Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ TOY K.K.E : Για την κατάσταση στις Παιδαγωγικές Σχολές

Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων


  Με το ξεκίνημα της ακαδημαϊκής χρονιάς, οι Παιδαγωγικές Σχολές της χώρας, όπως και ένας μεγάλος αριθμός Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα λειτουργίας, εξαιτίας των περικοπών των κρατικών κονδυλίων έως και 40%, της έλλειψης διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, των ανεπαρκών υποδομών. Στις Παιδαγωγικές Σχολές ειδικότερα το ζήτημα είναι ιδιαίτερα οξυμμένο καθώς, λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού και αιθουσών διδασκαλίας, δεν μπορούν να πραγματο-ποιήσουν το εκπαιδευτικό έργο και αναστέλλουν τις πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών.
Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης από την πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που είχε ως αποτέλεσμα τα Παιδαγωγικά Τμήματα να λειτουργούν με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό και αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, με συμβασιούχους στο εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να προστεθούν στον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για το «νέο σχολείο», που καθιέρωσε την «εκπαιδευτική επάρκεια» καθιστώντας το πτυχίο ένα ακόμα πιστοποιητικό, αλλά και στις αλλαγές που δρομολογούνται για το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στην κατεύθυνση υπηρέτησης της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Συνέπεια όλων αυτών είναι οι φοιτητές να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τις πρακτικές ασκήσεις, να κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε καν αυτό το πτυχίο-κουρελόχαρτο.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την πρόσληψη αποκλειστικά μόνιμου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες λειτουργίας των Παιδαγωγικών Σχολών και των υπόλοιπων Ανώτατων Ιδρυμάτων της χώρας
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα οι πρακτικές ασκήσεις όλων των φάσεων των φοιτητών των Παιδαγωγικών Ιδρυμάτων, ενταγμένες σε ένα δομημένο Πρόγραμμα Σπουδών και επιβλεπόμενες από μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, και όχι ως πάρεργο και φτηνή ανασφάλιστη εργασία.
 
Ο βουλευτής
Γιάννης Γκιόκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: