Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ -Κοροϊδία και θράσος με το βλέμμα στην κάλπη

Ολα τα όπλα ρίχνει στην προεκλογική αρένα η κυβέρνηση για να συγκρατήσει τη λαϊκή αγανάκτηση εντός των τειχών, να την ενσωματώσει και να τη χειραγωγήσει. Στα μέσα της βδομάδας, ο πρωθυπουργός, σε μια προκλητική επιχείρηση εξαπάτησης του λαού, ισχυρίστηκε:«Ο,τι και να γίνει δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων. Καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών πέραν όσων έχουμε δεσμευτεί».
Την Πέμπτη, πρόσφερε κι ένα φιλοδώρημα προεκλογικού χαρακτήρα στους συνταξιούχους, σε μια ωμή προσπάθεια εξαγοράς της ψήφου τους. Ανακοίνωσε «έκτακτο οικονομικό βοήθημα», το ύψος του οποίου κυμαίνεται ανάμεσα στα 100 και 300 ευρώ, που θα καταβληθεί εφάπαξ και με προϋποθέσεις (!) το Δεκέμβρη σε περίπου 500.000 συνταξιούχους απ' τους 2.000.000 και πλέον.
Ακόμα κι αν έτσι γίνουν τα πράγματα, πρόκειται για ψίχουλα απ' το τεράστιο κομμάτι που ληστρικά απέκοψε η κυβέρνηση απ' το ούτως ή άλλως ισχνό εισόδημα των συνταξιούχων, με την κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, του επιδόματος αδείας!

Στο «εμπόριο ελπίδας» και εξαπάτησης του λαού, ο πρωθυπουργός μοίρασε και ανέξοδες υποσχέσεις και για «πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων», έχοντας ήδη μετατρέψει εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς σε φτηνή καύσιμη ύλη για το κεφάλαιο, με προίκα 2,6 δισ. ευρώ από τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Τόσο κοστολογούνται τα προγράμματα για την επιδότηση της απασχόλησης που ανακοίνωσε στις αρχές της βδομάδας ο πρωθυπουργός, τάζοντας περίπου 670.000 θέσεις εργασίας!
Ο πρωθυπουργός προσβάλλει τη νοημοσύνη του λαού, λέγοντας ψέματα ότι δε θα ληφθούν νέα μέτρα και προκαλεί τους απόμαχους της δουλειάς επιχειρώντας να τους εξαγοράσει με πενταροδεκάρες κι αυτές κλεμμένες απ' τους ίδιους! Η κυβέρνηση «ακονίζει» ήδη τη «λεπίδα» για νέο «σφαγιασμό» εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων.
Μέτρα εντός και εκτός μνημονίου
Τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν έχουν προαποφασιστεί εντός και εκτός μνημονίου. Εχουν ήδη δρομολογηθεί νέες περικοπές αποδοχών στο Δημόσιο, νέες αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ, εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτήν του κίνησης, περαιτέρω αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις.
Η εφαρμογή τους έχει πάρει σύντομη αναστολή για μετά τις εκλογές, μόνο και μόνο για να μη μεγαλώσει η δυσαρέσκεια για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και εκφραστεί πιο μαζικά στην κάλπη. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η «Γιούροστατ» ανακοίνωσε την Παρασκευή το αναθεωρημένο έλλειμμα για όλες τις χώρες της ΕΕ, εξαιρώντας μόνο την Ελλάδα, για την οποία οι ανακοινώσεις θα γίνουν στα μέσα του Νοέμβρη, μετά τις εκλογές! Η δεδομένη αύξηση του ελλείμματος, όπως προανήγγειλε ο Ολι Ρεν, «θα φέρει νέα μέτρα».
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέες δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, σημειώνοντας ότι «το βάρος θα πέσει στις πολιτικές που μειώνουν τη σπατάλη στο δημόσιο», ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου, που θα φέρουν νέα φοροεισπρακτικά μέτρα και νέο γύρο διαρθρωτικών αλλαγών.
Ταυτόχρονα, είναι το ίδιο το «μνημόνιο» που ξεσκεπάζει την απάτη που επιχειρούν σε βάρος του λαού. Για το 2011 προβλέπει: Αύξηση του ΦΠΑ με αλλαγές στις υποκατηγορίες και διεύρυνση της βάσης του, ώστε να υπάρξουν έσοδα 1 δισ. ευρώ. Επιβολή πράσινων τελών. Νέα τεκμήρια φορολόγησης. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Περικοπές πόρων στους ΟΤΑ από τον «Καλλικράτη» ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Μείωση μισθών στο δημόσιο τομέα, μέσω της εφαρμογής του «ενιαίου μισθολογίου» που περικόπτει μια σειρά από επιδόματα των εργαζομένων. Μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Τέλος για τους ημιυπαίθριους. Φορολόγηση των αυθαιρέτων. Χαριστική βολή στις πρώην ΔΕΚΟ και στα δικαιώματα των εργαζομένων σ' αυτές.
Ολα αυτά προστιθέμενα στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (πάγωμα μισθών, περικοπές στα δώρα και τα επιδόματα κ.λπ.), είναι φανερό ότι θα διαμορφώσουν μια αφόρητη κατάσταση για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.
Ενιαία στρατηγική στην καπιταλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση
Η πρόκληση αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν ληφθεί υπόψη ότι συγχρόνως έχουμε ένα μπαράζ μέτρων υπέρ της πλουτοκρατίας για την ενίσχυση της κερδοφορίας της. Σε συνάντησή του με επιχειρηματίες στα μέσα της προηγούμενης βδομάδας, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για νέα προνόμια, ώστε«να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική οικονομία» και «να αποδαιμονοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα», προτροπή που απευθύνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς.
Ενδεικτικά, οι απανωτοί «μποναμάδες» στην πλουτοκρατία περιλαμβάνουν: Φορολογικά κίνητρα, επέκταση των stage στον ιδιωτικό τομέα, Παιδεία στην υπηρεσία της αγοράς. Μέτρα υποτίθεται καταπολέμησης της ανεργίας - που το σύστημά τους προκαλεί και διογκώνει - που συνιστούν γενναία επιδότηση της μεγαλοεργοδοσίας (ύψους 2,5 δισ. ευρώ), άφθονα φτηνά εργατικά χέρια, απαλλαγή της από ασφαλιστικές εισφορές, αντί της ουσιαστικής και ολοκληρωμένης προστασίας των ανέργων, όπως ζητάει το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα.
Επιπλέον κίνητρα και προνόμια για τους «μεγαλοεπενδυτές» (νέες φοροαπαλλαγές, γενναίες κρατικές επιδοτήσεις, επιχειρησιακές συμβάσεις με μειωμένους μισθούς, πλήρης ελευθερία για την καταπάτηση δασικών εκτάσεων, αιγιαλών κ.ά.).
Οι ψευδαισθήσεις που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση προεκλογικά για την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου, ότι δήθεν έρχονται καλύτερες μέρες για το λαό, δεν πρέπει να βρουν τόπο να σταθούν σε καμία λαϊκή συνείδηση. Τα μέτρα είναι μόνιμα. Θα παίρνονταν και χωρίς μνημόνιο. Είναι απόρροια της φιλομονοπωλιακής στρατηγικής, που στόχο έχει τώρα να βγάλει το κεφάλαιο απ' την κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, για να θωρακίσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά του.
Απόδειξη αποτελούν τα όσα συμβαίνουν αυτόν τον καιρό στις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ και έχουν πυροδοτήσει έντονες λαϊκές αντιδράσεις, όπως στη Γαλλία αλλά και στη Βρετανία. Χωρίς να υπάρχει κανένα μνημόνιο με καμιά τρόικα, οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις αυτών των χωρών προωθούν μέτρα ίδια και απαράλλακτα με αυτά στην Ελλάδα: Σκληρά προγράμματα λιτότητας και σφαγιασμός κοινωνικών δαπανών, αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών, αφαίρεση εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Η ενιαία συγχρονισμένη επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων εναντίον των λαών της Ευρώπης, αποδεικνύει ότι τα μέτρα αυτά είναι μονόδρομος στο πλαίσιο της καπιταλιστικής εξουσίας. Μονόδρομος για τους λαούς είναι η δική τους ενιαία αντεπίθεση για την ανατροπή της.
Η λαϊκή ψήφος να τους φοβίσει
Για το λαό, η 7η του Νοέμβρη είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη για να ανοίξει βηματισμό προς αυτήν την κατεύθυνση. Στη συνείδησή του πρέπει να έχει ολοκάθαρο ότι απέναντί του βρίσκεται μια τάξη που εξουσιάζει και κόμματα που την εκπροσωπούν πολιτικά. Οσο τους επιτρέπει να του κάθονται στο σβέρκο τα χειρότερα θα είναι πάντα μπροστά του.
Να στείλει το λογαριασμό σ' αυτούς που ευθύνονται για την κρίση, τα χρέη και τα ελλείμματα. Σ' αυτούς που έστησαν γερό φαγοπότι με τον πλούτο που ο ίδιος παρήγαγε χρόνια και χρόνια, σ' αυτούς που κατάντησαν «ελλειμματική» τη δική του ζωή και των παιδιών του. Να μην τους δώσει το δικαίωμα να επιχαίρουν την επομένη των εκλογών ότι ο λαός συναινεί και εγκρίνει την πολιτική τους.
Πρέπει να τους καταδικάσει. Και η μόνη καταδίκη που θα τους φοβίσει είναι η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» στις 7 και 14 του Νοέμβρη και η συστράτευση στην πάλη με το ΚΚΕ. Δε θα «ιδρώσει τ' αυτί τους» με την αποχή. Ούτε αν σκορπίσουν οι ψήφοι στα πολυποίκιλα αναχώματα που έχουν στήσει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι πολιτικοί στυλοβάτες του συστήματος, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ. Αν καταφέρουν το σκοπό τους, πιο δυνατοί, όλοι μαζί μετά τις εκλογές θα τσακίσουν το λαό.
Η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» ως αποτύπωση των θετικών διεργασιών που διεξάγονται στις λαϊκές συνειδήσεις, ως έκφραση μιας μεγαλύτερης σήμερα διάθεσης για αγώνα, θα τους τρομοκρατήσει. Γιατί είναι η μόνη ψήφος που δεν μπορούν να τη βάλουν στο χέρι μετά τις εκλογές. Αυτή η ψήφος θα δώσει ώθηση στην αναγκαία αλλαγή των συσχετισμών, για τη δημιουργία ενός μεγάλου κοινωνικού λαϊκού μετώπου που θα ηγηθεί της πάλης για τη λαϊκή εξουσία.
Συγχρόνως, όμως, αυτή η ψήφος θα έχει άμεσο πρακτικό αντίκρισμα στις ζωές των ανθρώπων του μόχθου. Το ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έχοντας ταχθεί με τα λαϊκά συμφέροντα, μπορούν με τη δύναμη που θα τους δοθεί απ' το λαό και μαζί με το λαό να βάλουν φρένο και εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Να αποσπούν μικρότερες ή μεγαλύτερες κατακτήσεις άμεσα που θα ανακουφίζουν τους ανθρώπους του μόχθου και να τις σιγουρεύουν, εντείνοντας την πάλη στην προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: