Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Πολιτισμός και αγορά, έννοιες ασυμβίβαστες

Η «πραγματική ανάπτυξη του πολιτισμού δε συμβαδίζει με τη βαρβαρότητα του αδυσώπητου μονοπωλιακού ανταγωνισμού για το κέρδος», σημειώνει το ΚΚΕ, σε Ερώτησή του προς τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία, που αντανακλούν τα τεράστια προβλήματα που έχει επιφέρει στον πολιτισμό η αγοραία αντιμετώπισή του από το κράτος.


Η Ερώτηση έχει ως εξής: «Mπαράζ αγωνιστικών κινητοποιήσεων έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα η πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον πολιτισμό. Μουσικοί, ηθοποιοί (ΣΕΗ, ΚΘΒΕ), εικαστικοί, καλλιτέχνες της Λυρικής, αρχαιολόγοι, συντηρητές αρχαιοτήτων και εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ-Τ βρίσκονται στους δρόμους εξαιτίας των κυβερνητικών μέτρων που εκτινάσσουν την ανεργία, αυξάνουν τις απολύσεις, μειώνουν τις αποδοχές τους και διευρύνουν την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα του δραστικού περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης για τον πολιτισμό, που οδηγεί σε κατάρρευση βασικές πολιτιστικές δομές και υπηρεσίες και αφανίζει τη μικρή καλλιτεχνική παραγωγή. Προπαντός, όμως, είναι η συνέπεια της ραγδαίας επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου όλου του λαού, που του επιβάλλει να καταπνίγει τις ανάγκες του για ψυχαγωγία και πολιτισμό. Οι επιπτώσεις της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής γίνονται ακόμη βαρύτερες για την πλειονότητα των εργαζομένων στον πολιτισμό και τις τέχνες - και ειδικά των νέων - καθώς οι κυβερνήσεις ανέκαθεν αντιμετώπιζαν με ιδιαίτερη βαναυσότητα τις ανάγκες τους. Ετσι και σήμερα στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων η κυβέρνηση όχι μόνο δε δίνει λύσεις, αλλά απαντά με ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής. Είναι φανερό ότι η απροκάλυπτη επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του πολιτισμού προετοιμάζει το έδαφος για τον ολοκληρωτικό έλεγχό του από την καπιταλιστική πολιτιστικο-τουριστική βιομηχανία.

Επειδή η πραγματική ανάπτυξη του πολιτισμού δε συμβαδίζει με τη βαρβαρότητα του αδυσώπητου μονοπωλιακού ανταγωνισμού για το κέρδος και την επικράτηση στην αγορά, ερωτάται ο υπουργός αν προτίθεται:
1) Να ενισχύσει την επιχορήγηση στον πολιτισμό και να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση για τη λειτουργία βασικών πολιτιστικών δομών και υπηρεσιών (ΚΘΒΕ, Λυρική, αρχαιολογική υπηρεσία, ΚΟΑ και λοιπά κρατικά και δημοτικά μουσικά σύνολα, ΔΗΠΕΘΕ, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος κ.ά.) με τις απαιτούμενες υποδομές και μόνιμες θέσεις εργασίας στις οποίες θα ενταχθούν και όλοι οι συμβασιούχοι.
2) Να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες οικονομικές, μορφωτικές και υλικοτεχνικές ανάγκες των εργαζομένων στις τέχνες και τον πολιτισμό, όπως διεύρυνση και εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση της ένταξης των καλλιτεχνών στο καθεστώς ΦΠΑ, καθολική λύση του Ασφαλιστικού για όλους - και τους ανασφάλιστους - τους καλλιτέχνες κλπ.
3) Να λάβει τα απαραίτητα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα για την ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού στον πολιτισμό και στη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή».


ΠΗΓΗ:www.rizospastis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: