Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Αντιλαϊκή επέλαση

Περικοπές ύψους 6 δισ. ευρώ περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός πρωτοφανούς λιτότητας της Ιρλανδίας για το 2011 που παρουσιάστηκε χτες από την κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή κλιμακώνει την επίθεση και τη σκληρή λιτότητα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, θα σημάνει δραστικές περικοπές στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Κοινωνική Πρόνοια και δίνει νέες «ενέσεις» στο κεφάλαιο με περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ, στο τραπεζικό σύστημα, ενώ το δημόσιο έλλειμμα υπολογίζεται στο 32% του ΑΕΠ.
«Ξέρω πως τα μέτρα θα επηρεάσουν το βιοτικό επίπεδο όλων μας, αλλά οι περικοπές είναι απαραίτητες», δήλωσε χωρίς αιδώ ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένινχαν, τη στιγμή που η Ιρλανδία σχεδιάζει να μειώσει συνολικά 15 δισ. ευρώ τις δημόσιες δαπάνες της μέχρι το 2014 για να θέσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Οι περικοπές κρίθηκαν «αναγκαίες» και το πρόσχημα βρέθηκε καθώς τα ιρλανδικά spread έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Η λιτότητα, εξήγησε ο Μπ. Λένινχαν, είναι απαραίτητη «για να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά προβλήματα». Το οικονομικό σχέδιο της ιρλανδικής κυβέρνησης, οι λεπτομέρειες του οποίου θα παρουσιαστούν το Δεκέμβρη, «θα εξασφαλίσουν το οικονομικό μέλλον της κοινωνίας», ανέφερε ο Ιρλανδός υπουργός και ενώ η επίσημη ανεργία βρίσκεται ήδη στο 13,6%. Εννοείται ότι τις περικοπές υποδέχτηκε με ικανοποίηση πρώτος ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, που χαρακτήρισε «εφικτούς» τους στόχους.
Διαδηλώσεις φοιτητών
Μαζικά ενάντια στην πολιτική λιτότητας και την παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδείας διαδήλωσαν προχτές οι φοιτητές στο Δουβλίνο. Επίσης, εργατικές κινητοποιήσεις προετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα, ενώ η κρατική καταστολή μπαίνει σε εφαρμογή για να χτυπήσει τις λαϊκές αντιδράσεις.
Τη βίαιη καταστολή των φοιτητών από ΜΑΤ εναντίον των φοιτητών καταγγέλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας, που συγχαίρει τους φοιτητές και τους καλεί να συνεχίσουν τον αγώνα μαζί με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα, τους καλεί να απομονώσουν τους λίγους προβοκάτορες που γίνονται το πρόσχημα για την ενίσχυση της καταστολής.
Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: