Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2010

Τα ολυμπιακά ακίνητα να αποδοθούν στο λαό. Παρέμβαση του Θ. Παφίλη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος και υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού

Η κυβέρνηση μεθοδεύει την παράδοσή τους στους μεγαλοεπιχειρηματίες
 • Με άρθρο που περιέχεται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο συζητείται στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής, η κυβέρνηση προωθεί τη συγχώνευση της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα» με την «Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης» (ΕΤΑ), ανοίγοντας το δρόμο για την αλλαγή χρήσης γης των ολυμπιακών ακινήτων για να παραδοθούν στο κεφάλαιο.
 • Το ΚΚΕ είχε επισημάνει τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα που είχαν οι υψηλές κρατικές δαπάνες, τα δισεκατομμύρια για την κατασκευή των ολυμπιακών έργων, που πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Γι' αυτό θεωρεί ότι η γη, αλλά και τα ολυμπιακά ακίνητα είναι λαϊκή περιουσία και πρέπει να χρησιμοποιηθούν από το λαό.Νέα ρύθμιση για την παράδοση της δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο, προωθεί η κυβέρνηση. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπαίνουν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που δεν έχουν ακόμα περάσει στην κυριότητα ή τη διαχείριση των ιδιωτών.  Με άρθρο που περιέχεται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο από χτες συζητείται στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής, συγχωνεύεται η εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» με την «Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης» (ΕΤΑ).
  Ανοίγει και μ' αυτόν τον τρόπο ο δρόμος για την αλλαγή χρήσης γης των Ολυμπιακών Ακινήτων και την παράδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα, όπως έκανε κατά το παρελθόν η ΕΤΑ με την περιουσία του ΕΟΤ, η οποία, με διάφορες μεθοδεύσεις (εκποίηση ή μακροχρόνια μίσθωση) δόθηκε στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
  Τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις κατήγγειλε χτες από το βήμα της Βουλής ο Θ. Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος τόνισε:
  «Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα σε ορισμένες ρυθμίσεις των άρθρων 19-20 και 21 που αφορούν ολυμπιακά και τουριστικά ακίνητα. Δεν πρόκειται για επιμέρους ζητήματα, αλλά σχετίζονται με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και το ονομαζόμενο "αναπτυξιακό μοντέλο" που προωθεί γενικά και ιδιαίτερα στην Αττική.
  Θα μπορούσε κανείς να το συμπυκνώσει στη φράση: "Ολα στο κεφάλαιο, όλα στους επιχειρηματικούς ομίλους για να προκύψει η ανάπτυξη". Το ερώτημα είναι: Ανάπτυξη για ποιον και ποιος θα τη χρηματοδοτήσει;
  Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και τους ζητούμε να κρίνουν από την πείρα τους όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή η ανάπτυξη, η καπιταλιστική, υπηρέτησε την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Χρηματοδοτήθηκε από την παρατεταμένη λιτότητα, την άγρια φορολογία των εργαζομένων. Δεν είχαμε κάλυψη λαϊκών αναγκών. Το αντίθετο.
  Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει
  Το ΚΚΕ είχε επισημάνει τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα που είχαν οι υψηλές κρατικές δαπάνες για την κατασκευή των ολυμπιακών έργων. Είχαμε επίσης επισημάνει ότι ήδη στην περίοδο μέχρι το 2004 είχε διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο της "αξιοποίησης" των ολυμπιακών εγκαταστάσεων με το ξεπούλημά τους στο μεγάλο κεφάλαιο.
  Είχαμε αποκαλύψει ότι ο ελληνικός λαός πλήρωσε πολλά δισεκατομμύρια για τα έργα που τελικά όχι μόνο δε θα χρησιμοποιούνταν σε όφελός του μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά θα δοθούν πάλι στους επιχειρηματίες.
  Αυτό το θεσμικό πλαίσιο δεν αφορούσε μόνο τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αλλά συνδέονταν με το σύνολο των παρεμβάσεων π.χ. ανάθεση και εκτέλεση των μεγάλων έργων κατά παρέκκλιση από τη νομοθεσία, μέθοδος αυτοχρηματοδότησης, παρεμβάσεις για το Κτηματολόγιο, αλλαγές χρήσεων γης στην Αττική, τσιμεντοποίηση, δέσμευση ελεύθερων χώρων κλπ.
  Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των παρεμβάσεων, ήταν η διευκόλυνση ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας μεγάλης κλίμακας γύρω από τη γη και τη χρήση της, την παραγωγή δομημένου περιβάλλοντος και τη διαχείριση του φυσικού. Επιτάχυνε παράλληλα τη διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της παραγωγής και του κεφαλαίου στον κλάδο των κατασκευών.
  Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με μια σειρά νόμους τότε έχτισε τα βάθρα της παράδοσης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο μεγάλο κεφάλαιο. Στη συνέχεια, σε αυτό το εύφορο έδαφος επέκτεινε η ΝΔ αυτήν την πολιτική. Και σε αυτόν τον τομέα ταυτίζεται πλήρως η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι όποιες φραστικές κορόνες σχετίζονται με το ποιος θα την εφαρμόσει καλύτερα.
  Το ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει το έγκλημα
  Ερχεται σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να επιταχύνει αυτήν τη διαδικασία με τη συγχώνευση της εταιρείας "Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ" με την εταιρεία "Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ". Παράλληλα, με το άρθρο 21 παρ. 4, σύμφωνα με το οποίο "η ΕΤΑ ΑΕ δεν υπάγεται στις διατάξεις που αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα", αίρει τους περιορισμούς του Δημοσίου στη χρήση γης. Το ίδιο κάνει και για το Ελληνικό.
  Για να κρύψουν τον πραγματικό στόχο, δηλαδή την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο, για την κερδοφορία του και η κυβέρνηση και η ΝΔ χρησιμοποιούν δύο σαθρά επιχειρήματα.
  Πρώτον: Το κόστος της συντήρησης των εγκαταστάσεων που ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται κυριολεκτικά για αλχημεία γιατί την ίδια στιγμή δίνονται δεκάδες δισ. ευρώ κρατικά πακέτα στήριξης στους μονοπωλιακούς ομίλους.
  Δεύτερο επιχείρημα: Η κυβέρνηση υπόσχεται αναπλάσεις, πολιτιστικές οάσεις, βιώσιμη ανάπτυξη κλπ. Ομως είναι γνωστό ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι αντί αυτών προωθούν μεγάλα εμπορικά κέντρα, συναυλιακούς χώρους με υψηλό τίμημα και τουριστικές εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας και υψηλού κόστους.
  Οι συνέπειες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είναι πολλαπλές και σχετίζονται και με την κατασκευή και τη χρήση των ολυμπιακών ακινήτων Πλήρωσαν δυσθεώρητα ποσά για την κατασκευή τους. Πολλές φορές με αίμα κυριολεκτικά. Δεκάδες ήταν οι νεκροί από τα εργοδοτικά εγκλήματα που ονομάζονται εργατικά ατυχήματα. Πλήρωσαν πάλι για τη συντήρησή τους και σε τελευταία ανάλυση, ενώ ασφυκτιούν σε μεγάλες περιοχές από την έλλειψη ελεύθερων χώρων και αθλητικών υποδομών, οι ελάχιστες που υπάρχουν θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.
  Το ΚΚΕ θεωρεί, και έτσι είναι, ότι η γη αλλά και τα ολυμπιακά ακίνητα είναι λαϊκή περιουσία και πρέπει να χρησιμοποιηθούν από το λαό. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα και με αυτό το κριτήριο πρέπει στις εκλογές στις 7 Νοέμβρη να καταδικάσουν και με την ψήφο τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που θα εφαρμόσουν αυτήν την πολιτική. Να ενισχύσουν αποφασιστικά τη "Λαϊκή Συσπείρωση", να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για να εμποδίσουμε το νέο πλιάτσικο σε βάρος του λαού».

  Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: