Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Μανώλης Γλέζος : Όχι στην πολτοποίηση του πολίτη

    Συνέντευξη στον Ανάργυρο ΣΕΒΑΣΤΟ - www.avgi.gr

    Ο Μανώλης Γλέζος, με αφορμή την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Πάρου, μιλά για τον στόχο της “Κίνησης Πολιτών Πάρου”, το νόημα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, για το Μνημόνιο και τον “Καλλικράτη”, για την ευκαιρία της αριστεράς.
    Θεωρεί ότι αυτές οι εκλογές αποτελούν ένα δημοψήφισμα του λαού εναντίον του Μνημονίου και της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ που υποτάχθηκε στην τρόικα. Υπογραμμίζει πως οι πολίτες χρειάζεται να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους και να συναποφασίζουν με τους συμπολίτες τους για το παρόν και το μέλλον τους.

    * Ώστε υποψήφιος δήμαρχος στην Πάρο;
    Ναι.

    * Γιατί στην Πάρο και όχι στη Νάξο;
    Στη Νάξο έχω προσφέρει πολλά και πάνω απ' όλα το πείραμα της Άμεσης Δημοκρατίας στ' Απεράθου της Νάξου, το χωριό του πατέρα μου. Στην Πάρο, όμως, γεννήθηκε η μάνα μου, η Ανδρομάχη Ναυπλιώτου, και ο αδελφός μου ο Νίκος που εκτελέστηκε από τους ναζί κατακτητές στις 10 Μαΐου 1944 σε ηλικία 19 χρόνων.

    * Κατανοητός ο συναισθηματικός λόγος. Επειδή όμως είναι γνωστό πως για κάθε ενέργειά σας το κίνητρο είναι πολιτικό, θα ήθελα μια απάντηση.
    Είναι αδιανόητη για μένα η αποχή από τους αγώνες του λαού μας ενάντια στον "Καλλικράτη", ο οποίος κρατικοποιεί την Αυτοδιοίκηση, και στο Μνημόνιο, που υποδουλώνει τη χώρα στην τρόικα. Η συμμετοχή στον συνδυασμό της Κίνησης Ενεργών Πολιτών (ΚΕΠ) Πάρου υπήρξε η φυσιολογική εξέλιξη μιας ευρύτερης κίνησης στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 και η σύμφωνη παρότρυνση από τον ΣΥΡΙΖΑ Πάρου. Οι δύο αυτές πλευρές συναντήθηκαν, δημιούργησαν την ΚΕΠ Πάρου και ζήτησαν τη συμμετοχή μου. Θα ήταν ακατανόητο να αρνηθώ.


    * Με ποιον στόχο;
    Ο κύριος, ο βασικός στόχος είναι η Άμεση Δημοκρατία. Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη της ΚΕΠ Πάρου, καλούνται οι πολίτες "να ψηφίσουν τους εαυτούς τους για να συναποφασίζουν με τους συμπολίτες τους για το παρόν και το μέλλον τους".

    * Και ο "Καλλικράτης";
    Η ίδια διακήρυξη καλεί τους πολίτες: "Να καταψηφίσουν τον 'Καλλικράτη', που εναρμονίζεται με το Μνημόνιο, κρατικοποιεί την αυτοδιοίκηση, καταργεί τη διοικητική και οικονομική της αυτοτέλεια, πολτοποιεί τον πολίτη ιδεολογικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά".

    * Και για το ΠΑΣΟΚ ποια είναι η θέση σας;
    Στην ίδια διακήρυξη καλούνται οι πολίτες: "Να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το Μνημόνιο, για την υποταγή της στην τρόικα, για την καταπάτηση των κεκτημένων στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, για τον στραγγαλισμό του μέλλοντος του λαού μας". Και όσοι λοιδορούν τα "κεκτημένα", γι' αυτά τα δικαιώματα θυσιάστηκαν και εκτελέστηκαν άνθρωποι.

    * Δηλαδή, ποιο είναι το νόημα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010;
    Το νόημα των εκλογών είναι διφυές. Αυτοδιοικητικές εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών, δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, εναντίον της συνολικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Οι εκλογές είναι πολιτικές στους δήμους και στις Περιφέρειες. Αποτελούν ένα δημοψήφισμα εναντίον και της πολιτικής της κυβέρνησης και του δικομματισμού.

    * Ισχυρίζονται, όμως, μερικοί πως αλλάζει το νόημα των εκλογών ανάλογα με τον χώρο όπου διεξάγονται. Άλλο είναι στους δήμους και άλλο στις Περιφέρειες;
    Βαθιά νυχτωμένοι είναι όσοι ισχυρίζονται παρόμοιες πολιτικές ανοησίες. Η εκλογή και μόνο, από τη φύση της, για την ανάδειξη των μελών στα όργανα αυτοδιοίκησης αποτελεί πολιτική ενέργεια. Στις συγκεκριμένες εκλογές, μάλιστα, είναι ευκαιρία να καταψηφιστεί ο "Καλλικράτης", που καταργεί την αυτοδιοίκηση.
    Ούτε, πάλι, στις περιφέρειες οι εκλογές χάνουν τον αυτοδιοικητικό τους χαρακτήρα. Αυτοδιοικητικά όργανα πρόκειται να εκλεγούν και εδώ. Το ίδιο, επίσης, στις Περιφέρειες, ο "Καλλικράτης" καταργεί την Αυτοδιοίκηση.

    * Υποστηρίζουν, επίσης, άλλοι ότι δεν πρέπει οι αυτοδιοικητικές εκλογές να έχουν αντιμνημονιακό χαρακτήρα. Είναι σωστό αυτό;
    Όλοι όσοι αφαιρούν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές την εναντίωση, η οποία πρέπει να φανερωθεί με την καταψήφιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των υποψηφίων της, απλώς αποκαλύπτονται. Το θέλουν δεν το θέλουν, αλληθωρίζουν προς τα εκεί.

    * Θα εκφραστεί όμως αυτή η εναντίωση;
    Η εναντίωση αυτή θα εκφραστεί με την καταδίκη των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, με την αποχή και με την ψήφιση ένιων υποψηφίων της αριστεράς.

    * Γιατί βάζεις την αριστερά τελευταία;
    Διότι, δυστυχώς, η κατακερματισμένη αριστερά χάνει μια από τις εξαιρετικές ευκαιρίες για να εκφράσει τη θέληση του ελληνικού λαού.

    * Και ο ΣΥΡΙΖΑ;
    Μια πονεμένη ιστορία. Αν είναι δυνατόν να υπάρχει ταύτιση απόψεων (ενάντια στον "Καλλικράτη", στο Μνημόνιο, στην τρόικα) και να μην υπάρχει συμφωνία στα πρόσωπα. Η αντιηγετική αριστερά κάνει έναν αγώνα για τα πρόσωπα που θα εκφράσουν την ίδια πολιτική! Αν είναι δυνατόν!

    Πηγή:www.avgi.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια: