Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στα ΕΛΠΕ

«Στις 7 Νοέμβρη, που θα ανοίξουν οι κάλπες για τα τοπικά όργανα, το πρώτο πράγμα που θα μετρηθεί είναι: Αν ο ελληνικός λαός, Έλληνες και μετανάστες, είναι αποφασισμένοι να τιμωρήσουν αυτούς που συνέβαλλαν στο να μεγαλώσει η κρίση στην Ελλάδα, αυτούς που κυρίως παίρνουν μέτρα εναντίον των εργαζομένων. Ο μισθός, τα μεροκάματα, οι συντάξεις, πέφτουν και τα επόμενα χρόνια θα γίνει πραγματική κόλαση. Πρέπει να υπάρχει τιμωρία, η κάλπη είναι το κουτί που δείχνει τι θέλει ο ελληνικός λαός.
Για μας το κρίσιμο ζήτημα είναι να τιμωρήσει ο λαός τους υπεύθυνους. Βεβαίως δεν φτάνει αυτό. Έχει σημασία ο λαός να δείξει προς τα πού πρέπει να πάνε τα πράγματα. Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε από τους εργαζόμενους να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ. Όχι γιατί στο κάτω-κάτω, όπως όλα τα κόμματα, θέλουμε να έχουμε περισσότερους εκλεγμένους και μεγαλύτερα ποσοστά, αλλά έχει σημασία το εξής: Εάν την άλλη μέρα των εκλογών, κυρίως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν χάσει, έχουν απώλειες και το ΚΚΕ έχει μεγαλύτερη δύναμη, αυτό θα καταγραφεί σαν η πρώτη μεγάλη αλλαγή σε πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα, ύστερα από πάρα πολλά χρόνια. Αυτό θα μετρήσει σε δύο κατευθύνσεις.


Πρώτον: Τα μεγάλα κόμματα θα αρχίσουν να φοβούνται. Από φιλότιμο δεν παίρνουν, αλλά θα αρχίσουν να φοβούνται.
Και από την άλλη μεριά θα δημιουργηθεί ένα καλύτερο κλίμα για το λαό, για την εργατική τάξη πριν απ' όλα, να αντιμετωπίσει ό,τι έρχεται το Δεκέμβρη, το Γενάρη, τον επόμενο χρόνο.
Να είστε σίγουροι ότι αυτό που λένε πως δεν θα παρθούν νέα μέτρα, είναι μεγάλο ψέμα.
Σε αυτή την εκλογική μάχη πρέπει να γίνει ό,τι δεν έγινε τα τελευταία χρόνια. Πρέπει δηλαδή, πριν απ'  όλα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, να αισθανθούν ότι δεν μπορεί να κοροϊδεύουν. Γιατί ο φόβος τους και το ενδιαφέρον τους είναι να μην δυναμώσει το ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτια που στηρίζει στις τοπικές εκλογές. Βεβαίως υπάρχουν και άλλα κόμματα πλην του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΚΚΕ, που διεκδικούν ψήφο. Όμως κοιτάξτε να δείτε, η ψήφος σε αυτά τα κόμματα, δεν αδυνατίζει τα δύο μεγάλα κόμματα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτά ξαναβρίσκουν τη δύναμή τους. Εμείς πιστεύουμε ότι η φωνή εκείνη που οριστικά αδυνατίζει τους βασικούς υπεύθυνους για τα προβλήματα των εργαζομένων στην Ελλάδα, είναι το ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ δεν μπορούν να το βάλλουν στο χέρι. Δεν φοβόμαστε, δεν υποτασσόμαστε, δεν κάνουμε πίσω και δεν ανταλλάσσουμε τίποτα. Για εμάς το κυριότερο ζήτημα είναι το συμφέρον της εργατικής τάξης.
Η εργατική τάξη για εμάς είναι η τάξη που αύριο θα απελευθερώσει ολόκληρη την κοινωνία από κάθε μορφή εκμετάλλευσης. Η εργατική τάξη είναι η βασική, η πρωτοπόρα, η μεγάλη δύναμη της κοινωνίας μας. Δίχως καπιταλιστές, δίχως εργοδότες, μπορούμε να ζήσουμε κάποτε, αλλά δίχως την εργατική τάξη δεν μπορεί να υπάρξει ούτε παρόν ούτε μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: