Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

«Κόκκινος» συναγερμός για τα παγιδευμένα δέματα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Αστυνομία μετά το μπαράζ παγιδευμένων με εκρηκτικά πακέτων, με αποδέκτες πρεσβείες ξένων χωρών. Οι αρχές είναι σε επιφυλακή για τον εντοπισμό νέων ύποπτων πακέτων, ενώ έχουν ειδοποιηθεί σχετικά οι εταιρείες ταχυμεταφορών και τα ΕΛΤΑ. Την ίδια ώρα, την προσοχή των διπλωματικών αποστολών στη διαχείριση της αλληλογραφίας τους εφιστά το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τα περιστατικά με τα δέματα - βόμβες, που έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση απο χθες.

Στο σημείο έσπευσαν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και πυροτεχνουργοί, προκειμένου να ερευνήσουν το χώρο. Η έκρηξη σημειώθηκε στον ακάλυπτο χώρο του κτιρίου, καθώς το δέμα, που είχε φτάσει μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, θεωρήθηκε ύποπτο από υπαλλήλους, οι οποίοι και το έβγαλαν στον περίβολο.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αστυνομική πηγή, «δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα». Εκρηξη μικρής ισχύος σημειώθηκε σύμφωνα με την Αστυνομία και στην πρεσβεια της Ρωσίας στο Ψυχικό, χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
Η έκρηξη σημειώθηκε στον ακάλυπτο χώρο του κτιρίου, χωρίς να προκληθούν ζημιές, πιθανώς από φάκελο - βόμβα.
Την ίδια στιγμή, παγιδευμένο δέμα που προοριζόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη χιλιανή πρεσβεία, εντοπίστηκε από τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα ελέγχου της Βουλής και εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη. Το δέμα, στο οποίο ως αποστολέας αναγραφόταν η εταιρεία ΛΑΡΚΟ αρχικά είχε σταλεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί κρίθηκε ύποπτο και για το λόγο αυτό μεταφέρθηκε στη Βουλή, προκειμένου να εξουδετωρωθεί.

Όπως υποστήριξε η πρεσβευτής της Χιλής στην Ελλάδα Κάρμεν Ιμπάνεθ, το πακέτο, προοριζόταν για την ίδια. «Απευθυνόταν στον πρεσβευτή, στην προκειμένη περίπτωση σε μένα», δήλωσε η Ιμπάνεθ στο ραδιοσταθμό της Χιλής Radio Cooperativa. Ένα δεύτερο ύποπτο πακέτο με παραλήπτη την πρεσβεία της Χιλής δεν βρέθηκε να περιέχει εκρηκτικά.

Σύμφωνα με τον κ. Φ. Πετσάλνικο, ένα ακόμη δέμα που απεστάλη αρχικά στο πολιτικό γραφείο του Κώστα Σημίτη οδηγήθηκε στη Βουλή για έλεγχο, αλλά απεδείχθη τελικά ακίνδυνο. Οι συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού ενημέρωσαν την Αστυνομία, η οποία μετέφερε το δέμα στο Κοινοβούλιο, για να διαπιστωθεί στο τέλος, πως το δέμα δεν περιείχε πυρίτιδα, αλλά ομοίωμα μηχανισμού, ικανό απλώς να προκαλέσει τις υποψίες.

Νωρίτερα, ένα ακόμη δέμα εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη στην πρεσβεία της Βουλγαρίας, στην οδό Στρατηγού Καλλάρη 33 στο Ψυχικό. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάλληλοι που εντόπισαν το ύποπτο δέμα, επικοινώνησαν με τον φερόμενο ως αποστολέα, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν το έστειλε.

Όπως ανέφερε εξάλλου πηγή της αστυνομίας, ύποπτο πακέτο εξουδετερώθηκε σε εταιρεία ταχυμεταφορών, με παραλήπτη την πρεσβεία της Γερμανίας. «Είχε παραλήπτη την γερμανική πρεσβεία. Έφθασε, αλλά επεστράφη στην εταιρεία ταχυμεταφορών επειδή δεν υπήρχε αποστολέας», είπε αξιωματούχος της αστυνομίας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ύποπτο δέμα ερεύνησε το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας, αλλά διαπιστώθηκε ότι ο ύποπτος φάκελος περιείχε υπηρεσιακά έγγραφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστος άφησε το δέμα στο σκοπό της πύλης και έφυγε. Ο σκοπός ειδοποίησε την υπηρεσία του, από την οποία ενημερώθηκε η αστυνομία.

Επικοινωνία με τις πρεσβείες στις οποίες απεστάλησαν ύποπτοι φάκελοι είχε το υπουργείο Εξωτερικών. Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, οι ξένες διπλωματικές αποστολές εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τη γρήγορη ενημέρωση καθώς και για την ταχεία αντίδραση και της Αστυνομίας.

Εντός της ημέρας η άσκηση ποινικής δίωξης
Εν τω μεταξύ, το πρωί της Τετάρτης θα απολογηθεί στον εφέτη ειδικό ανακριτή, Κώστα Μπαλτά, ο 22χρονος φοιτητής Χημικού, για την υπόθεση της οργάνωσης Συνομωσία Πυρήνων Φωτιάς. Εις βάρους του νεαρού, που συνελήφθη χθες στο Παγκράτι μαζί με έναν 24χρονο για τα δέματα - βόμβες με παραλήπτες πρεσβείες εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στην οργάνωση.

Ο συλληφθείς κατηγορείται επίσης για προμήθεια, κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών, καθώς και για τις εκρήξεις στο γραφείο της Λ. Κατσέλη στο Κολωνάκι, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Παν. Χηνοφώτη καθώς και στα γραφεία του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Νωρίτερα ο 22χρονος προσήχθη στο Εφετείο, εν συνεχεία μαζί με το δεύτερο συλληφθέντα οδηγήθηκαν στη γενική αστυνομική διεύθυνση, προκειμένου να δώσουν προανακριτικές απολογίες.

ΠΗΓΗ:www.naftemporiki.gr
Το μεσημέρι, επί ποδός τέθηκε η αστυνομία, όταν μικρής ισχύος έκρηξη σημειώθηκε στην πρεσβεία της Ελβετίας, στη συμβολή των οδών Γενναδίου και Ιασίου, στο Κολωνάκι, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: