Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ: ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ !- ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗ


Πηγή:www.iskra.gr
Οι πρόσφατες εξελίξεις στο ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν δραματικές και μπορεί να εξελιχθούν σετραγωδία στο χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
   Ως γνωστόν το "Αριστερό Ρεύμα" του ΣΥΝ δια του Παναγιώτη Λαφαζάνη, πρότεινε στην ΠΓ και τηνΚΠΕ του ΣΥΝ ως θετική ενωτική διέξοδο τη Νάντια Βαλαβάνη στη θέση της επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, ενώ η ίδια η Νάντια Βαλαβάνη είχε αποδεχθεί. Την πρόταση αυτή είχε κάνειπρώτο το "Αριστερό Ρεύμα", μετά τη Μαρία Φραγκιαδάκη που την έθεσε στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια πρόταση έκανε και ο Αλέκος Αλαβάνος, υποχωρώντας από ενδεχόμενη υποψηφιότητα του ως επικεφαλής ψηφοδελτίου στην Περιφέρεια Αττικής. 
  

   Το «Αριστερό Ρεύμα» του ΣΥΝ, κατά την έντονη αντιπαράθεση που διεξήχθη στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, υποστήριξε με επιχειρήματα τη θέση για τη Νάντια Βαλαβάνη ως ενωτική εποικοδομητική πρόταση, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την ανεπίληπτη ηρωϊκή αντιδικτατορική της δράση, την συνεπή αγωνιστική της διαδρομή, την ανεξάρτητη προσωπικότητά της και τις εξαιρετικές δυνατότητές της να ανταπεξέλθει στο ρόλο της. Ταυτόχρονα, το «Αριστερό Ρεύμα» τόνισε τη διαφωνία του με την υποψηφιότητα Μητρόπουλου ως επικεφαλής ψηφοδελτίου.
   Η διαφωνία του «Αριστερού Ρεύματος» στην επιλογή Αλ. Μητρόπουλου στηρίχθηκε σε πλήθος επιχειρημάτων, μεταξύ των οποίων σημαντική θέση κατείχε το γεγονός ότι μια τέτοια επιλογή όχι μόνο θα οδηγούσε σε διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και θα απομόνωνε σχεδόν τον ΣΥΝ από όλες τις υπόλοιπες συνιστώσες του.


   Τέλος, το «Αριστερό Ρεύμα» τόνισε ότι η ΚΠΕ του ΣΥΝ δεν νομιμοποιείτο με μια οποιαδήποτε πλειοψηφία να κάνει μια επιλογή στο πρόσωπο του επικεφαλής ψηφοδελτίου στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία θα δρομολογούσε διαδικασίες διάσπασης στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνιστά μια Συνεδριακή δέσμευση του Κόμματος.


   Η πλειοψηφία της ΚΠΕ, μετά και την εισήγηση του Προέδρου του ΣΥΝ, απέρριψε με τα δικό της σκεπτικό και επιχειρήματα τις θέσεις και την πρόταση του «Αριστερού Ρεύματος», επιμένοντας στη σχετική απόφασή της σε αυτό που η ίδια αποκαλούσε συνάντηση με το λεγόμενο «σοσιαλιστικό» χώρο.


   Μετά από αυτήν την απόφαση της ΚΠΕ, που η «ΑΥΓΗ» κατέγραψε στον πρωτοσέλιδο τίτλο της ως "Μητρόπουλο για Αττική προτείνει ο ΣΥΝ", οι εξελίξεις στη σημερινή Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ,παρά τις όποιες ενωτικές προσπάθειες κατεβλήθησαν στο πλαίσιό της, οδηγήθηκαν μετά τη λήξη της σε εντελώς ανεπιθύμητες καταστάσεις. Ο Αλέκος Αλαβάνος επισημοποίησε την υποψηφιότητά του, ο δε ΣΥΝ να προσανατολίζεται δια της πλειοψηφίας του στην επιλογή Αλέξη Μητρόπουλου, ενώ ο τελευταίος παραχώρησε το ίδιο βράδυ στο δελτίο του MEGA συνέντευξη, η οποία προκαλεί πελώρια ερωτηματικά και πλήθος αποριών.


Ο Παν. Λαφαζάνης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις σημερινές εξελίξεις, έκανε στα μέσα ενημέρωσης την παρακάτω τοποθέτηση:

 
Η κάθοδος  δύο ψηφοδελτίων για την περιφέρεια Αττικής από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ούτε είναι μοιραία και αναπόφευκτη εξέλιξη.
 Όλες οι  πλευρές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους!
 Μπορούσε και μπορεί ακόμα να υπάρξει ενωτική διέξοδος.
Μια τέτοια πρόταση ενωτικής υπέρβασης έκανα στο πρόσωπο της Νάντιας Βαλαβάνη. Αυτή η πρότασή μου είναι θετική, γόνιμη και παραμένει στο τραπέζι. Υπάρχουν κι άλλες θετικές προτάσεις! Να υπάρξει επιτέλους και η ισχυρή ενωτική βούληση!

09/09/2010                                         

Πηγή:www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: