Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ - Ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου προς την Κομισιόν

Ρυθμίσεις που υπερακοντίζουν κατά πολύ ακόμη και το Μνημόνιο έχει θεσπίσει για τις συλλογικές συμβάσεις η κυβέρνηση. Θεωρώντας ότι πρόκειται για σοβαρό πολιτικό ζήτημα, οι Οικολόγοι Πράσινοι κατέθεσαν ερώτηση στο Eυρωκοινοβούλιο ενώ ζητούν συνάντηση και με την υπουργό Εργασίας.
Η διάταξη ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν απέναντι στις αντίστοιχες εθνικές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατατέθηκε από την κυβέρνηση και ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Μάιο στο άρθρο 2 (παρ.7)  του Ν.3845/2010, που κύρωνε το Μνημόνιο. Στο ίδιο το Μνημόνιο, όμως, γίνεται αναφορά μόνο για τοπικά σύμφωνα εργοδοτών και εργαζομένων που θα μπορούσαν να επιτρέπουν τη χορήγηση χαμηλότερων αυξήσεων ή τη σύνδεση αμοιβών με την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχειρήσεων της περιοχής τους.
Τη συγκεκριμένη, πάντως, νομοθετική ρύθμιση επικαλείται με υπερηφάνεια η ελληνική κυβέρνηση σε έκθεση της 6ης Αυγούστου προς την τρόικα (http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/d8/4e/34/d84e340dfc9bb18ddb836375c1612696d0210d31/application/pdf/Revised+MoU+FINAL.pdf), που υπογράφουν ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Προβόπουλος, σημειώνοντας ότι «η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί».

Στην ερώτησή του, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ζητάει από την Κομισιόν να τοποθετηθεί για τις πληροφορίες που θέλουν τους απεσταλμένους της τρόικα να πιέζουν για την εφαρμογή ακόμη και των διατάξεων που υπερβαίνουν το Μνημόνιο, και επισημαίνει το άρθρο 9 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, που επιβάλλει σε όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές να συνεκτιμώνται πάντα οι απαιτήσεις για κοινωνική προστασία και καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.
«Η κυβέρνηση εμφανίζεται σκληρότερη και από το Μνημόνιο, σε ένα θέμα που αφορά τους μισθούς εκατομμυρίων εργαζομένων», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι απαράδεκτο, σε μια οικονομία με μύρια όσα προβλήματα ανταγωνιστικότητας και σπατάλης φυσικών πόρων, να επιλέγεται η εύκολη λύση της συμπίεσης των μισθών. Παράλληλα όμως τίθενται σοβαρά ερωτήματα: απέναντι σε ποιους είχε αναλάβει η κυβέρνηση να εμφανιστεί, με δική της πρωτοβουλία, βασιλικότερη του βασιλέως; Ισχύουν οι πληροφορίες ότι η τρόικα πιέζει και για πράγματα που δεν περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, ή πρόκειται απλώς για προπέτασμα καπνού σε μια ενδοκυβερνητική σύγκρουση; Στην πρώτη περίπτωση, υπάρχει σοβαρό πολιτικό θέμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη δεύτερη, η κυβέρνηση εμπαίζει τους πολίτες. Και στις δύο περιπτώσεις, χρειάζεται να χαράξουμε κόκκινες γραμμές και να επιμείνουμε ότι οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση απαιτούν ταυτόχρονες απαντήσεις».
(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχ. Τρεμόπουλου)
Θέμα: Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στην Ελλάδα
Το Μνημόνιο Συγκεκριμένων Όρων Οικονομικής Πολιτικής, που υπέγραψαν με την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (1), προβλέπει ότι μέχρι τέλους του 2010 η ελληνική κυβέρνηση «θα επιτρέψει σε τοπικά σύμφωνα να θέτουν τις μισθολογικές αυξήσεις σε επίπεδα χαμηλότερα από τις κλασικές συμφωνίες και να εισάγουν αμοιβές που να συνδέονται με την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης»
Κυρώνοντας το Μνημόνιο με το Νόμο 3863/2010, η ελληνική κυβέρνηση περιέλαβε στο άρθρο 2 παρ.7 διάταξη με την οποία «οι όροι των Ομοιοεπαγγελματικών και Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς και των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» υπερακοντίζοντας έτσι κατά πολύ ακόμη και τις σχετικές διατάξεις του Μνημονίου. Η συμβατότητα της συγκεκριμένης διάταξης με τη συνταγματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, αμφισβητείται έντονα, ενώ δυσχερής είναι και η πρακτική της εφαρμογή, καθώς 90% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές και οι εργαζόμενοί τους δε διαθέτουν ούτε συνδικαλιστική οργάνωση ούτε διαπραγματευτική δύναμη.
Δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου (2), (3) εμφανίζουν το μεικτό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέπτεται την Ελλάδα από 15 Νοεμβρίου να πιέζει για την πρακτική εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
  • Αποτελεί η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης όρο για εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα;
  • Τι ενέργειες έχει αναλάβει από την πλευρά της ώστε η εφαρμογή του Μνημονίου να είναι τουλάχιστον συμβατή με το άρθρ. 9 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕπου επιβάλλει να συνεκτιμώνται πάντα οι απαιτήσεις για κοινωνική προστασία και καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού;

Δεν υπάρχουν σχόλια: