Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Πράγα: Υπερβολικά υψηλό το τίμημα επιβίωσης του ευρώ

«Το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί για την επιβίωση του ευρώ ύστερα από την ελληνική οικονομική κρίση θα είναι υπερβολικά υψηλό», δήλωσε ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους.
«Ο καθένας μπορεί εύκολα να συνυπολογίσει το ποσό που του αναλογεί να καταβάλει ως βοήθεια προς την Ελλάδα, διαιρώντας το άθροισμα (των χρημάτων) που θα λάβει αυτή η χώρα με τον αριθμό των κατοίκων της ζώνης του ευρώ. Ομως η μείωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης θα είναι πολύ πιο οδυνηρή», αναφέρει ο Κλάους σε άρθρο του στην τελευταία έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Ekonom. 
Σύμφωνα με τον Τσέχο πρόεδρο, «η διάλυση της ευρωζώνης δεν είναι επικείμενη, όμως το τίμημα που πρέπει να πληρώσει κανείς για την επιβίωσή της θα συνεχίσει να αυξάνεται». 
Αυτό το τίμημα θα πληρωθεί «για πολιτκούς λόγους, ενώ ο πληθυσμός της ζώνης του ευρώ ουδέποτε θα πληροφορηθεί το πραγματικό του ύψος», τονίζει.

«Σε έναν ορισμένο βαθμό, το σχέδιο δημιουργίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος έχει ήδη χρεοκοπήσει εδώ και καιρό. 'Η για να το πούμε πιο κομψά, δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα», παρατηρεί ακόμα ο τσέχος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τους Τσέχους οικονομολόγους, το 2015 θεωρείται ρεαλιστική χρονολογία για την ένταξη της χώρας τους στη ζώνη του ευρώ, όμως η Πράγα έχει ήδη διαψεύσει ανάλογες προβλέψεις διαδοχικά το 2009, το 2010 και το 2012.

Πηγές: Ναυτεμπορική,ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: