Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΝΕΚΡΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ! 24ΩΡΕΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ!

Αναδημοσίευση από το www.iskra.gr

ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ. ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!
 ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΙ ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ: ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΣΗ!
 Από αύριο ξεκινούν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους οι Έλληνες ναυτικοίδιεκδικώντας τα αυτονόητα: συλλογικές συμβάσεις εργασίας,  στοιχειώδεις αυξήσεις και προστασία των θέσεων εργασίας.

Όμως, απέναντι σε αυτά τα δίκαια αιτήματα των ναυτικών, οι εφοπλιστές τηρούν την πιο προκλητικήκαι αδιάλλακτη στάση, έχοντας πλήρως αποθρασυνθεί από την πολιτική της άγριαςλιτότητας της τροϊκανής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των νεοαποικιοκρατών της ΕΕ και του ΔΝΤ. Γι’ αυτό και απαιτούν, εκτός από το «πάγωμα» των αμοιβών των ναυτικών και τη μείωση των πληρωμάτων, πράγματα που απορρίπτουν ασυζητητί οι ναυτικοί!
Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αποφάσισε εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για την Τρίτη. Η ΠΝΟ διεκδικεί την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα Ακτοπλοϊκά -Επιβατηγά Πλοία, Πορθμεία Εσωτερικού, Μεσογειακά Φορτηγά Πλοία και Ακτοπλοϊκά Φορτηγά Πλοία κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

Η ομοσπονδία των ναυτικών έχει υπογράψει συμφωνία για τη σύμβαση του 2010 με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (πλοία Αδριατικής και κρουαζιερόπλοια) με αύξηση 2%, ενώ πριν από λίγες ημέρες ήρθε σε συμφωνία και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα ποντοπόρα πλοία και προβλέπει αύξηση 1,7%, από την 1η Ιανουαρίου 2010, με αναδρομική ισχύ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ενώ εκπνέει σε λίγες εβδομάδες το τρέχον έτος, η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καρκινοβατεί, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αβεβαιότητα στις τάξεις των ναυτεργατών από την εκκρεμότητα αυτή. 

Η ΠΝΟ ζητά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων, την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την δεκάμηνη απασχόληση στα ακτοπλοϊκά-επιβατηγά πλοία και την ίδρυσης Ανεξάρτητου Ταμείου Ανεργίας για τους ναυτικούς. 

Θεωρεί απαράδεκτη το γεγονός περικοπής των συντάξεων των ναυτεργατών και κάνει λόγο για θλιβερή κατάσταση στη ναυτική εκπαίδευση.

Όμως οι Έλληνες ναυτικοί απευθύνονται σε «ώτα μη ακουόντων», καθώς από τη μια η μνημονιακήκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν τηρεί καν τα προσχήματα – με την καθολική υπερίσχυση τωνεπιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών να βρίσκεται προ των πυλών- στην προώθηση της εργασιακής βαρβαρότητας στη χώρα και από την άλλη οι εφοπλιστές αποδεικνύονται οι πιο κυνικοί και σκληροί εργοδότες, καθώς επιχειρούν να επιβάλλουν το δικό τους «μνημόνιο» στον ναυτικό κόσμο, με μειώσεις πληρωμάτων και «πάγωμα» των μισθών.

Πηγή:www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: