες για την άμυνα της Δημοκρατίας της Κορέας και για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.".
Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που εδρεύουν στη Νότια Κορέα παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει ενεργή εμπλοκή τους.
Σημειώνεται ότι στη Νότια Κορέα εδρεύουν 28 χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες.
Ο εκπρόσωπος του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χόνγκ Λέι, κάλεσε τις δύο πλευρές να "συνεισφέρουν" περισσότερα  στην ειρήνη και τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη και τα δύο μέρη να επιστρέψουν στις εξαμερής διαπραγματεύσεις που στόχο έχουν τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.
Και η Ρωσία χαρακτήρισε την επίθεση ως "απαράδεκτη" ενέργεια και  προειδοποίησε σήμερα κατά της κλιμάκωσης της κατάστασης στην Κορεατική χερσόνησο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή ενέχει τεράστιους κινδύνους.
"Είναι σημαντικό, αυτό να μην οδηγήσει στην κλιμάκωση της κατάστασης", υπογράμμισε πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ και κάλεσαν για διπλωματική επίλυση της κρίσης.
Από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν ζήτησε σήμερα από τους υπουργούς του να συγκεντρώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το σημερινό συμβάν και  να προετοιμαστούν για "κάθε ενδεχόμενο"
"Ζήτησα από τους υπουργούς να κάνουν όλες τις προετοιμασίες που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε ενδεχόμενο", τόνισε ο Καν μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην πρωθυπουργική κατοικία
Σημειώνεται ότι η  επίθεση συμπίπτει με την αναχώρηση του Αμερικανού απεσταλμένου για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπόργουορθ από το Τόκιο για το Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με κινέζους αξιωματούχους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης βορειοκορεατικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.
Η είδηση του ένοπλου επεισοδίου επηρέασε και τις διεθνείς αγορές, με το γουόν να καταγράφει χαμηλό ενός μηνός και το ιαπωνικό γεν να σημειώνει σημαντική πτώση. Επίσης η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί μια επείγουσα συνάντηση των μελών του διοικητικού της συμβουλίου, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν θα μεταβάλλει τα επιτόκιά της.
Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: