Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ -«Λουκέτο» (!) σε νοσοκομεία;

«Λουκέτο» (!) σε νοσοκομεία;

Μεταφέρουμε το ρεπορτάζ, όπως μεταδόθηκε στον «902 Αριστερά στα FM»:
*
«Σήμα κινδύνου εκπέμπουν δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία με ιστορία 100 ετών, λόγω της δραματικής περιστολής της κρατικής χρηματοδότησης με αφορμή την οικονομική κρίση. Πρόκειται για το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας και στα οποία η μειωμένη κατά 30% κρατική επιχορήγηση επιδείνωσε σε τέτοιο βαθμό τα χρόνια προβλήματα, ώστε το προσωπικό να κάνει λόγο για την προοπτική λουκέτου.
Είναι ενδεικτικό ότι στο Αρεταίειο, που είναι εξειδικευμένο νοσοκομείο και εξυπηρετεί 2.500 ογκολογικούς ασθενείς το χρόνο, τα χειρουργεία από 1.500 έχουν μειωθεί σε 1.000. Ετσι, πολλοί ασθενείς με ειδικά προβλήματα υγείας καταφεύγουν στο εξωτερικό, πληρώνοντας μέσω του Ταμείου τους ή και άμεσα, μεγάλα χρηματικά ποσά.

Στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα υποχρηματοδότησης και ασχολείται με ψυχικά νοσήματα, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν πως υπάρχει μεγάλη αδυναμία για την παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης στους άπορους ασθενείς, καθώς η κρατική χρηματοδότηση γι' αυτήν έχει σταματήσει από το 1999. Προκειμένου, όμως, να μη μείνουν χωρίς φροντίδα οι άποροι ασθενείς, το νοσοκομείο καλύπτει αυτά τα έξοδα από τον προϋπολογισμό του, σε βάρος άλλων δαπανών.
Εκτός από το σφαγιασμό της κρατικής χρηματοδότησης, τα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία βρίσκονται αντιμέτωπα και με την τραγική έλλειψη προσωπικού, αφού οι συμβάσεις που λήγουν δεν ανανεώνονται. Ταυτόχρονα, με την ανακοίνωση του νέου ασφαλιστικού νόμου, προκλήθηκε κύμα συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα στο Αρεταίειο, λόγου χάρη, να καταγράφεται κένωση του 40% των θέσεων εργασίας, κυρίως σε νοσηλευτές, αλλά και σε τραυματιοφορείς, προσωπικό εργαστηρίων και διοικητικούς υπαλλήλους».
*
Προσθετικά σημειώνουμε:
*
Στοιχείο πρώτο: Στη Λετονία, μετά την απόβαση του ΔΝΤ στη χώρα, από τα 121 νοσοκομεία που υπήρχαν στη χώρα το 2006, το 2009 είχαν απομείνει 59 και το 2013 δε θα ξεπερνούν τα 24!
Στοιχείο δεύτερο: Ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, γνωστός από τις επιδόσεις του στο Ασφαλιστικό, ανακοίνωσε ότι το 2011 θα περικόψει επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ από τις ήδη κατακρεουργημένες δαπάνες στον τομέα της Υγείας.
*
Εν κατακλείδι:
Οι φήμες φουντώνουν ότι η «τύχη» που επιφυλάσσουν οι κυβερνώντες στα δύο νοσοκομεία είναι «λουκέτο»!
Θα φτάσουν ως εκεί;...

Πηγή: www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: