Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Σαρκοζί δεν «είδε» τρία εκατ. Γάλλους- Στους δρόμους οι εργαζόμενοι ενάντια στη μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό

www.enet.gr
Δυναμικό παρών έδωσαν εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι στη σημερινή πανεθνική απεργία σήμερα, εκφράζοντας την αποδοκιμασία τους για το σχέδιο του Νικολά Σαρκοζί να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη. Πρόκειται για τη δεύτερη κινητοποίηση των συνδικάτων μέσα στον ίδιο μήνα, την μαζικότητα της οποίας επίχειρησε να υποβαθμίσει η γαλλική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το συνδικάτο CFDP περίπου 2,9 εκατ. πολίτες σε όλη τη Γαλλία διαδηλώνουν σήμερα σε σχέση με τα 2,5 εκατ. της αντίστοιχης κινητοποίησης πριν μια εβδομάδα. Πάντως όλα τα συνδικάτα επιμένουν ότι η σημερινή κινητοποίηση είναι πολυπληθέστερη αυτής της 7ης Σεπτεμβρίου.

Αντίθετα, η αστυνομία εκτιμά ότι οι συγκεντρωμένοι είναι σαφώς λιγότεροι. Η διαφορά των εκτιμήσεων είναι πολύ μεγάλη όσον αφορά τη συγκέντρωση στη γαλλική πρωτεύουσα όπου τα συνδικάτα μιλούν για 300.000 πολίτες και η αστυνομία για περίπου 65.000.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 410.000 διαδηλωτές βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Γαλλίας, δηλαδή λιγότεροι από τους 450.000 στις 7 Σεπτεμβρίου. Το κυβερνητικό γραφείο επίσης ανακοίνωσε ότι η σημερινή συμμετοχή είναι μικρότερη από αυτήν της προηγούμενης κινητοποίησης. 
Περισσότερες από 231 χωριστές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σε εθνικό επίπεδο, από 213 στις 7 Σεπτεμβρίου, πράγμα που δείχνει τη μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου, σύμφωνα με τον συνδικαλιστή της ένωσης CGT, Bernard Thibault.
Ο Σαρκοζί δέχεται ήδη έντονη κριτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις απελάσεις των Ρομά από τη χώρα αλλά και από τα μέσα ενημέρωσης για το σκάνδαλο Μπετανκούρ.
Το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος έχει ήδη περάσει από την Κάτω Βουλή της Γαλλίας και θα συζητηθεί στις 5 Οκτωβρίου στην Άνω Βουλή, όπου αναμένεται να περάσει άνετα.
Η απεργία έχει πλήξει κυρίως τη λειτουργία των σχολείων και των μέσων μεταφοράς, με μόλις τα μισά δρομολόγια να πραγματοποιούνται. Το 50% των πτήσεων στο αεροδρόμιο Paris Orly αναμένεται να ακυρωθούν και το 40% των πτήσεων στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.
Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: